Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Συνδιάσκεψη για τη Βενεζουέλα στην Κολομβία

Από τη συνδιάσκεψη στην Μπογκοτά

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνδιάσκεψη στην Μπογκοτά
Διεθνή συνδιάσκεψη «Για την πολιτική διαδικασία στη Βενεζουέλα» διοργάνωσαν προχτές Τρίτη η κυβέρνηση της Κολομβίας και ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, στην πρωτεύουσα Μπογκοτά. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι 20 χωρών, αξιωματούχοι κυβερνήσεων, ΥΠΕΞ και πρέσβεις από Αργεντινή, Μπαρμπάντος, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Ονδούρα, Μεξικό, Αγιο Βικέντιο - Γρεναδίνες, ΗΠΑ, Καναδά, Τουρκία, Νότια Αφρική, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Στην έναρξη της συνδιάσκεψης ο Πέτρο, αφού έκανε μια αναδρομή στην αιματοβαμμένη Ιστορία της Λατινικής Αμερικής, με τις δικτατορίες, στους αγώνες των λαών για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, στο πλαίσιο των οποίων πήραν και τα όπλα (ο ίδιος ήταν μέλος της ένοπλης οργάνωσης M-19Μ, που στη συνέχεια συμβιβάστηκε), υπογράμμισε ότι τάσσεται «υπέρ της κοινωνικής συναίνεσης, του δημοκρατικού διαλόγου και της συμβίωσης μέσα στη διαφορετικότητα των διαφόρων πολιτικών τάσεων που πρέπει να συνεννοηθούν, υπέρ της αγάπης και κατά του πολέμου».

Είπε δε ότι σκοπός της συνδιάσκεψης είναι η συνεννόηση και να γίνει ένας δημοκρατικός διάλογος μεταξύ των Βενεζουελάνων, που «θα οδηγήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για ελεύθερες εκλογές το 2024, με ταυτόχρονη σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας», καθώς επίσης «στην επανένταξή της στο διαμερικανικό σύστημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ζήτησε ακόμα «ο βενεζουελάνικος λαός να αποφασίσει τις τύχες του χωρίς εξωτερικές πιέσεις».

Μετά το τέλος της συνδιάσκεψης, το απόγευμα της Τρίτης, αυτό που καταλήχτηκε είναι η πρόταση να προσδιοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για «ελεύθερες, διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς εκλογές, με ταυτόχρονη σταδιακή άρση των κυρώσεων» και απελευθέρωση, με ευθύνη του ΟΗΕ, του ποσού της «κοινωνικής επένδυσης» των 3,2 δισ. δολαρίων που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση Μαδούρο και σε μέρος της αστικής αντιπολίτευσης τον περασμένο Νοέμβρη στο Μεξικό, η οποία δεν προχώρησε, καθώς το κονδύλι έχει δεσμευτεί από αμερικανικές τράπεζες. Δεν υπήρξε ωστόσο κάποιο απτό αποτέλεσμα, γι' αυτό η κολομβιανή κυβέρνηση θα συγκαλέσει νέα συνδιάσκεψη, με τους ίδιους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξεταστεί πώς προχωράνε οι προτάσεις αυτές. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαιρέτισε τη συνδιάσκεψη στην Μπογκοτά και τα συμπεράσματά της, ενώ απαίτησε και την αποφυλάκιση του διπλωμάτη Αλεξ Σάαμπ, που κρατείται στις ΗΠΑ.

Για τη συνδιάσκεψη τοποθετήθηκε και το ΚΚ Βενεζουέλας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επίθεσης της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, καθώς αντιτίθεται όχι μόνο στις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά και στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική του Μαδούρο (βλ. σχετικό θέμα στον χτεσινό «Ριζοσπάστη», σελ. 23). Τόνισε ότι δεν προσκλήθηκαν οι δυνάμεις που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά μόνο οι αστικές δυνάμεις της Βενεζουέλας, με τις οποίες συνδιαλέγεται η κυβέρνηση Μαδούρο, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των καπιταλιστών, που από κοινού επιτίθενται στα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Επεσήμανε ακόμα ότι λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Βενεζουέλας δεν μπορεί να έρθει από εκπροσώπους των ΗΠΑ και της ΕΕ, δηλαδή τους πρώτους που επεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας.

Στα αξιοσημείωτα της συνδιάσκεψης είναι και το σόου που επιχείρησε να στήσει τη Δευτέρα ο αρχιπραξικοπηματίας του 2019 Χουάν Γκουαϊδό, μαριονέτα των ΗΠΑ - ΕΕ, ο οποίος είχε αναγνωριστεί ως «μεταβατικός Πρόεδρος» από πολλές καπιταλιστικές χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, και στη συνέχεια μπήκε στην άκρη, για σκάνδαλα με κονδύλια «βοήθειας» που χάθηκαν ...στον δρόμο. Ο Γκουαϊδό μπήκε παράνομα οδικώς στην Κολομβία με σκοπό να συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη, ενώ δεν είχε προσκληθεί. Οταν έγινε γνωστή η παρουσία του, του ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις αρχές της Κολομβίας και στη συνέχεια έφυγε από τη χώρα με προορισμό το Μαϊάμι, με εισιτήριο που του είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τον απέλασαν, ενώ ο Κολομβιανός ΥΠΕΞ Αλβαρο Λέιβα δήλωσε ότι η χώρα του εφάρμοσε τον νόμο και ότι όλο αυτό δεν θα συνέβαινε αν ο Γκουαϊδό έμπαινε με νόμιμο τρόπο στην Κολομβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ