Τρίτη 6 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
5 ΜΑΡΤΗ 1943
Ορόσημο στην αντίσταση του λαού μας

Οι αντιστασιακοί τίμησαν, χτες, τον ηρωικό αγώνα για τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης που σχεδίαζαν οι ναζί

Οι αντιστασιακοί με τα λάβαρά τους και τα στεφάνια τιμούν τη μνήμη των νεκρών της 5ης Μάρτη
Οι αντιστασιακοί με τα λάβαρά τους και τα στεφάνια τιμούν τη μνήμη των νεκρών της 5ης Μάρτη
Με μια λιτή εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, τίμησαν χτες οι αντιστασιακοί της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) των παραρτημάτων της Αθήνας και του Πειραιά τη συμπλήρωση των 58 χρόνων από την 5η Μάρτη 1943, τις ηρωικές κινητοποιήσεις του λαού κατά της πολιτικής επιστράτευσης.

Τότε, και με κεντρικό σύνθημα «όχι στην πολιτική επιστράτευση της κατοχικής κυβέρνησης», οι εργάτες της πρωτεύουσας έδωσαν τη δική τους απάντηση στη διαταγή της φιλοχιτλερικής ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία έπρεπε Ελληνες να πάνε στη Γερμανία και να δουλέψουν στα εργοστάσιά τους. Ο ελληνικός λαός πέτυχε με τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις - που κατέληξαν στο γενικό ξεσηκωμό στις 5 Μάρτη του '43, τον οποίο έπνιξαν στο αίμα τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής - να μην πάει ούτε ένας Ελληνας εργάτης στη Γερμανία τη στιγμή που όλη η κατεχόμενη Ευρώπη είχε στείλει.

Ετσι, όπως τότε ο ελληνικός λαός είχε αντισταθεί στον κατακτητή και δεν έστειλε ούτε έναν εργάτη για να υπηρετήσει τα σχέδια των ναζιστών, έτσι και σήμερα, 58 χρόνια μετά, το μήνυμα της χτεσινής εκδήλωσης ήταν κανένας Ελληνας φαντάρος να μην υπηρετήσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ.

Οπως τόνισε ο Χ. Παπαμάργαρης, νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας με τη Νομαρχική Αγωνιστική Συνεργασία και κεντρικός ομιλητής, «σήμερα "κατακτητής" στη χώρα μας είναι ο "εκσυγχρονισμός" της κυβέρνησης, η νεοφιλελεύθερη επιδρομή στις πολιτικές μας κατακτήσεις, η νεοκαπιταλιστική βαρβαρότητα. Είναι το αποκρουστικό πρόσωπο και η κυνική χυδαιότητα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Είναι η πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, των μονοπωλίων και της ΟΝΕ». Και κατέληξε: «Απέναντι σε αυτόν τον κατακτητή αγωνιζόμαστε. Ετσι τιμούμε το 2001 τους νεκρούς του 1943. Αυτό θέλουν και αυτοί»...

Νωρίτερα, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ είχε μιλήσει ο Σπ. Διλιντάς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ενωσης, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα της εποχής.

Τέλος, οι αντιστασιακοί κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών στα κεντρικά γραφεία της «Κομαντατούρ», Κοραή 4, τα υπόγεια της οποίας χρησιμοποιούνταν ως κρατητήρια από τους ναζί. Πολλοί ήταν οι Ελληνες αγωνιστές που κρατήθηκαν και βασανίστηκαν ανελέητα σε εκείνα τα υπόγεια. Σημειώνεται ότι οι αντιστασιακοί ήθελαν να διοργανώσουν την εκδήλωση εκεί, χωρίς, ωστόσο, να τους επιτραπεί από την «Εθνική Ασφαλιστική», στην οποία ανήκει το κτίριο, λόγω ανακαίνισης του υπόγειου χώρου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ Γ. Γεωργόπουλο, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ντ. Βρεττός. Στην εκδήλωση βρίσκονταν πλήθος αντιστασιακών των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ που συμμετείχαν με τα λάβαρά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ