ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΤΑΤΟΪ - ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ
Πόρισμα και διελκυστίνδα ευθυνών για να κρυφτεί η σκόπιμη έλλειψη υποδομών

Σε ακαθάριστο πυλώνα υπερυψηλής τάσης αποδίδεται η μεγάλη καταστροφή

Τετάρτη 25 Μάη 2022

Eurokinissi

Από την περσινή πύρινη κόλαση δίπλα στην πρωτεύουσα
Για άλλη μια φορά το γνωστό «μπαλάκι» των ευθυνών πάει και έρχεται με αφορμή τη δημοσίευση στα «Νέα» του πορίσματος της Πυροσβεστικής για την περσινή μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο στην Πάρνηθα, που κατέκαψε περίπου 100.000 στρέμματα δάσους στη Βαρυμπόμπη, στο Τατόι και 130 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή. Το πόρισμα 42 σελίδων ρίχνει την ευθύνη στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), σημειώνοντας ότι «η πυρκαγιά προκλήθηκε από τον πυλώνα ΧΑ 44 του δικτύου υψηλής τάσης που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 520 μέτρων από το εστιατόριο "Λεωνίδας" στη Βαρυμπόμπη, και οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων». Ο ιδιωτικοποιημένος αυτός οργανισμός με τη στήριξη όλων των αστικών κυβερνήσεων θιασωτών της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας απορρίπτει την κατηγορία και σε ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι «η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μεγάλη απόσταση από τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ, όπως προκύπτει από όλο το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, και ακολούθως άρχισε να πλησιάζει το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και να θέτει διαδοχικά εκτός λειτουργίας τα κυκλώματά του».

Κάπως έτσι φεύγει η προσοχή από το κύριο, δηλαδή τη διαχρονική έλλειψη πρόληψης και πυροπροστασίας μέσα από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση υπηρεσιών, από ένα κράτος που είναι επιλεκτικά ανίκανο στην προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από διάφορες καταστροφές, γιατί αυτό θεωρείται κόστος, την ίδια ώρα που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο και στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Ο καθαρισμός και η προστασία των δασών, των πυλώνων υψηλής τάσης, το ζήτημα της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών για τη λειτουργία της κοινωνίας μπαίνουν στο «ζύγι» του «κόστους - οφέλους» για το καπιταλιστικό κράτος. Ετσι τα οργανικά κενά στην Πυροσβεστική ξεπερνάνε τους 3.500 υπαλλήλους, την ίδια ώρα που 1.700 πυροσβέστες δεσμεύονται στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια. Ετσι η χώρα μας εξακολουθεί να μην έχει ασφαλές υπογειοποιημένο σύστημα ηλεκτρικού δικτύου και οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης, που μένουν και ακαθάριστοι, περνάνε μέσα από κατοικημένες περιοχές, όπως συνέβη στη Βαρυμπόμπη και συμβαίνει ακόμα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η εικόνα της καταστροφής της περσινής φωτιάς, όπου για μέρες καίγονταν δάσος, σπίτια, εργοστάσια λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, απειλήθηκαν βασικές υποδομές της (δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης κ.λπ.), δείχνει το πόσο εχθρικό είναι το αστικό κράτος για τα λαϊκά συμφέροντα.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση που είχε κάνει την περίοδο της φωτιάς το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής, Κορίνθου, Εύβοιας και Βοιωτίας, «γνωρίζουμε όμως ότι στην εποχή μας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να σχεδιαστεί η ολοκληρωμένη προστασία με αξιοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να διασφαλίζεται η ηλεκτρική επάρκεια, να γίνουν οι απαραίτητοι καθαρισμοί, να προχωρήσει η υπογειοποίηση του δικτύου, να εκσυγχρονιστεί ο μηχανισμός έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης βλαβών. Αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό υπάρχει στη χώρα μας! Είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι οι καινοτόμες προτάσεις που μένουν αναξιοποίητες, γιατί δεν είναι κερδοφόρες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδώ και τώρα να πάρει η κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές (2024-07-16 00:00:00.0)
Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής (2021-08-04 00:00:00.0)
Σκηνές τρόμου λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας! (2021-08-04 00:00:00.0)
Μέτρα τώρα για την προστασία των δασών (2011-07-12 00:00:00.0)
Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός (2003-05-15 00:00:00.0)
Ανακοίνωσαν πάλι μέτρα για τις πυρκαγιές (2001-03-06 00:00:00.0)