Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με νέες δυνάμεις και περισσότερα μπλόκα σε Πελοπόννησο - Δυτική Ελλάδα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους, στα μπλόκα που έχουν στήσει από το πρωί της Δευτέρας, κλιμακώνοντας τις δράσεις τους, προχωρώντας σε πολύμορφες κινητοποιήσεις παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Δυτική Ελλάδα, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, που από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Συγκέντρωση σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία

Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω δηλώνουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία, οι οποίοι από την Κυριακή το μεσημέρι έχουν στήσει μπλόκο με τρακτέρ και μηχανήματα στη θέση Χαλίκι.

Το μπλόκο ενισχύεται ενώ χτες η Επιτροπή που έχουν συστήσει, πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση, με σκοπό την ενημέρωση και την πορεία κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Η Επιτροπή του μπλόκου καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα εργατικά συνδικάτα, σωματεία και φορείς της Αιτωλοακαρνανίας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει στο Χαλίκι σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ.

«Το μπλόκο ενισχύεται καθημερινά με νέες δυνάμεις! Η τρομοκρατία από την κυβέρνηση, με τις δυνάμεις καταστολής που καθημερινά βρίσκονται στον χώρο του μπλόκου, ενισχύει την αγανάκτησή μας. Η σταθερή ενίσχυση των μπλόκων, πανελλαδικά, μας γεμίζει αισιοδοξία για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στον αγώνα για την επιβίωσή μας, για τις ανάγκες μας», σημειώνεται στο κάλεσμα.

ΜΑΡΑΘΙΑ ΗΛΕΙΑΣ
ΜΑΡΑΘΙΑ ΗΛΕΙΑΣ
Μεταξύ άλλων η Επιτροπή απαιτεί άμεση και έκτακτη επιδότηση για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, σημειώνει: «Εκφράζεται θέληση των συναδέλφων μας να αγωνιστούν και από το γεγονός ότι το μπλόκο ενισχύεται. Σπάσαμε την προσπάθεια της αστυνομίας, των κατασταλτικών δυνάμεων να μας σταματήσουν. Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε καθημερινά την πάλη μας».

Ηλεία: Νέα κινητοποίηση σήμερα στον κόμβο των Λεχαινών

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, που βρίσκονται στο μπλόκο στη Μαραθιά, θα προχωρήσουν σήμερα Τετάρτη, στις 11.30 π.μ., σε νέα μεγάλη συγκέντρωση στον κόμβο των Λεχαινών, με τα τρακτέρ και τα οχήματά τους, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους συναδέλφους τους από όλο τον νομό.

Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), όπως τόνισε και ο πρόεδρός της, Θανάσης Βομπίρης, ανταποκρίνονται νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, «που βλέπουν τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, θέλουν να δουλέψουν αλλά η κατάσταση που επικρατεί με τα μεγάλα προβλήματα δεν τους αφήνει να επιβιώσουν». Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η ΟΑΣΗ καυτηριάζει τις απαράδεκτες δηλώσεις του Σπήλιου Λιβανού για τις αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, με αφορμή τις οποίες παραιτήθηκε. Καλεί την κυβέρνηση «αντί κυνικά να παραδέχεται ότι λεφτά μπορεί να μοιράζει μόνο αν έχει σκοπό να εξαγοράσει συνειδήσεις και να στέλνει τις δυνάμεις καταστολής για να εμποδίσει την κινητοποίησή μας, να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας».

Την Παρασκευή 11 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., η Ομοσπονδία καλεί σε νέα κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο.

Καθημερινά στο Αίγιο

Μετά το προχτεσινό μπλόκο που έστησαν στην παλαιά Εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου στο ύψος της γέφυρας Μεγανίτη, αλλά και τη μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, κρατώντας μέχρι αργά το βράδυ, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιγιάλειας παραμένουν στη θέση τους, παλεύουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε συνεχείς κινητοποιήσεις, πραγματοποίησε χτες Γενική Συνέλευση στο μπλόκο ενημερώνοντας για τις δράσεις του.

Δίπλα τους, όπως και προχτές με το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιγιάλειας είχαν εργαζόμενους κλάδων όπως το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, νεολαία, αλλά και συνδικάτα συνταξιούχων.

«Καλούμε κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο που βιώνει σωρεία προβλημάτων, που βλέπει ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο από την υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μη ύπαρξη κατώτερων εγγυημένων τιμών συνολικά για τα προϊόντα μας, όπως το τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας με την κορινθιακή σταφίδα, να δώσει δυναμικό "παρών" στον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Μποδιώτης.

Σε Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα και Κορινθία

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Μεσσηνία, με νέο μπλόκο που στήθηκε χτες το πρωί στο Σουληνάρι, στον δρόμο που συνδέει την Καλαμάτα με την Πύλο.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Πύλου - Νέστορος παρέταξαν τα τρακτέρ και τα οχήματά τους στο μπλόκο, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν για όσο διάστημα χρειαστεί και σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, καλούν σε Γενική Συνέλευση σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στον χώρο του μπλόκου, με σκοπό την ενημέρωση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στόχος, όπως τονίζεται, είναι να υπάρξει κοινή δράση με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης, με μορφή που θα αποφασιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Ενα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό της ανύπαρκτης ουσιαστικά τιμής της σταφίδας», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, εξηγώντας ότι «το προϊόν δόθηκε και δίνεται σε τιμή το πολύ έως 0,80 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι ήταν σχεδόν διπλάσια και φέτος τα έξοδά μας ακόμη μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση».

Παράλληλα, παρατεταγμένα στον πρώην σταθμό του ΟΣΕ παραμένουν τα τρακτέρ αγροτοκτηνοτρόφων της Μεσσήνης, οι οποίοι από το πρωί της Παρασκευής βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, με κάλεσμα του τοπικού Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου. Καθημερινά το απόγευμα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και ενημερώσεις στον χώρο, ενώ σκοπός είναι να κλιμακωθεί ο αγώνας τους με δράσεις τις επόμενες μέρες, από κοινού με τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού.

Στο μπλόκο που έστησαν στο Ξηροκάμπι, στην Εθνική οδό Σκάλας - Σπάρτης, βρίσκονται οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λακωνίας, με τον Σύλλογό τους να καλεί να βρίσκονται στις επάλξεις.

Στον δρόμο των «Αρχαιοτήτων» που συνδέει Κόρινθο και Αργος, παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αργολίδας, που καθημερινά, επίσης, πραγματοποιούν συγκεντρώσεις, προετοιμάζοντας κλιμάκωση της δράσης τους.

Κάλεσμα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους απηύθυνε ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας στη σύσκεψη τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου στο δημαρχείο Κιάτου, όπου θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα, προκειμένου να οργανωθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι και να δώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση.

Σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Στο Ληξούρι, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς - Ιθάκης προχώρησε χτες το πρωί σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου της πόλης στη θέση Κολώνα. Παράλληλα, κλιμακώνει τη δράση του, με συγκέντρωση τρακτέρ και οχημάτων σήμερα στις 11 π.μ. στη Σάμη (στο ύψος του Γυμνασίου) και αύριο Πέμπτη με νέα κινητοποίηση στην Κολώνα του Ληξουρίου στις 12 μ., με σκοπό το στήσιμο μπλόκου.

Στη Ζάκυνθο η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών καλεί σε σύσκεψη αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στον Αγιο Κήρυκα (στο πρώην κοινοτικό γραφείο), για ενημέρωση των παραγωγών και κτηνοτρόφων και οργάνωση των κινητοποιήσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ