Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Καμιά ουσιαστική παρέμβαση στα σχολεία 4 χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό

«Τραυματισμένο» από το σεισμό το ΓΕΛ Ληξουρίου
«Τραυματισμένο» από το σεισμό το ΓΕΛ Ληξουρίου
Τέσσερα χρόνια μετά από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014 στην Κεφαλονιά με επίκεντρο την Παλική και τρία χρόνια από αυτούς του 2015 με επίκεντρο τη Λευκάδα, που έπληξε κύρια τη βόρεια Κεφαλονιά και την Ιθάκη, η κατάσταση με τα σχολεία δεν έχει βελτιωθεί. Μέχρι σήμερα από την περίοδο των σεισμών, καμιά ουσιαστική παρέμβαση αποκατάστασης στις δημόσιες υποδομές και ιδιαίτερα στα σχολεία (επισκευές σεισμόπληκτων σχολείων που έχουν κριθεί «κίτρινα», νέα σχολικά συγκροτήματα κ.λπ.) δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα το τέλμα να συνεχίζεται.

Παρότι εδώ και δύο χρόνια περίπου έχει αρθεί ο σεισμόπληκτος χαρακτηρισμός του νομού, η μη απόδοση των χρημάτων των κωδικών που προορίζονταν για τους σεισμόπληκτους έχει οδηγήσει στο να συνεχίζουν να είναι σε κοντέινερ: Το ΓΕΛ Ληξουρίου, το ΓΕΛ Πάστρας, το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου και ένα τμήμα των σχολείων της Σάμης και των Μεσοβουνίων. Ιδιαίτερα στην Παλική, η κατάσταση είναι τραγική: Το ΓΕΛ Ληξουρίου δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν βρέχει ή όταν φυσάει, το ΕΠΑΛ Ληξουρίου λειτουργεί σε χώρο που κρίθηκε προβληματικός για παιδιά μικρότερων ηλικιών, χωρίς δεύτερη σκάλα διαφυγής και πυρασφάλεια, με το μηχανουργείο του να παραμένει τσακισμένο και ακατάλληλο για χρήση, «κόκκινο» και με εκτεθειμένο τον εξοπλισμό, ενώ το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης εξακολουθεί να λειτουργεί σε ένα μικρό παλιό σχολείο του '53 στο Σχινιά. Η εικόνα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι εξίσου άσχημη, αφού ακόμη είναι σε κοντέινερ το 2ο Δημοτικό Ληξουρίου, το 4ο Δημοτικό Αργοστολίου και το Νηπιαγωγείο Λακήθρας. Τα παραπάνω επισημαίνονται και σε σχετική εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στη Λευκάδα.

Κατεστραμμένο το εργαστήρι στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου
Κατεστραμμένο το εργαστήρι στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου
Σημειώνεται ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη καμιά πληροφόρηση για το αν οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες (εξασφάλιση χρηματοδότησης, προώθηση επισκευών με νέο αντισεισμικό κανονισμό), αλλά και πώς θα διασφαλιστεί η αναγκαία ασφάλεια στους μαθητές από τους μελλοντικούς σεισμούς, εάν προχωρήσουν απλώς φτηνές επισκευές (καθώς θα μεσολαβήσουν και οι σχετικές «εκπτώσεις»), ενώ τα σχολεία ως συνολική κατασκευή (και όχι ως επιδιόρθωση βάσει του ΚΑΝΕΠΕ) δεν θα ανταποκρίνονται στον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό. Παράλληλα, δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι η τύχη των υπόλοιπων 7 εκατομμυρίων ευρώ από τα 11 που είχαν ανακοινωθεί για τις επισκευές των σχολείων από το ΕΣΠΑ και άλλους πόρους, αλλά και για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε:

Να υλοποιηθούν όλες οι επισκευές και τα έργα αποκατάστασης όλων των σεισμόπληκτων σχολείων στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης με τον σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό. Να υλοποιηθεί άμεσα η μελέτη για το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, προκειμένου η κατασκευή του, μαζί με την επισκευή του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης και του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, να χρηματοδοτηθούν από τα 5 εκατ. της Περιφέρειας Αττικής, όπως έχει προγραμματιστεί. Να εξασφαλιστούν άμεσα όλες οι προϋποθέσεις ώστε να χρηματοδοτηθούν αμέσως και να κατασκευαστούν το νέο σχολικό συγκρότημα για το ΓΕΛ στο Ληξούρι (κατά προτεραιότητα) καθώς και τέσσερα ακόμη σχολικά συγκροτήματα στο νομό (2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, Γυμνάσιο - Λύκειο Πάστρας, Γυμνάσιο - Λύκειο Μεσοβουνίων), ώστε να καλυφθούν πλήρως οι μαθητές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με σύγχρονες, ασφαλείς, δημόσιες υποδομές. Επίσης, να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία, να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά, να κατασκευαστεί όλη η αναγκαία υποδομή για την απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο συγκρότημα του ΦΑΡΑΩ, να μην γίνει καμιά συγχώνευση σχολικής μονάδας στο νομό Κεφαλονιάς και σε όλα τα Ιόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ