ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022

Η συντήρηση των ρωσικών δικτύων φυσικού αερίου δεν αφορά μόνο τη Γερμανία αλλά και την Κίνα. Χτες, ο ρωσικός κολοσσός Ενέργειας της «Gazprom» ανακοίνωσε ότι από αύριο, Πέμπτη 22 έως τις 29 Σεπτέμβρη θα σταματήσει την παροχή αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού «Power of Siberia» («Ισχύς της Σιβηρίας») για να πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως, βάσει του συμβολαίου της με την κινεζική εταιρεία CNPC, τέτοιες εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένες δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Η «Gazprom» ξεκίνησε την παροχή φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου «Power of Siberia» το 2019 ως μέρος μιας σύμβασης 30 ετών.

Οι επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία

Στο μεταξύ, χτες, ο Ρώσος ειδικός αναλυτής σε θέματα ρωσικής οικονομίας Ολεγκ Βιούγκιν δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι η οικονομία της χώρας θα κατέγραφε ανάπτυξη φέτος της τάξης του 5% με 6% αν οι δυτικές κυρώσεις «δεν είχαν εκτροχιάσει την ανάπτυξη για χρόνια» και δεν είχαν ανοίξει τον δρόμο για μια περίοδο τεχνολογικής στασιμότητας. Ο Βιούγκιν, που ήταν στο παρελθόν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ρωσικής Ομοσπονδίας, είπε ότι «αντί για αύξηση 5%, είχαμε μείωση 4%, άρα οι κυρώσεις λειτουργούν».

Ας σημειωθεί πως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένει φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 2%, ενώ το υπουργείο Οικονομίας αναμένει μείωση γύρω στο 3%.

Χτες βράδυ πάντως πριν από τις πληροφορίες για διάγγελμα Πούτιν οι ρωσικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο του μήνα, με αφορμή την έντονη φημολογία για επιβολή στρατιωτικού νόμου βάσει ενός νομοσχεδίου που ενέκρινε χτες η Κάτω Βουλή και τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Kommersant», ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας έπεσε περισσότερο από το 10%, κάτω από τις 2.200 μονάδες.

Οι μετοχές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Αυγούστου, με τον δείκτη RTS που βασίζεται στο δολάριο να υποχωρεί κατά 5,2% στις 1.206,5 μονάδες.

Χτες, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, αποθάρρυνε την ΕΕ να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία λέγοντας ότι αυτό θα βαθύνει την κρίση ενεργειακού εφοδιασμού και θα βλάψει την Ευρώπη. «Η ΕΕ θα πρέπει (...) να σταματήσει να αναφέρει ένα όγδοο πακέτο κυρώσεων, θα πρέπει να σταματήσει να προβάλλει μέτρα που μόνο θα βαθύνουν περαιτέρω την κρίση ενεργειακού εφοδιασμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Γεμίζουν οι γερμανικές αποθήκες

Τον στόχο πληρότητας των αποθηκών φυσικού αερίου κατά 95% ως την 1η Νοέμβρη φαίνεται ότι θα πιάσει η γερμανική κυβέρνηση καθώς την Κυριακή η πληρότητα των αποθηκών έφθασε στο 90,07%.

Σε αυτό το επίπεδο εκτιμάται πως διασφαλίζεται η βασική ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2023, εφόσον βεβαίως ο φετινός χειμώνας δεν είναι δριμύς.

Οι περισσότερες παραδόσεις αερίου στη Γερμανία προέρχονται από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ από τον Γενάρη αναμένεται να ξεκινήσει η παροχή φυσικού αερίου από τον πρώτο τερματικό σταθμό LNG στη Βόρεια Θάλασσα.

Στο μεταξύ, η γερμανική Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε χτες ότι οι τιμές παραγωγού τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 45,8% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1949, όταν άρχισε η συλλογή στατιστικών στοιχείων. Η ίδια τάση είχε καταγραφεί τον Ιούλη, με τις τιμές παραγωγού να εμφανίζουν αύξηση κατά 37,2% σε ετήσια βάση...

Η Ολλανδία σχεδιάζει μέτρα 18 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας θα ανακοινώσει πολύ σύντομα πακέτο 18 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των νοικοκυριών της χώρας έναντι των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Η υπουργός Οικονομικών, Σίγκριντ Κάαγκ, φαίνεται να επιχειρεί παράλληλη αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ενέργεια και του υψηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία που επικαλούνται δηλώσεις του Ολλανδού βασιλιά Βίλεμ - Αλεξάντερ, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα αύξηση του βασικού μισθού κατά 10% από τον Γενάρη του 2023 και επιδόματα σε φτωχά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία, το εμπορικό έλλειμμα της Ισπανίας στο επτάμηνο του έτους πενταπλασιάστηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας στα 38,52 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Βιομηχανίας αναφέρεται ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, στα 261,49 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 24%, φτάνοντας στα 222,96 δισ. ευρώ.

Σχέδιο αγωγών Μαρόκου - Νιγηρίας

Μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν τη Δευτέρα το βράδυ Νιγηρία και Μαρόκο με σκοπό τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα μπορεί να εφοδιάζει τις αγορές της Δυτικής Αφρικής και της ΕΕ.

Το μνημόνιο υπογράφηκε στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, ανάμεσα στην Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Χωρών (ECOWAS), τη Νιγηρία και το Μαρόκο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ρούβλια και γιουάν το 70% των συναλλαγών Ρωσίας - Κίνας (2023-04-27 00:00:00.0)
Σφοδρές αντιθέσεις και «σημαντικές ευκαιρίες» με επίκεντρο την Ενέργεια στην Ευρώπη (2022-04-09 00:00:00.0)
Απειλούν ευθέως τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον «Νord Stream 2» (2019-01-15 00:00:00.0)
Εντείνουν τις πιέσεις προς Ρωσία και Γερμανία (2018-12-13 00:00:00.0)
Κοινές μπίζνες με προτεραιότητα την Ενέργεια (2018-11-02 00:00:00.0)
Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν το Σάββατο (2018-08-15 00:00:00.0)