ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
«Χωρίς εμάς, ούτε μπουκάλι έξω». Αγώνας μέχρι να δικαιωθούν!

Ξεκίνησε χτες νέος κύκλος επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, με δεκάδες σωματεία στο πλευρό τους

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Περιφρούρηση της απεργίας στην πύλη, με την αλληλεγγύη εργαζομένων και συνδικάτων της Θεσσαλονίκης
Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη, που χτες μπήκαν στην τρίτη βδομάδα 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων 15 συναδέλφων τους, να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων και την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το πρωί βρέθηκαν ξανά στην πύλη του εργοστασίου στο Καλοχώρι, έχοντας στο πλευρό τους συναδέλφους από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου και εργαζόμενους άλλων κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που στηρίζουν τον αγώνα τους. Σαν μια γροθιά στάθηκαν στην πύλη και φωνάζοντας συνθήματα απέτρεψαν άλλη μια προσπάθεια της εργοδοσίας να μπάσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, τον οποίο μετέφεραν διευθυντικά στελέχη με δύο οχήματα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης, ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Γιάννης Φραγγίδης, αναφέρθηκε στη συνολικότερη πορεία της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και τις πρόσφατες εξελίξεις, όταν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΣΣΕ η εργοδοσία κλιμάκωσε την επίθεση με σχέδια «εθελούσιας», απολύσεις, προσπάθεια επιβολής ατομικών συμβάσεων, κλείσιμο τμημάτων κ.λπ.

Στη συνέντευξη Τύπου
Το σχέδιο είναι να ξεμπερδεύουν με τους παλιούς εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους και να διαλύσουν το Σωματείο, ανέδειξε ο Γ. Φραγγίδης, συμπληρώνοντας ότι οι 15 απολυμένοι είναι όλοι μέλη του Σωματείου.

Συνεχίζοντας έδωσε απάντηση και στα όσα εμφανίζεται να επικαλείται η εργοδοσία μέσα από δημοσιεύματα στα ΜΜΕ. Είπε ότι ατομικές συμβάσεις υπέγραψαν μόνο 11 άτομα, μέλη του Σωματείου, κάτω από εκβιαστικές πρακτικές και απειλές. «Τα 52 άτομα που επικαλείται η εργοδοσία είναι ενδεχομένως από τον Φάρο Αυλίδας, τα διευθυντικά στελέχη περίπου 15 και οι 9 που προσέλαβαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για να καλύψουν τα πόστα των απολυμένων, υπάλληλοι γραφείων».

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο τμημάτων (οδηγών - βοηθών - πωλητών και χειριστών κλαρκ) «λόγω υψηλού κόστους», ο Γ. Φραγγίδης είπε ότι η εργοδοσία δεν δέχτηκε να συζητήσει καν τις προτάσεις του Σωματείου, επιβεβαιώνοντας ότι προχωράει την εργολαβοποίηση με προσχήματα. Απάντηση έδωσε και σε όσα ακούγονται και γράφονται με διαρροές στον Τύπο σχετικά με τα «οικονομικά ζόρια» που επικαλείται η νέα ιδιοκτησία για να ανταποκριθεί στο κόστος δανεισμού που κληρονόμησε.

Τέλος, κατήγγειλε ότι το σχέδιο της εργοδοσίας στηρίζεται και σε κυβερνητικές πλάτες, αλλά «οι εργαζόμενοι έχουμε τη στήριξη όλης της εργατικής τάξης. Θα συνεχίσουμε. Θα κάνουμε εδώ και Δεκαπενταύγουστο και, αν χρειαστεί, και Χριστούγεννα. Είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε αποδείξει!

Θέλουν να μην υπάρχει σωματείο, να μην υπάρχει οργανωμένο ταξικό κίνημα, να παίρνουν συναδέλφους με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς δικαιώματα, να κάνουν ό,τι θέλουν. Να θερίζουν και να αλωνίζουν όπως θέλουν αυτοί και να χορεύουμε στον ρυθμό που τα δικά τους ταμπούρλα θα χτυπούν. Δεν θα το επιτρέψουμε. Χωρίς εμάς ούτε μπουκάλι έξω!».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν επίσης οι δικηγόροι του Σωματείου, που κατήγγειλαν παραβίαση ακόμα και αυτών των όρων του σχεδίου εξυγίανσης από την εργοδοσία. Ανέφεραν επίσης ότι με τη λήξη της προηγούμενης ΣΣΕ η πλευρά της εργοδοσίας «έπρεπε να επαναφέρει τους μισθούς στο συν 20%, και για να μην το κάνει άρχισε να πιέζει για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, να απολύει για να σπάσει το ηθικό των εργαζομένων και να διώχνει μόνο μέλη του Σωματείου, για να σπάσει το Σωματείο. Επίσης, εδώ και δύο μήνες δεν έχει δώσει εκκαθαριστικά μισθοδοσίας, για να μην μπορούμε να αποδείξουμε ότι μονομερώς έχει περικόψει τα επιδόματα».

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη

Στήριξη στον αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνας» μετέφεραν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης οι οποίοι πήραν τον λόγο. Ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στη στήριξη αυτού του πολυήμερου αγώνα από δεκάδες ταξικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και από μια σειρά άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

«Είμαστε εδώ γιατί πρέπει αυτός ο αγώνας να δικαιωθεί και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Είναι ένας αγώνας που θέτει στο επίκεντρο το βασικό και ιερό δικαίωμα για την εργατική τάξη, το δικαίωμα της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα. Τις επόμενες μέρες πρέπει να εκφραστεί η αλληλεγγύη από κάθε χώρο δουλειάς, από κάθε γειτονιά, από όλα τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικά. Είμαστε εδώ μαζί με τους εργαζόμενους για να φέρουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι την τελική νίκη, μέχρι ο νόμος Χατζηδάκη να καταργηθεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέρρευσαν στο δικαστήριο οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας για τις απολύσεις (2023-06-13 00:00:00.0)
Συνέλαβαν μάρτυρες υπεράσπισης των απολυμένων! (2023-03-18 00:00:00.0)
Συναυλία αλληλεγγύης στους απεργούς της «Μαλαματίνας» (2022-12-13 00:00:00.0)
24ωρη απεργία στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών τη Δευτέρα (2022-10-01 00:00:00.0)
Συνεχίζουν αποφασισμένοι τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και για υπογραφή ΣΣΕ (2022-09-02 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα, αντλούν δύναμη από το δίκιο και την αλληλεγγύη (2022-08-24 00:00:00.0)