Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαγκωνισμοί για το ποιος θα την κάνει «παγκόσμιο παίκτη»

«Θα είναι μια εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει αν η Τουρκία θα καταστεί ένας "παίκτης" παγκόσμιου διαμετρήματος ή ένας "ακόλουθος" (...) Αν θα δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στη τρομοκρατία», δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του ο Τούρκος Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς εντείνεται η προεκλογική αντιπαράθεση για το ποιες δυνάμεις μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα τους στόχους της τουρκικής αστικής τάξης στους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Καμουφλάροντας αυτούς τους στόχους με τον μανδύα της «ανεξαρτησίας» της Τουρκίας, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι υπάρχουν «εκείνοι που προσδοκούν η Τουρκία να γυρίσει στις παλιές μέρες, που την εμπόδιζε το ξένο όφελος και ήταν αναγκασμένη να υποτάσσεται σε ξένες δυνάμεις».

Από τη μεριά του και ο Κ. Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος του βασικού εκλογικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «θα κάνουμε την Τουρκία ικανή να ανταγωνίζεται όλο τον υπόλοιπο κόσμο».

Στο μεταξύ, ο Σ. Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP και φυλακισμένος ως ένοχος για «τρομοκρατία» και «συνωμοσία κατά του κράτους», μιλώντας μέσω των δικηγόρων του στο «Politico» είπε ότι «οι Κούρδοι ψηφοφόροι θα έχουν μεγάλη επιρροή στον καθορισμό του αποτελέσματος» και εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα χάσει από τον α' γύρο των εκλογών με μεγάλη διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι το HDP, τρίτη πολιτική δύναμη στην Τουρκία, με διψήφια ποσοστά, επέλεξε να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο Πρόεδρο στις εκλογές, προσφέροντας έμμεση στήριξη στον Κιλιτσντάρογλου απέναντι στον Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή ο Ντεμιρτάς, σχολιάζοντας σενάρια περί απόπειρας συνάντησης αντιπροσωπείας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ με τον φυλακισμένο πρώην ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είπε ότι ο Ερντογάν «άρχισε να μας κατηγορεί όλους για συνεργασία με την "τρομοκρατία", πάλι, όταν δεν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε». Η δήλωση αναφέρεται στην προχτεσινή «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση της αστυνομίας, με δεκάδες συλλήψεις Κούρδων.

Σε ένα τέτοιο φόντο καταγράφεται και η υπόσχεση που έκανε ο Κιλιτσντάρογλου ότι αν εκλεγεί, μέσα σε μια διετία θα σταλούν πίσω στη Συρία όλοι οι προερχόμενοι από αυτήν πρόσφυγες, διερωτώμενος «τι κάνουν 3,6 εκατομμύρια Σύροι στη χώρα μας;» και υποστηρίζοντας ότι η παρουσία τους αυξάνει την ανεργία...

Ακύρωση επισκέψεων του Ερντογάν για λόγους υγείας

Χθες ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ακύρωση προεκλογικών εμφανίσεων για λόγους υγείας, μετά από έντονη αδιαθεσία που ένιωσε κατά τη διάρκεια προχθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης.

Αργά χθες το βράδυ, μάλιστα, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε την ακύρωση της σημερινής επίσκεψης του Ερντογάν στον πυρηνικό σταθμό Ακουγιού, σε μια σημαντική φιέστα που προετοιμάζει η κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συμμετάσχει στην τελετή εγκαινίων του πυρηνικού σταθμού μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ ακύρωσε και την ομιλία που είχε προγραμματίσει σε συγκέντρωση στην πόλη της Μερσίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ