Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Εγκαινιάστηκε ο αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας»

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Το πρώτο τμήμα του ρωσικού αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας» του ενεργειακού κολοσσού «Gazprom», που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στη βορειοανατολική Κίνα, εγκαινιάστηκε χτες, με τους Προέδρους της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να παρακολουθούν την τελετή μέσω τηλεδιάσκεψης. Πρόκειται για «ένα γεγονός πραγματικά ιστορικό, όχι μόνο για την παγκόσμια αγορά ενέργειας αλλά κυρίως για τη Ρωσία και την Κίνα», σημείωσε ο Πούτιν.

Η λειτουργία του αγωγού ανοίγει στη Ρωσία μία τεράστια αγορά εκτός της Ευρώπης. Συμπίπτει με την προοπτική της έναρξης λειτουργίας δύο ακόμη αγωγών, του «Nord Stream 2», που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής στη βόρεια Γερμανία και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, και του «TurkStream» προς την Τουρκία και την Ανατολική Ευρώπη.

«Το βήμα αυτό φέρνει τη ρωσοκινεζική στρατηγική ενεργειακή συνεργασία σε νέο ποιοτικό επίπεδο και μας φέρνει πιο κοντά στην εκπλήρωση του στόχου για την αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 200 δισ. δολάρια μέχρι το 2024», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Το συνολικό μήκος του αγωγού θα είναι περίπου 3.000 χλμ., συνδέοντας την ανατολική Σιβηρία με τα κινεζικά σύνορα στην περιοχή Αμούρ. Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 61 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, από τα οποία 38 δισ. κ.μ. θα μεταφέρονται στην Κίνα. Το κινεζικό τμήμα θα ολοκληρωθεί την περίοδο 2022 - 2023, μεταφέροντας φυσικό αέριο στη Σανγκάη.

Το συμβόλαιο τροφοδοσίας για 30 έτη ανέρχεται στα 400 δισ. δολάρια και υπεγράφη το 2014, έπειτα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις.

Ο «Nord Stream 2» - δυναμικότητας 55 δισ. κ.μ. ετησίως - σχεδιάζεται να λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του 2020. Θα τροφοδοτεί τη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη μέσω Βαλτικής, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Το συμβόλαιο που συνδέει τη Ρωσία με την Ουκρανία για τη διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη λήγει στο τέλος του 2019 και διαπραγματεύσεις για την επέκτασή του βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο αγωγός «TurkStream» - παρακάμπτει επίσης την Ουκρανία - θα εγκαινιαστεί τον Γενάρη από τον Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, είναι δυναμικότητας 31,5 δισ. κ.μ. ετησίως και διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ