Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Συνέχιση διαμαρτυριών και ... ισπανική τεχνογνωσία

Στη Χιλή, μετά από 40 μέρες λαϊκών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων η αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική του Προέδρου, Σεμπάστιαν Πινιέρα, συνεχίζεται. Πραγματοποιούνται ανοιχτές συγκεντρώσεις και συνελεύσεις από την Κοινωνική Ενότητα, συντονιστικό όργανο 115 (συνδικαλιστικών, λαϊκών, φοιτητικών, αγροτικών και ιθαγένικων) οργανώσεων, που θέτουν ως ζητήματα αιχμής αυτά της ουσιαστικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, της Συντακτικής Συνέλευσης με σκοπό να αλλάξει το Σύνταγμα που ισχύει από τη χούντα του Πινοσέτ (μετά από 30 χρόνια νεοφιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης), της δικαιοσύνης για τα θύματα αυτού του πολυήμερου αγώνα, με απολογισμό 28 νεκρούς, πάνω από 900 τραυματίες (πολλοί με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα από τις σφαίρες καουτσούκ της αστυνομίας) και της απελευθέρωσης των κρατουμένων.

Ενδεικτικό είναι πάντως το ότι η αντιδραστική κυβέρνηση Πινιέρα, παρά το συμβιβασμό που πέτυχε με μέρος της αντιπολίτευσης (εκτός του ΚΚ Χιλής) για τη συνταγματική αναθεώρηση, εξακολουθεί να ενισχύει τον κατασταλτικό μηχανισμό παίρνοντας και ...εμπειρία και τεχνογνωσία από την ισπανική αστυνομία. Σύμφωνα με όσα βγαίνουν στον τοπικό Τύπο, μετά από αίτημα του Πινιέρα θα μεταβούν στη χώρα Ισπανοί αστυνομικοί για να εκπαιδεύσουν τους ντόπιους σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων.

Στο όλο κλίμα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο αντικομμουνισμός, στην προσπάθεια να εμπλακεί η δράση του ΚΚ Χιλής με όποιες ταραχές συμβαίνουν σε διαδηλώσεις με την αξιοποίηση προβοκατόρων που παρασύρουν και κάποιους νέους. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί επιθέσεις σε γραφεία των κομμουνιστών ακόμα και εμπρησμός στην περιοχή Τσιγιάν της κεντρικής Χιλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ