Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους λαούς της Λατινικής Αμερικής

Ο Κ. Παπαδάκης και ο Ο. Κουότα στην εκδήλωση στην Αθήνα
Ο Κ. Παπαδάκης και ο Ο. Κουότα στην εκδήλωση στην Αθήνα
Την κατάσταση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής - που αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται από μαζικές εργατικές, λαϊκές διαδηλώσεις, με μαχητικότητα και επιμονή, αλλά και άγρια αστυνομική καταστολή με νεκρούς, τραυματίες, απαχθέντες, εξαφανισμένους - αφορούσε η εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ομάρ Κουότα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού, που αναφερόμενος σε αυτές τις κινητοποιήσεις επισήμανε ότι παρά τη μαζικότητά τους δεν υπάρχει ένα κέντρο να τις καθοδηγεί και ένα πρόγραμμα που να δίνει διέξοδο, με αποτέλεσμα ο αγώνας να περιορίζεται ενάντια στην επίδραση του νεοφιλελευθερισμού. Στάθηκε ιδιαίτερα στη λανθασμένη προσέγγιση που έχουν πολλά Κομμουνιστικά Κόμματα στη Λατινική Αμερική για το ζήτημα της εξουσίας και τις συνέπειες που είχε για τα ίδια τα κόμματα και για το κίνημα η επιλογή τους να στηρίξουν δήθεν «προοδευτικές», «φιλολαϊκές» κυβερνήσεις, που δεν θίγουν όμως το θέμα της εξουσίας.

Μίλησε πιο αναλυτικά για το Μεξικό, όπου τώρα έχει εκλεγεί μια τέτοια κυβέρνηση (του Αντρές Λόπες Ομπραδόρ), που θέλει να εμφανίζεται ως «αριστερή» και παραπλανά τον λαό, την ίδια ώρα που τσακίζει τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων, υπογράφει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, διαμορφώνει «εθνοφυλακή» - στρατό που έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας κ.ά. Και πρόσθεσε πως το ΚΚ Μεξικού αντιπαλεύει αυτά τα μέτρα, παράλληλα με την προσπάθεια ισχυροποίησής του, απόκτησης ισχυρών δεσμών με τον λαό και τη νεολαία, καθώς πρόσφατα ολοκλήρωσε την πορεία ανασυγκρότησής του (μετά την αυτοδιάλυσή του το 1981).

Από την εκδήλωση στη Λάρισα
Από την εκδήλωση στη Λάρισα
Τον Ο. Κουότα προλόγισε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ευρωβουλευτής. Μιλώντας για τους δεσμούς του ΚΚΕ με το ΚΚ Μεξικού και εκφράζοντας τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους αγωνιζόμενους λαούς της Λατινικής Αμερικής, σημείωσε ότι «μας απασχολεί ιδιαίτερα πώς συνολικότερα αυτός ο αγώνας θα αποκτήσει προοπτική, θα ανοίξει δρόμο πραγματικής διεξόδου από τα βάσανα που βιώνουν αυτοί οι λαοί, όπως και ο δικός μας άλλωστε σήμερα». Και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κάθε χτύπημα που δέχεται ο λαός όπου Γης, αποτελεί "διάρρηξη" στο ίδιο το σπίτι μας, αυτό των λαϊκών συμφερόντων, είναι γκολ στην αναμέτρηση μονοπώλια - λαός σε βάρος του. Λαός που εξέφρασε τη διεθνιστική του αλληλεγγύη μαζικά, καθολικά, μαχητικά, λαός που συζήτησε, σήκωσε το χέρι ψηλά και αποφάσισε στο συνδικάτο, στη μαζική οργάνωσή του, προετοιμάζεται και επαγρυπνά για να αποκρούσει κι αυτός τον ίδιο αντίπαλο», είπε.

Και στη Λάρισα

Η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ διοργάνωσε επίσης το Σάββατο 30/11 εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης με τον Ομάρ Κουότα. Τον σύντροφο προλόγισε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, που τόνισε τους «στενούς, επαναστατικούς δεσμούς με το ΚΚ Μεξικού, που πρόσφατα γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του».

Κλείνοντας την εκδήλωση και ως κάποια βασικά συμπεράσματα, που αναδείχτηκαν από τη συζήτηση, ο Ελ. Βαγενάς σημείωσε «την ανάγκη διατήρησης της αυτοτελούς οργανωτικής και ιδεολογικοπολιτικής δράσης του ΚΚ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, που δεν μπορεί να διαχέεται σε "ευρύτερα" μέτωπα και σχήματα και να χάνει τον προσανατολισμό του, να λησμονεί το λόγο ύπαρξής του, που είναι η ανατροπή της εκμεταλλευτικής καπιταλιστικής κοινωνίας και η οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ