Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εντείνεται η στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε ανάπτυξη επίσημης ή στρατιωτικής επαφής ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κινεζική περιοχή της Ταϊβάν», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν, Ζου Φενγκλιάν, αντιδρώντας σε νέες αφίξεις αμερικανικών αντιπροσωπειών στο νησί.

Η παρέμβαση της Ζου ήρθε μετά από «διαρροές» για άφιξη δεκάδων στρατιωτικών στελεχών των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, προκειμένου να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του στρατού της. Οι αρχές της Ταϊβάν επίσημα δεν επιβεβαίωσαν τις σχετικές συνεννοήσεις με την Ουάσιγκτον ούτε όμως και τις διέψευσαν.

Την ίδια ώρα, σε μια εξέλιξη ενδεικτική της στρατιωτικής κινητικότητας που συνεχίζεται στην περιοχή (λίγες βδομάδες μετά τις ευρείας έκτασης ασκήσεις της Κίνας και ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή με μια σειρά από συμμάχους τους), ο διευθυντής επιχειρήσεων του υπουργείου Αμυνας της Ταϊβάν, Λιν Ουένχουάνγκ, ανακοίνωσε πως τον Ιούλη η χώρα θα προχωρήσει σε νέα γυμνάσια, 5ήμερης διάρκειας, με πραγματικά πυρά. Θα προηγηθεί, ανέφερε, η εικονική πραγματοποίησή τους, τον Μάη. Υπογράμμισε ακόμα ότι «τα σενάριά μας βασίζονται στις τρέχουσες απειλές» της Κίνας εναντίον της Ταϊβάν και «στα πρόσφατα στρατιωτικά γυμνάσια παρενόχλησης» που πραγματοποίησε το Πεκίνο.

Παράλληλα, επίκειται η άφιξη εκπροσώπων δεκάδων αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών στην Ταϊβάν, την επόμενη βδομάδα, μετά από πρωτοβουλία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ - Ταϊβάν. Σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου «Nikkei Asia», οι επιχειρηματίες θα έχουν επαφές για από κοινού παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και πυρομαχικών. Αντιδρώντας σε αυτές τις επικείμενες επαφές, η Ζου δήλωσε ότι «ηθελημένα προκαλούν την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές (Κίνα και Ταϊβάν)».

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι στις πρόσφατες επαφές που είχε στις ΗΠΑ η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-Βεν, εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής, Κέβιν Μακ Κάρθι, συνάντησε και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακ Κολ, που είχε υποσχεθεί ότι «θα σας παράσχουμε στρατιωτική εκπαίδευση - όχι για πόλεμο αλλά για ειρήνη», ισχυριζόμενος ότι «η προβολή αδυναμίας προκαλεί μόνο επιθετικότητα και σύγκρουση. Η προβολή ισχύος προκαλεί αποτροπή και προωθεί την ειρήνη...».

Συνάντηση Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Ν. Κορέας

Στο μεταξύ, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Σουκ-γεόλ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα είναι εφικτή μόνο με την επίδειξη δύναμης και όχι μέσω της έκφρασης «καλής θέλησης».

«Μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη με συντριπτικά ανώτερες δυνάμεις και όχι μια πλασματική ειρήνη, βασισμένη στην καλή θέληση της άλλης πλευράς», είπε.

Απείλησε δε ότι μια πυρηνική επίθεση εκ μέρους της Βόρειας Κορέας θα προκαλούσε «το τέλος» του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν εξάλλου να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε κρίσιμους τομείς των νέων τεχνολογιών, όπως τα μικροτσίπ, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι μπαταρίες.

Ολα αυτά ενώ ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να επιστρέψει και ο ίδιος σε Ασία - Ειρηνικό, καθώς 19 - 21 Μάη θα παραβρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του G7 στο Τόκιο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αυστραλία, όπου στις 24/5 θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος QUAD (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία).

Σημειώνεται ότι η Αυστραλία ανακοίνωσε χτες ότι θα επισπεύσει κατά δύο χρόνια (μέχρι το 2025) την εγχώρια παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων, στο πλαίσιο της ευρείας αναμόρφωσης του «αμυντικού» της δόγματος, εκτιμώντας - όπως είχε γίνει γνωστό και στις αρχές της βδομάδας - ότι ο ανταγωνισμός μεγάλων δυνάμεων εμπεριέχει «δυναμική για σύγκρουση».

Ο υπουργός Αμυνας, Ρ. Μαρλς, δήλωσε ότι ήδη προχωρούν επαφές με τις αμερικανικές εταιρείες κατασκευής πυραύλων «Raytheon» και «Lockheed», αλλά και τη νορβηγική «Kongsberg».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ