Πέμπτη 27 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνέχεια διαμαρτυριών και προετοιμασιών για την 1η Μάη

«Ολοι και όλες στη διαδήλωση!» καλεί η αφίσα του ΕΚ Μασσαλίας για την 1η Μάη
«Ολοι και όλες στη διαδήλωση!» καλεί η αφίσα του ΕΚ Μασσαλίας για την 1η Μάη
Την απόσυρση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που η κυβέρνηση Μακρόν επέβαλε περιφρονώντας μεγαλειώδεις πολύμηνες κινητοποιήσεις, συνεχίζουν να ζητούν οι εργαζόμενοι της Γαλλίας, αξιοποιώντας πολύμορφες διαμαρτυρίες.

Προχτές, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκαν πάλι με κατσαρόλες στην περιοχή του Βεντόμ, κατά την προγραμματισμένη του επίσκεψη σε νοσοκομείο, με την ...παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων να κρίνεται απαραίτητη για την «τάξη»... Αντίστοιχη υποδοχή έτυχε και ο υπουργός Παιδείας Παπ Ντιαγέ στη Λιόν, η υπουργός Πολιτισμού Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ σε άλλη δημόσια εκδήλωση, μια σειρά βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των Πρωτομαγιάτικων διαδηλώσεων. Χτες στη Μασσαλία συνδικάτα κάλεσαν με εξόρμηση στο κέντρο της πόλης τους κατοίκους, τους νέους κ.τ.λ. να ετοιμάσουν πικέτες για την 1η Μάη, με αγωνιστικά συνθήματα. «Σύνταξη στα 64; Η απάντηση είναι "όχι"!» τόνιζε μία από αυτές, αναδεικνύοντας πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή η απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου και των υπηρετών του να δουλεύουν οι εργαζόμενοι μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Οι ετοιμασίες συνεχίζονται με τη δύναμη που έδωσαν αφενός οι πολύμηνες κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων μηνών, αφετέρου η αποφασιστική αλληλεγγύη που εκφράζουν συνδικάτα και εργαζόμενοι από κάθε ήπειρο. Χαρακτηριστικό ήταν το ευχαριστήριο βίντεο - μήνυμα που έστειλαν στο ΠΑΜΕ εργαζόμενοι από τη Λιόν, τονίζοντας: «Ο αγώνας σας μας δίνει τρομερή δύναμη, σε μία περίοδο που η κυβέρνησή μας πολλαπλασιάζει τα αντιδημοκρατικά της μέτρα και χειροτερεύει η καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών. Οπως είπε και ένας Βέλγος σύντροφος "η νίκη κατά του καπιταλισμού που δεν γνωρίζει σύνορα, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διεθνιστική αλληλεγγύη"... Σας ευχαριστούμε σύντροφοι για αυτή την απίστευτη επίδειξη αλληλεγγύης. Σε αντάλλαγμα, εκφράζουμε κι εμείς τη δική μας στήριξη στους αγώνες που δίνετε για να διασφαλίσετε ένα δικαιότερο μέλλον για όλους. Ενα μέλλον στο οποίο θα δουλεύουμε για να ζούμε και όχι το αντίθετο. Ενα μέλλον στο οποίο ο πλούτος θα πηγαίνει σε όσους τον παράγουν: Στους εργαζόμενους (...) Είμαστε περήφανοι που παλεύουμε μαζί με σας, δεν θα υποχωρήσουμε!».

Δυσαρεστημένοι με τον Μακρόν δηλώνουν σχεδόν τρεις στους τέσσερις Γάλλους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για τη «Ζουρνάλ ντε Ντιμάνς». Μόνο το 26% των ερωτηθέντων δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ από το 72% που δηλώνει δυσαρεστημένο, το 47% δηλώνει «πολύ δυσαρεστημένο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ