Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο 45% η μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών κινήθηκαν φέτος οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης, λόγω των ευρωατλαντικών κυρώσεων αλλά και των δολιοφθορών στους αγωγούς «Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Στοιχεία του ρωσικού κολοσσού ενέργειας Gazprom καταγράφουν πως οι εξαγωγές της σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ενωσης θα διαμορφωθούν το 2022 στα 100,9 δισ. κυβικά μέτρα (bcm). Πρόκειται για μείωση της τάξης άνω του 45% σε σύγκριση με τα 185 δισ. κ.μ. το 2021.

Ωστόσο, το ίδιο διάστημα η Ρωσία αύξησε κατά περίπου 10% τις πωλήσεις και εξαγωγές LNG που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης με επίκεντρο το εργοστάσιο Yamal LNG της Novatek στην Αρκτική.

Παράλληλα η Ρωσία αντιστάθμισε τις απώλειες από τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της σημαντικής αύξησης στις διεθνείς τιμές Ενέργειας, με τα έσοδά της από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταγράφουν αύξηση το πρώτο 10μηνο του 2022.

Μήνυση της Exxon Mobil κατά της ΕΕ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το αμερικανικό μονοπώλιο Ενέργειας Exxon Mobil αποφάσισε να μηνύσει την ΕΕ, κινούμενο ενάντια στην έκτακτη αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο, με τη δικαιολογία πως οι Βρυξέλλες υπερέβησαν τις νομικές δυνατότητές τους.

Σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό επεισόδιο των αντιθέσεων ΗΠΑ - ΕΕ, το αμερικανικό μονοπώλιο, παρά την απογείωση των ήδη τεράστιων κερδών του, διαμαρτύρεται για την επιπρόσθετη φορολογία, χαρακτηρίζοντάς την «αντιπαραγωγική», επισημαίνοντας μάλιστα πως αποθαρρύνει τις νέες επενδύσεις και υπονομεύει «την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Γερμανία: Προβλέψεις για μικρότερη ύφεση... με αστερίσκους

Μικρότερη του αναμενόμενου ύφεση αναμένουν από το 2023 οι γερμανικές εταιρίες, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ζ. Ρούσβουρμ. Ο Ρούσβουρμ δήλωσε χτες πως στην αρχή του 2023 αναμένεται «μόνο μία μικρή πτώση» της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Η γερμανική κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023.

Ο Ρουσβουρμ προειδοποίησε ωστόσο ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική μέχρι το 2024, καθώς η ασθενής ζήτηση παγκοσμίως πλήττει την οικονομία της Γερμανίας που εξαρτάται σημαντικά από τις εξαγωγές.

Στο μεταξύ, στην Ιαπωνία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως η χώρα έχει σταματήσει να λαμβάνει αυστηρά μέτρα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως οι εισαγωγές «μαύρου χρυσού» από το ρωσικό τερματικό σταθμό Sakhalin-2 είναι από τις πλέον βασικές πηγές ανεφοδιασμού της χώρας με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Εκτιμούν επίσης πως είναι απαραίτητη η εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου ώστε να διεκπεραιωθούν άλλες, σταθερές λειτουργίες. Η εισαγωγή του πρώτου φορτίου ρωσικού πετρελαίου είχε προγραμματιστεί χτες στην Ιαπωνία μετά από τουλάχιστον ένα εξάμηνο, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση πιέζει τους εισαγωγείς ενέργειας να αποθηκεύσουν καύσιμα σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μελλοντικές ελλείψεις.

Στη Βιέννη η Αυστριακή υπουργός Αμυνας Κλαούντια Τάνερ προεξόφλησε ως σίγουρες τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση εντός του 2023 τονίζοντας πως το ερώτημα δεν είναι εάν αλλά πότε θα γίνει το μπλακ άουτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ