Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανακοίνωσαν πάλι μέτρα για τις πυρκαγιές

Μέχρι τις 31 Μάρτη θα πρέπει τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Οργανα (ΣΝΟ) - αρμόδια για την πολιτική προστασία σε επίπεδο νομαρχίας - να έχουν προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές. Αυτό αναφέρει σε εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Πολιτιστικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), στα πλαίσια - όπως δηλώνει - ενός συνολικού εθνικού σχεδιασμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Ο σχεδιασμός αυτός θέλει να μεταφέρεται η ευθύνη για τις όποιες καταστροφές στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και στον ίδιο το δημότη, μέσα από την ενεργοποίηση του εθελοντισμού. Χωρίς να προσδιορίζονται τα μέσα, οι πόροι και το προσωπικό, οι δήμοι και οι νομαρχίες καλούνται να αναλάβουν προληπτικό και κατασταλτικό ρόλο, ενώ τη δράση τους θα ελέγχει ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας, ο οποίος με τη σειρά του θα λογοδοτεί στη ΓΓΠΠ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΠΠ, ο περιφερειακός σχεδιασμός θα περιλαμβάνει τα κοινά τοπικά αντιπυρικά σχέδια που θα γίνουν σε επίπεδο δασαρχείου ή Διεύθυνσης Δασών και θα προκύψουν από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Την εκπόνηση του αντιπυρικού σχεδίου αναλαμβάνουν τα ΣΝΟ στις αρχές Μάρτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, με την εποπτεία της Περιφέρειας. Η σχετική διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί στα τέλη Μάρτη οπότε και θα συνεδριάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται στην εγκύκλιο είναι: Ελεγχος του δικτύου των πυροφυλακίων και του δικτύου πυροσβεστικών κρουνών. Χαρτογράφηση των περιοχών υψηλού κινδύνου ανάφλεξης από τις δασικές υπηρεσίες και ιεράρχηση προτεραιοτήτων μέτρων πρόληψης, με βάση τη χαρτογράφηση. Καθαρισμός όλων των χώρων υγειονομικής ταφής και χωματερών με ευθύνη των δήμων. Καθαρισμός των αστικών και περιαστικών δασών από τις νομαρχίες και τους δήμους με την καθοδήγηση των κατά τόπους δασικών υπαλλήλων. Συντήρηση ή ενδεχόμενη διάνοιξη του δικτύου δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Ελεγχος για ύπαρξη πυρασφάλειας σε βιομηχανικές περιοχές. Οργάνωση μεικτών περιπόλων στους εθνικούς δρυμούς, στα δάση και άλλες ευαίσθητες περιοχές. Απαγόρευση κυκλοφορίας σε σημεία που θα προτείνουν τα ΣΝΟ. Απαγόρευση καύσης απορριμμάτων στις χωματερές, καθώς και ξερών χόρτων στην ύπαιθρο, από την 1η Ιούνη έως τα τέλη Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκόπιμη σύγχυση αρμοδιοτήτων (2005-09-24 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ομολογεί αδυναμία στην πρόληψη (2003-06-19 00:00:00.0)
Χωρίς επαρκή εξοπλισμό οι δήμοι (2002-05-14 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί πρόληψης επί χάρτου (2000-12-16 00:00:00.0)
Αντιπυρικά μέτρα (2000-02-23 00:00:00.0)
Θέλουν διπλάσιο μισθό! (1999-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ