Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Νέες δηλώσεις περί απόσχισης της «Σερβικής Δημοκρατίας»

Σχέδια περί «Μεγάλης Σερβίας» επανέφερε ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων

Την επικίνδυνη όξυνση των ανταγωνισμών στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ιμπεριαλιστικά κέντρα αξιοποιούν μεταξύ άλλων σχέδια αλλαγής συνόρων, έρχονται να επιβεβαιώσουν οι νέες αποσχιστικές δηλώσεις του ηγέτη των Σερβοβόσνιων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μ. Ντόντικ.

Μιλώντας σε εκδήλωση, την περασμένη Κυριακή, ο Ντόντικ επανήλθε σε δηλώσεις περί απόσχισης της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RS) από το «ενιαίο» προτεκτοράτο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (η RS είναι η μία από τις δύο οντότητες του κράτους, η άλλη είναι η «Ομοσπονδία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης»), υποστηρίζοντας ότι «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν εάν η RS εκφράσει τη θέλησή της, τη λαϊκή θέληση, να σχηματίσει τη δική της χώρα, διότι δεν μπορούμε να ζήσουμε στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η οποία μας στραγγαλίζει και απειλεί τις ελευθερίες μας».

Επαναφέροντας τα σχέδια περί «Μεγάλης Σερβίας», μίλησε για το ενδεχόμενο «να ανακηρύξουμε την RS (ανεξάρτητη) χώρα και να την ενώσουμε με τη Σερβία», συμπληρώνοντας ότι «δεν φτιάχνουμε μια χώρα στο έδαφος κάποιου άλλου. Αυτή είναι η χώρα μας, η ιδιοκτησία μας, η ελευθερία μας».

Είπε ακόμα ότι «δεν τρέφουμε κακία για τους Βόσνιους και τους Κροάτες, αλλά το μήνυμά μου προς αυτούς είναι "αφήστε μας ήσυχους, δεν μπορούμε να είμαστε μαζί"».

Θυμίζουμε ότι μετά τις εκλογές που έγιναν το περασμένο φθινόπωρο, ο Ντόντικ είναι πλέον πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας».

Από τη δική του πλευρά, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, έσπευσε να σχολιάσει ότι οι Σέρβοι δεν πρέπει πλέον να χωρίζονται σε Σέρβους της Κροατίας ή της Βοσνίας, «επειδή είμαστε ένας και ο ίδιος λαός».

Εντονα αντέδρασαν τα δύο (μη σερβικής καταγωγής) μέλη του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Ο (μουσουλμάνος) Βόσνιος, Ντ. Μπετσίροβιτς, μίλησε για «εγκληματικό σχέδιο που στοχεύει κατά της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης», ζητώντας από το Βελιγράδι να πάρει αποστάσεις.

Ο Κροάτης, Ζ. Κόμσιτς, κατήγγειλε σχέδια για την «προσάρτηση μέρους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» στη Σερβία, προσθέτοντας ότι «ήταν ένας στόχος κατά τη διάρκεια του πολέμου που δεν μπόρεσαν να επιτύχουν, αλλά βλέπουμε ότι δεν τον έχουν εγκαταλείψει».

Παγκόσμια Τράπεζα: Βλέπει «ανθεκτική» οικονομία στα Δυτικά Βαλκάνια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τακτική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις οικονομίες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία) εκτιμά ότι αυτές επιδεικνύουν «ανθεκτικότητα», αν και η οικονομική τους ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 2,6% το 2023.

Η Τράπεζα αναφέρει ότι οι 6 χώρες ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα ανάπτυξης, παρά τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις υψηλές τιμές της Ενέργειας και των τροφίμων, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα σφιχτά χρηματοπιστωτικά δεδομένα. Ακόμα εκτιμά ότι «η ανάπτυξη θα τροφοδοτηθεί» από την ιδιωτική κατανάλωση, τις εξαγωγές και τις δημόσιες επενδύσεις σε ορισμένες χώρες.

Σπεύδει να επισημάνει βέβαια ότι «για να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την καταιγίδα που παρουσιάζουν τα πολλαπλά οικονομικά σοκ, οι χώρες αυτές μπορούν να πετύχουν υψηλές αποδόσεις επιδιώκοντας μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα μεσοπρόθεσμα, όπως η αύξηση των επιπέδων ανταγωνισμού στην αγορά και η προσέλκυση επενδύσεων υψηλότερης ποιότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατηγορούν τον Ντόντικ ότι υπονομεύει το ευρωατλαντικό μέλλον της περιοχής(2024-06-20 00:00:00.0)
Και άλλη «φιτιλιά» στα λαβωμένα από τους εθνικισμούς Βαλκάνια(2024-06-12 00:00:00.0)
«Μια φωνή» υπέρ της ΕΕ ζήτησε η φον ντερ Λάιεν(2023-11-03 00:00:00.0)
Εντεινόμενες εξελίξεις και «ανησυχίες» για «υπαρξιακή απειλή»(2021-11-03 00:00:00.0)
Κάλπες για προεδρικές, βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές(2018-10-06 00:00:00.0)
Μπαράζ επαφών για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων(2018-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ