Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε ρούβλια και γιουάν το 70% των συναλλαγών Ρωσίας - Κίνας

Τη σημαντική ενίσχυση της συνεργασίας Κίνας - Ρωσίας, με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και συμμάχους τους, καταγράφουν στοιχεία για τις οικονομικές και ενεργειακές μπίζνες των δύο χωρών.

Η κλιμάκωση των ευρωατλαντικών κυρώσεων στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες έχει επιταχύνει τον αναπροσανατολισμό της εξαγωγής τους προς την Ασία.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλ. Νόβακ, οι ήδη αυξημένες εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα θα σημειώσουν νέα αύξηση κατά 50% το 2023.

Ο Νόβακ, μιλώντας στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό «Russia-1», δήλωσε πως η Ρωσία εφοδίασε την Κίνα το 2022 με 15 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, ποσότητα που αναμένεται να αυξηθεί το 2023 στα 22 δισ. κ.μ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού «Ισχύς της Σιβηρίας» προς την Κίνα θα ξεπεράσουν ετησίως τα 38 δισ. κ.μ. τον χρόνο.

Το πλέγμα των ρωσικών αγωγών προς την Κίνα της «Ανατολικής Διαδρομής» συμπεριλαμβάνει έναν κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου, που λειτούργησε τον Δεκέμβρη του 2019 μήκους 3.000 χλμ. (που είναι ο αγωγός Ισχύς της Σιβηρίας 1) και ένα ακόμη τμήμα αγωγών προς την Κίνα που έχει μήκος 5.111 χλμ.

Παράλληλα με τη μεγάλη αύξηση στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Μόσχας - Πεκίνου, καταγράφεται ότι Ρωσία και Κίνα έκαναν το 70% των μεταξύ τους συναλλαγών χρησιμοποιώντας ρούβλια και γιουάν, ενώ πριν μόλις δύο χρόνια οι συναλλαγές στα δύο εθνικά νομίσματα αποτελούσαν το 30% των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Ρωσία: Διαχείριση ξένων εταιρειών με διάταγμα Πούτιν

Τη διαχείριση ξένων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, όπως η φιλανδική «Fortum Oyj» και η γερμανική «Uniper SE», αναλαμβάνει η Ρωσία με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν.

Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να εισάγει «προσωρινό» κρατικό έλεγχο σε περιουσιακά στοιχεία εταιρειών ή προσώπων από «μη φιλικά» κράτη - στα οποία περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Τα προσωρινώς κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία θα διαχειρίζεται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας, που αποτελεί υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το Κρεμλίνο υπογράμμιζε χτες ότι το εν λόγω μέτρο αποτελεί απάντηση στις κατασχέσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε χώρες της Ευρώπης και θα διατηρηθεί όσο διατηρούνται οι αντιρωσικές κυρώσεις.

G7: Αντιθέσεις για το σχέδιο πλήρους απαγόρευσης των ρωσικών εξαγωγών

Διαφωνίες καταγράφονται από ΕΕ και Ιαπωνία αναφορικά με την πρόταση που έχουν καταθέσει στο G7 οι ΗΠΑ - ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής - για πλήρη απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών.

Σε ρεπορτάζ των «Financial Times» επισημαίνονται οι αντιδράσεις που προκαλεί η προσπάθεια των ΗΠΑ για σχεδόν καθολική απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών με εξαιρέσεις που θα αφορούν κυρίως αγροτικά, ιατροφαρμακευτικά και κάποια άλλα προϊόντα. Το αμερικανικό σχέδιο έχει ως βασικό στόχο να «βουλώσει» όλα τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία.

Πρόεδρος «Airbus»: Πολύ επικίνδυνο για την Ευρώπη το «πράσινο» σχέδιο Μπάιντεν

Ενδεικτικές των αντιθέσεων στο ευρωατλαντικό μπλοκ ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου εκτελεστικού προέδρου της «Airbus», Γκιγιόμ Φορί, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο για την Ευρώπη» το τεράστιο κρατικό πακέτο «πράσινων» επενδύσεων και «κινήτρων» 370 δισ. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν («Inflation Reduction Act» ή IRA).

«Ο IRA είναι ένα "πακέτο" το οποίο, αν το δει κανείς από τη σκοπιά της αεροπορίας, είναι πολύ θετικό, αλλά αν το δεις από τη σκοπιά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, είναι πολύ αρνητικό», συνόψισε μιλώντας στον σταθμό «France Inter».

«Ως Ευρωπαίος, πιστεύω πως ο IRA είναι πολύ επικίνδυνος για την Ευρώπη και η Ευρώπη δυσκολεύεται πολύ να αντιδράσει», πρόσθεσε. «Η Ευρώπη επέλεξε μεθόδους που είναι πιο καταναγκαστικές, με φόρους, φραγμούς, για να προσπαθήσει να μεταμορφώσει τη βιομηχανία της και πράγματι είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να πάει κανείς εκεί όπου υπάρχουν αρωγές απ' ό,τι εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα, φόροι», ανέφερε, αποτυπώνοντας την απαίτηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για ακόμα μεγαλύτερα κρατικά πακέτα στήριξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο 45% η μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη(2022-12-29 00:00:00.0)
Εγκαινιάστηκε ο αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας»(2019-12-03 00:00:00.0)
Το ρωσογερμανικό «σύμφωνο» περιπλέκει τους ανταγωνισμούς(2015-12-12 00:00:00.0)
Στη δίνη των ενεργειακών ανταγωνισμών με αμερικάνικη σημαία(2015-10-18 00:00:00.0)
Ανταγωνιστικοί σχεδιασμοί σε ένα ήδη εύφλεκτο τοπίο(2015-04-25 00:00:00.0)
Παζάρια και τσακωμοί για τους φυσικούς πόρους(2003-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ