Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μπαράζ επαφών για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων

Στα Σκόπια χτες ο γγ του ΝΑΤΟ και το Σάββατο η Μέρκελ

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Στενό μαρκάρισμα» στην κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτέμβρη για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων, που έχει αμερικανο-ευρωπαϊκή σφραγίδα, κάνουν τα τελευταία 24ωρα ανώτεροι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε χτες στα Σκόπια διαδοχικές συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ πραγματοποιώντας επίσκεψη στη χώρα, δεύτερη φορά σε ένα εξάμηνο. Εγινε δεκτός στο αεροδρόμιο των Σκοπίων από την υπουργό Αμυνας, Ραντμίλα Σεκέρινσκα, που δήλωσε πως οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που επισκέπτονται τη χώρα δείχνουν πως «ο κόσμος είναι με το μέρος μας». Το ίδιο δήλωσε και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, δίνοντας έμφαση «στα δισεκατομμύρια ευρώ» που υπόσχεται η ΕΕ έως το 2020 «εφόσον το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η χώρα συνεχίσει την πορεία της στην ΕΕ»...

Είναι χαρακτηριστικό πως τη μέρα επίσκεψης του Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια, η κυβέρνηση Ζάεφ ανακοίνωσε τη συγκρότηση Επιτροπής για τη ΝΑΤΟική Ολοκλήρωση με προεδρεύοντα τον πρωθυπουργό και αναπληρωτές την υπουργό Αμυνας, Ρ. Σεκέρινσκα, τον αντιπρόεδρο Μπουζάρ Οσμάνι και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σήμερα στα Σκόπια αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, αύριο ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, και το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Τελωνειακή υπηρεσία Σκοπίων - Τιράνων...

Και ενώ τα Σκόπια κατακλύζονται από υψηλόβαθμους ξένους αξιωματούχους με στόχο την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών δυτικών χωρών με φόντο τη γεωπολιτική τους κόντρα με τη Ρωσία στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι ανακοίνωσε την Τρίτη τη δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας που θα ονομάζεται «Υπηρεσία Μίας Στάσης» με βασική αποστολή τον... κοινό τελωνειακό έλεγχο των συνόρων με την Αλβανία και στόχο την «ενίσχυση» της διμερούς εμπορικής συνεργασίας. Η εξέλιξη εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο που προωθεί η ΕΕ για τη δημιουργία «οικονομικής ζώνης» Δυτικών Βαλκανίων στο φόντο γενικότερων σχεδιασμών για «αναμοχλεύσεις συνόρων» και τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

Στην Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση αξιωματούχων για τη διαβαλκανική συνεργασία. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Μπεντζέτ Πατσόλι, αποχώρησε όταν ο Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ (που δεν αναγνωρίζει ως «ανεξάρτητο» το Κοσσυφοπέδιο), του ξεκαθάρισε πως δεν είναι καλοδεχούμενος. Ο Ντόντικ χαρακτήρισε το Κοσσυφοπέδιο ψευδοκράτος, εντείνοντας τη ρητορική του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Οκτώβρη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Παράλληλα ο επικεφαλής του σερβικού γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Τζούριτς, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο απέρριψε την αίτηση για επίσκεψή του μιλώντας για παραβίαση των συμφωνηθέντων για την ελεύθερη κίνηση προσώπων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Τέλος, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες με τον Κοσσοβάρο Αλβανό ομόλογό του, Χασίμ Θάτσι, κατηγόρησε τις αρχές του προτεκτοράτου ότι δεν θέλουν να μιλήσουν για κανένα ουσιαστικό ζήτημα αλλά επιδιώκουν να θέσουν ζητήματα απαράδεκτα για τη σερβική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ