ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναγκαία η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, η πάλη για όλα τα οξυμένα προβλήματα

Τα μεγάλα προβλήματα του λαού της περιοχής και οι θέσεις του ΚΚΕ αναδείχτηκαν σε σύσκεψη φορέων, με ομιλητή τον Ν. Παπαναστάση

Τετάρτη 25 Μάη 2022

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός στα δύο νησιά αναδείχτηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη φορέων που οργάνωσε η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του Κόμματος.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι συνδικάτων εργαζομένων, συλλόγων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και άλλων φορέων της Κεφαλονιάς, που ανταποκρίθηκαν και στο κάλεσμα της ΤΕ, εργαζόμενοι και νεολαία.

Εισηγητικά, ο Νίκος Παπαναστάσης αναφέρθηκε στο σύνολο των εξελίξεων απ' τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, τις επιπτώσεις και τους κινδύνους για τον λαό απ' την εμπλοκή και της χώρας μας σε αυτόν, όπως επίσης και στην κατάσταση που επικρατεί με την ακρίβεια και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα, ενώ στάθηκε και σε τοπικά ζητήματα.

Αναφορά έγινε στην ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών και τα προβλήματα που δημιουργούνται απ' αυτές, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματος για το συγκεκριμένο ζήτημα, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στις αντιδράσεις εργαζομένων και κατοίκων, στα εργασιακά δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων στις ιχθυοκαλλιέργειες και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στάθηκε ακόμη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, υπογραμμίζοντας πως την ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου κομπάζουν για τις αναμενόμενες αφίξεις ρεκόρ και τα αντίστοιχα έσοδα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι «θα δουλέψουν για μια ακόμη σεζόν χωρίς ρεπό, με συμβάσεις "μαϊμού", εργαζόμενοι ταυτόχρονα σε 2 και 3 θέσεις».


Καυτηρίασε τα «κροκοδείλια δάκρια» των μεγαλοξενοδόχων για τις 55.000 κενές θέσεις εργασίας πανελλαδικά, αφού αυτοί προωθούν τα παραπάνω μέτρα και τις 16 διαφορετικές ΣΣΕ στον χώρο, όταν για την πλειοψηφία των εργαζομένων «η σεζόν είναι πολύ μικρή. Ξεκινάει μετά τις 20 του Μάη και τελειώνει τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη».

Για τη δημόσια Υγεία, που τόσο στο ΓΝ Αργοστολίου όσο και στο «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο Ληξουρίου κυριαρχούν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ο Νίκος Παπαναστάσης τόνισε: «Οι κυβερνήσεις κοροϊδεύουν τον λαό, λέγοντας ότι θα καλύψουν τις ανάγκες όχι με μόνιμους διορισμούς, αλλά με μετακινήσεις γιατρών εντός νομού, με επισκέπτες γιατρούς από άλλες περιοχές, με στρατιωτικούς γιατρούς (επί ΣΥΡΙΖΑ κυρίως), με οικονομικά "μπόνους" προς τους γιατρούς από την Τοπική Διοίκηση κ.α. μέτρα που δεν έχουν φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Για τα ζητήματα της αντισεισμικής θωράκισης, ο Ν. Παπαναστάσης επεσήμανε πως ακόμη παραμένουν προβλήματα απ' τον σεισμό του 2014 σε δημόσια κτίρια (δημαρχείο Ληξουρίου, σχολεία και υπηρεσίες), με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.α.), ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα υδροδότησης. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αντίθεση του Κόμματος να προωθηθεί η αφαλάτωση, ενώ υπάρχουν φυσικοί πόροι, κάτι που θα σημάνει και την επιπλέον επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Απασχόλησε, επιπλέον, η κατάσταση με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, όπου ουσιαστικά απομονώνεται η Ιθάκη λόγω της διακοπής τους τον χειμώνα και περιορίζονται δραστικά αυτά της Κεφαλονιάς, ανάλογα των διαθέσεων των ναυτιλιακών εταιρειών, γεγονός που συμβαίνει με την ανοχή των έως και σήμερα κυβερνήσεων.

Ο Νίκος Παπαναστάσης κατήγγειλε την κατάσταση που επικρατεί με τον ΧΥΤΥ και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας, όπου πρόσφατα υπογράφηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας τους από ιδιωτικές εταιρείες.

Για τα διαχρονικά προβλήματα υποχρηματοδότησης και έλλειψης μόνιμου προσωπικού στο γηροκομείο Αργοστολίου (από 51 εργαζόμενους έχει 16 για 75 τρόφιμους), ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε: «Η υποστελέχωση υπονομεύει άμεσα και την προοπτική αυτής της υποδομής».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει προτάσεις για όλα τα ζητήματα διεκδικώντας τες εντός και εκτός Βουλής, συμβάλλοντας και στην πάλη του λαού, επισημαίνοντας την ανάγκη διεκδίκησης, αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ παντού.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης με τον πρόεδρό του Σπύρο Καμπίτση, η Μαρία Αλιβιζάτου, μέλος ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, η Σοφία Ποταμιάνου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ο Παναγής Σωτήρας, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου, ο Γιώργος Κουμαριώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Υδραυλικών, ο Σταύρος Γρηγορόπουλος, μέλος του ΔΣ του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, και ο Σπύρος Λασκαράτος, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Ναυτικών «Νίκος Καββαδίας». Τον λόγο πήραν και άλλοι παρευρισκόμενοι, αναφερόμενοι σε επίκαιρα ζητήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα για τη δημόσια Υγεία (2021-09-16 00:00:00.0)
Τεράστιες ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα στις δημόσιες δομές Υγείας (2018-09-13 00:00:00.0)
Καμιά ουσιαστική παρέμβαση στα σχολεία 4 χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό (2018-02-08 00:00:00.0)
Εγκληματική η κατάσταση στο χώρο της Υγείας (2017-08-03 00:00:00.0)
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές (2014-10-07 00:00:00.0)
Μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών (2004-10-07 00:00:00.0)