ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ
Δίνουν δίκαιο αγώνα επιβίωσης για να παραμείνουν στη γη και τις καλλιέργειές τους

Στον «Ριζοσπάστη» μιλούν αγωνιζόμενοι αγρότες από Ηλεία, Αχαΐα, Κεφαλονιά

Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022

Το Μπλόκο στο Αίγιο
Βρίσκονται στο δρόμο για σχεδόν δύο βδομάδες, δίνοντας έναν δίκαιο αγώνα επιβίωσης, απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ώστε να μπορέσουν να καλλιεργούν, να παραμείνουν, όπως τονίζουν, στον τόπο τους.

Και, όπως τονίζουν, δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα, αφού η κατάσταση στα χωριά τους δυσκολεύει μέρα με τη μέρα, η ζωή δεν είναι εύκολη και οι ανάγκες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους μεγάλες. Ολο αυτό το διάστημα που κλιμακώνουν τις αγωνιστικές τους δράσεις, βρέθηκαν αντιμέτωποι από τη μία με τον κρατικό - κυβερνητικό αυταρχισμό, με ισχυρές μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον ...«εχθρό λαό», από την άλλη με τις ψεύτικες εξαγγελίες - ψίχουλα, αλλά και τις προσπάθειες ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού», όπως με τις δηλώσεις περί «επαγγελματιών διαδηλωτών».

Ο λόγος για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που βρίσκονται στα μπλόκα, σε πείσμα και όσων επιχειρούν να τους «χαϊδέψουν την πλάτη», καλλιεργώντας την αναμονή, καλώντας τους ξανά να «ποντάρουν» τα προβλήματά τους σε μια επόμενη κυβερνητική εναλλαγή, μέσα από την εφαρμογή από άλλο δρόμο της ΚΑΠ της ΕΕ που τους ξεκληρίζει.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε σε μπλόκα στην Πελοπόννησο, αλλά και στην Κεφαλονιά, συνομίλησε με τους αγρότες, φέρνοντας εικόνα απ' τα προβλήματα που οι ίδιοι βιώνουν, τον αγώνα που δίνουν καθημερινά για την επιβίωσή τους, αλλά και τις τελευταίες μέρες στα μπλόκα, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα «πόδια τους».

«Καίνε» ακόμα τα προβλήματα και από τις πυρκαγιές

Ηλεία
Ο Βασίλης Κατσαριώτης, από την Ηράκλεια Ηλείας, ξεκινά δίνοντας απάντηση στη συκοφαντική επίθεση που δέχονται οι αγρότες: «Δεν έχουμε Πόρσε Καγιέν στα χωριά μας. Οποιος θέλει ας έρθει να δει πώς ζούμε». Σημειώνει πως απ' τα 16.500 στρέμματα γης που καλλιεργούνταν στο χωριό του και τη γύρω περιοχή, πέρυσι έφτασαν τα 4.000, αφού, όπως είπε, «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ΤΟΕΒ που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο με την αύξηση του ρεύματος, εφόσον πολλοί δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους, φοβούνται να συνδεθούν». Πρόκειται για ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοί του στην περιοχή, συμπληρώνοντας: «Και δεν είναι μόνο τα καθαρά δικά μας προβλήματα, αλλά και αυτά που αφορούν συνολικά τον λαό, όπως η Υγεία, όπου τα νοσοκομεία μας ετοιμάζονται να κλείσουν. Γιατί να πεθαίνουμε στο δρόμο προς την Πάτρα και γιατί ακόμη και σήμερα να μην υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και για τα ΑμεΑ που βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά και στην ύπαιθρο».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Νίκος Βασιλόπουλος, πρόεδρος του ΑΣ Καυκανιάς, χωριό που χτυπήθηκε από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, υπογραμμίζει: «Απ' τις φωτιές και μετά δεν έχουμε δει τίποτα ουσιαστικό. Αντιθέτως αυξήθηκε το κόστος παραγωγής και εκεί που αγοράζαμε τα 40 κιλά θειική αμμωνία με 11-12 ευρώ, έφτασαν τα 22 ευρώ, το πετρέλαιο πήγε στα ύψη όπως και όλα τα αγροεφόδια. Πώς να συνεχίσουμε;». Εξήγησε ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για όσους είχαν και ζημιές από τις πυρκαγιές, προσθέτοντας: «Για όλα αυτά δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι. Ο αγώνας μας για επιβίωση αφορά όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, αφορά συνολικά τον λαό».

Νέοι αγρότες στην πρώτη γραμμή στην Αιγιαλεία

«Από μικρό παιδί οι γονείς μου ασχολούνταν με τη σταφίδα, μεγάλωσα απ' αυτή όπως διαβιούσε και όλη μου η οικογένεια», είπε ο 34χρονος Γιώργος Μποδιώτης από την Αιγιάλεια, σημειώνοντας: «Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε, αφού μας κυνηγάνε οι λογαριασμοί, το πετρέλαιο και ο ΕΦΚΑ που δεν μπορούμε να τον πληρώσουμε».

Ο ίδιος πρωταγωνιστεί μέσα από τον Αγροτικό Σύλλογο «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» στην οργάνωση του αγώνα των αγροτών, στο μπλόκο που έχει στηθεί και στη γέφυρα «Μεγανίτη», προσθέτοντας: «Είναι ξεκάθαρο πως χωρίς αγώνα δεν μπορούμε να κερδίσουμε τίποτα. Ετσι καταφέραμε να έχουμε ορισμένα αποτελέσματα το 2016, αυτό δείχνει και η κατάσταση σήμερα. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να εγκαταλείψουμε τη γη που μας άφησαν οι γονείς μας, να γίνουμε μετανάστες, κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε».

Στάθηκε και στις προ των κινητοποιήσεων των αγροτών εξαγγελίες της κυβέρνησης, καυτηριάζοντας: «Αποτελούν παρηγοριά στον άρρωστο. Οσα αναφέρει, αφορούν μια μερίδα συνεταιρισμένων αγροτών, με μια προσπάθεια διαχωρισμού μας σε νέους και παλαιούς, αφήνοντας ουσιαστικά τη μεγάλη πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων έξω από οποιαδήποτε ελάφρυνση».

Ο 30χρονος αγρότης απ' την Κουνινά, Φώντας Κατσιδήμας, που ασχολείται με την κορινθιακή σταφίδα και τις ελιές, αναφέρει την ίδια ώρα: «Εδωσα 10 τόνους σταφίδα με 0,70 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι είχε σχεδόν διπλάσια τιμή και φέτος έχουμε μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Με τα χρήματα που πήρα τα Χριστούγεννα, πλήρωσα δύο λογαριασμούς ρεύματος, αγόρασα σε υπέρογκο ύψος λιπάσματα για τη νέα καλλιέργεια σταφίδας και μου μένει να κινηθώ με το αγροτικό μου αυτοκίνητο για σχεδόν δύο μήνες ακόμα. Την ίδια ώρα, από την ελιά δεν είχα καθόλου έσοδα λόγω ακαρπίας, αποζημίωση απ' τον ΕΛΓΑ δεν δόθηκε και λεφτά θα πάρουμε ξανά τα επόμενα Χριστούγεννα αν έχουμε σταφίδα. Πώς να επιβιώσω; Τι θα γινόταν αν είχα οικογένεια με παιδιά;», αναρωτήθηκε συμπληρώνοντας: «Φτάνει πια η κοροϊδία. Είμαστε σε συνεχείς κινητοποιήσεις και θα συνεχίσουμε, διότι πρόκειται για την ίδια την επιβίωσή μας».

«Πρόκληση όσα δηλώνουν ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός»

Στην Κεφαλονιά, μόλις πριν από λίγο καιρό συστάθηκε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος και ήδη πρωταγωνιστεί στην οργάνωση της πάλης των βιοπαλαιστών αγροτών, και μέσα από τη δράση του γίνονται διαρκώς νέες εγγραφές, μεγαλώνοντας την παρουσία και δύναμή του στα χωριά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Ο πρόεδρός του, αλιέας ο ίδιος, Παναγής Σωτήρας, μας λέει: «Ο Σύλλογος έχει 3 μήνες ζωής. Σε αυτό το διάστημα, βγήκε δυναμικά μπροστά, στάθηκε δίπλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, που κατάλαβαν ότι έχουν ένα σοβαρό αποκούμπι. Στήσαμε μπλόκο, που μας έδωσε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για το πώς πρέπει να συνεχίσουμε».

Ταυτόχρονα, επεσήμανε:«Είναι πρόκληση να λέει η κυβέρνηση ότι είμαστε κατ' επάγγελμα διαδηλωτές. Παλεύουμε να επιβιώσουμε και έχουμε πολλές δουλειές να κάνουμε. Είναι επίσης πρόκληση να βγαίνει ο προηγούμενος πρωθυπουργός και να αναφέρει ότι πρέπει να επιστραφεί ο φόρος στο πετρέλαιο, μια επιστροφή που ο ίδιος κατάργησε. Αυτά τα προβλήματα που διαχρονικά διογκώνονται, μας βγάζουν στο δρόμο και έτσι θα συνεχίσουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικός ξεσηκωμός σε όλη την ύπαιθρο (2023-01-24 00:00:00.0)
Με το συλλαλητήριο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη διεκδικούν την επιβίωσή τους (2022-10-19 00:00:00.0)
Βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας την ίδια τους την επιβίωση (2022-10-08 00:00:00.0)
Το υπέρογκο κόστος παραγωγής εξανεμίζει το ήδη μικρό εισόδημά τους (2022-04-14 00:00:00.0)
Με κλιμάκωση του αγώνα απαντούν στην κυβερνητική αδιαλλαξία (2022-02-17 00:00:00.0)
Με νέες δυνάμεις και περισσότερα μπλόκα σε Πελοπόννησο - Δυτική Ελλάδα (2022-02-09 00:00:00.0)