Τώρα είναι η ώρα του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα!

Μάκης Τσεκούρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Praktiker»

Πέμπτη 3 Μάρτη 2022

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Δύο χρόνια πανδημίας, δύο χρόνια τώρα δίνουμε μια μεγάλη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς για την προστασία της υγείας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους να εργάζονται εκτεθειμένοι, χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας, με ξεχαρβαλωμένα ωράρια, εξαντλημένοι μέσα στα καταστήματα, στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες, που δεν έκλεισαν ούτε για μια ώρα.

Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, ναι, ήταν τα ταξικά σωματεία μαζί με το ΠΑΜΕ που μπήκαν μπροστά και προστάτευσαν την υγεία εργαζομένων και πελατών, όταν οι υπουργοί της κυβέρνησης έλεγαν οικτρά ψέματα, ότι τάχα στα καταστήματα ο ιός δεν κολλάει, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα!

Γιατί, ναι, ήταν τα κλαδικά σωματεία και τα επιχειρησιακά που εντάσσονται στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που βρέθηκαν στα καταστήματα που έβραζαν από κρούσματα και μαζί με τους συναδέλφους απαιτούσαν μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, αντισηπτικά, πλεξιγκλάς στα ταμεία. Ο,τι μέτρο πάρθηκε είναι αποτέλεσμα της μαχητικής διεκδίκησης των ίδιων των εργαζομένων, με μπροστάρηδες τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ.

Ηταν πολλοί οι συνάδελφοί μας με σοβαρά προβλήματα υγείας, χτυπημένοι από καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες που παλέψαμε ιδιαίτερα, για να πάρουν άδειες ειδικού σκοπού, να προφυλαχτούν στην πανδημία, πόσο μάλιστα σε συνθήκες που φανερώνονταν με τραγικό τρόπο οι ελλείψεις του δημόσιου συστήματος για την ολόπλευρη προστασία της υγείας του λαού.

Δεν θα ξεχάσω τα λόγια μιας συναδέλφισσας: Κανείς από δαύτους δεν νοιάστηκε για εμάς, μου είπε και συνέχισε: Μας έχουν για αναλώσιμους, λες και η δική μας ζωή δεν έχει καμία σημασία. Και έχουν το θράσος να προβάλλονται ως φιλάνθρωποι και καλοί εργοδότες, χωρίς ίχνος ντροπής!

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο νιώσαμε στο πετσί μας το εργοδοτικό ξεσάλωμα, την αξιοποίηση της πανδημίας ως ευκαιρία για την ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας. Με τις αναστολές εργασίας, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και την παντελή έλλειψη του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ εκτίναξαν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι που δούλευαν πίσω από τα κατεβασμένα ρολά για την εξυπηρέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου με τους χειρότερους όρους, χωρίς κανένα δικαίωμα.

Στα «Praktiker» η εργοδοσία και τώρα προχωρά στην απόλυση συνδικαλιστών και συναδέλφων για την αντικατάστασή τους με πιο φθηνούς, «ευέλικτους» και ασυνδικάλιστους, για να εφαρμόσει στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, με πιο πρόσφατο τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δουλεύουμε μέσα σε καταστήματα που ξεχειλίζουν από αγαθά για κάθε γούστο και με τους μισθούς που παίρνουμε και την ακρίβεια που μας σαρώνει, δεν μπορούμε να πάμε στο σπίτι μας ούτε ένα πράσινο φύλλο!

Ομως, δηλώνουμε απερίφραστα: Δεν πάει άλλο! Το Σάββατο, στο μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων, δείξαμε τη δύναμή μας! Μαζί με όλο τον λαό, στον δρόμο του αγώνα μπορούμε να ανατρέψουμε τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων! Να απαιτήσουμε τώρα την απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Τώρα είναι η ώρα του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα! Σε αυτήν τη μάχη δίνω όλες μου τις δυνάμεις, μαζί με τους συναδέλφους μου, με όλους εσάς, στο πλευρό των ταξικών σωματείων, κλαδικών και επιχειρησιακών, στο πλευρό του ΠΑΜΕ γιατί είναι χρέος όλων μας να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό, για όλο τον κόσμο και να αγωνιστούμε να ξανακερδίσουμε, και ακόμα παραπάνω, όλα αυτά που μας πήρανε με βίαιο τρόπο οι τελευταίες κυβερνήσεις του κεφαλαίου και σε τούτες εδώ τις ώρες να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η φωνή των εργαζομένων και να ακουστεί απ' άκρη σ' άκρη σε κάθε εργασιακό χώρο: Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Καλή συνέχεια και δύναμη σε όλους!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα κινητοποιήσεων και στάση εργασίας στις 22 Απρίλη (2021-04-09 00:00:00.0)
Απειλή για την υγεία των εργαζομένων τα «πρωτόκολλα» κυβέρνησης - εργοδοσίας (2021-02-25 00:00:00.0)
Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι η δουλειά την Κυριακή (2021-01-29 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες καταγγελίες για την απουσία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς (2020-11-06 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα να σταματήσει ο παραλογισμός (2020-04-11 00:00:00.0)
Δίπλα στην πολύμορφη στήριξη των ασθενών και το κάλεσμα αγώνα (2020-04-01 00:00:00.0)