Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Επιχειρήσεις και πιέσεις με στόχο το Ιντλίμπ

Επιβεβαιώθηκαν ρωσικοί «στοχευμένοι» βομβαρδισμοί

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ - ΕΕ σε Συρία, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν για την αποτροπή μίας μαζικής στρατιωτικής επίθεσης για την ανακατάληψη της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, με το πρόσχημα πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή. Το ίδιο διάστημα, πάντως, η Ρωσία, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ξεκαθάρισε πως οι ρωσικές δυνάμεις «θα συνεχίσουν τις μάχες ενάντια στους τρομοκράτες στο Ιντλίμπ μέχρι την πλήρη και τελειωτική εξάλειψή τους». Η Ζαχάροβα επιβεβαίωσε ακόμη την πραγματοποίηση κάποιων πρώτων βομβαρδισμών «ακριβείας» μέσα στο τελευταίο 48ωρο, κυρίως σε βάσεις και εργαστήρια όπλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διατηρούν τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα».

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ούλρικε Ντέμερ, ζήτησε από τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει «την επιρροή της στη συριακή κυβέρνηση», ώστε να αποτρέψει στρατιωτική επιχείρηση και τόνισε πως το Βερολίνο παρακολουθεί στενά τις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, χαρακτηρίζοντας «σημαντική» την επίτευξη κατανόησης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας στην Τεχεράνη για τις εξελίξεις στη Συρία «θα συμβάλλει σε ειρηνευτική λύση». Παρόμοιες δηλώσεις έκανε χτες βράδυ στην Αγκυρα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, οι πρέσβεις 10 μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν «ειρηνική λύση για το Ιντλίμπ», καλώντας όλες τις πλευρές να πάρουν «όλα τα δυνατά μέτρα» για να προστατευτούν οι άμαχοι. Οι 10 χώρες που είναι αυτήν την περίοδο μη μόνιμα μέλη είναι: Ακτή Ελεφαντοστού, Βολιβία, Γουινέα Ισημερινού, Αιθιοπία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Ολλανδία, Περού, Πολωνία, Σουηδία.

Δική της, ξεχωριστή ανακοίνωση εξέδωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, ισχυριζόμενη πως «το βάναυσο καθεστώς» της Συρίας «δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτίθεται και να τρομοκρατεί τους Σύρους πολίτες». Ζήτησε να σταματήσουν τη «στρατιωτική επιχείρηση σε κάθε μορφή», για να δοθεί «ευκαιρία στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Την Τρίτη, η Χέιλι άφησε να εννοηθεί ότι θα δεχόταν μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, αρκεί να μην χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, λέγοντας: «Αν θέλουν να συνεχίσουν για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Συρίας, μπορούν να το πράξουν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν με χημικά όπλα». Η ίδια πρόσθεσε πως η κατάσταση στο Ιντλίμπ θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, χτες ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ εξέφρασε την προθυμία της Μόσχας να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες ή βδομάδες (πριν το τέλος Σεπτέμβρη) στην Κωνσταντινούπολη τετραμερής σύνοδος με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για τις εξελίξεις στη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ