Συνεχίζουμε στα χνάρια της ΕΠΟΝ

Εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ στον Περισσό

Τρίτη 12 Μάρτη 2002

Αποψη από την αίθουσα της εκδήλωσης
Το «νήμα» της συνέχειας, τη «σκυτάλη του αγώνα» της θρυλικής Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ) θέλησε να παρουσιάσει το ΚΣ της ΚΝΕ μέσα από τη σεμνή εκδήλωση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών και φίλων της Οργάνωσης.

Ηταν μια εκδήλωση για τα 59 χρόνια από την ίδρυσή της (23 Φλεβάρη 1943), φτιαγμένη με δημιουργικότητα, μεράκι και κυρίως κρατώντας φλογερά και ετοιμοπόλεμα τα διαχρονικά ιδανικά για τα οποία πάλεψε η ηρωική γενιά της αντίστασης, η πρωτοπόρα ΕΠΟΝ. Και η γενιά αυτή ήταν παρούσα εκεί, ασπρομαλλούσα πια, στο πρόσωπο του σεβαστού συντρόφου Νίκου Καραντηνού, προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ και προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών δημοσιογράφων, του Γιώργου Τσαπόγα, αγωνιστή δημοσιογράφου, και πολλών άλλων. Εκεί και ο Κώστας Μαραγκουδάκης που εκπροσώπησε την ΚΕ του ΚΚΕ.

Το «νήμα» πιάστηκε με την αναβίωση μέσα από ένα μικρό θεατρικό «H Αθήνα παλεύει», που παρουσίασαν νέα παιδιά, για τη μεγάλη συμβολή της ΕΠΟΝ στον αγώνα ενάντια στην πολιτική επιστράτευση που κήρυξαν οι Γερμανοί το 1944. Με τα κορμιά τους, την πρωτοπόρα δράση τους, με όπλο τα χωνιά και τη φωνή τους, οι ΕΠΟΝίτες συνέβαλαν στο να αποτραπεί η επιστράτευση.

Με μεγάλη συγκίνηση πήρε το λόγο ο Ν. Καραντηνός που έκανε εκτενή αναφορά στο τιτάνιο πολιτιστικό έργο της ΕΠΟΝ, ενώ μνημόνευσε τους μεγάλους δασκάλους, τον Δ. Γληνό, την Ρόζα Ιμβριώτη, τον Βασίλη Ρώτα, τον Πέτρο Κόκκαλη και τόσους άλλους, αλλά και την αλησμόνητη Ηλέκτρα Αποστόλου, που τον προέτρεψε νεαρό τότε δημοσιογράφο, «να γράφει για το ψωμί, τη ζωή του εργάτη λαού και τη λευτεριά».

Και τι δε θυμήθηκε ο Ν. Καραντηνός: από τις εκδρομικές δραστηριότητες μέσα στην Κατοχή, των σπουδαστικών ομίλων της ΕΠΟΝ, το θέατρο, τις λογοτεχνικές βραδιές, την πλούσια δραστηριότητα σε κάθε γωνιά της πατρίδας, από τα 630.000 μέλη της νεολαιίστικης οργάνωσης, μέχρι τον αθλητισμό και την πάλη και το κλείσιμο των χασισοτεκέδων, που μετά την αγγλική επέμβαση ξαναφούντωσαν στην Αθήνα. Και ο παλαίμαχος αγωνιστής κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Η δράση της ΕΠΟΝ, δεν είναι αναμνήσεις, δεν είναι ντοκουμέντα που μπαίνουν στις ιστορικές προθήκες, είναι φωτιά, κάλεσμα για δράση. Σήμερα είμαστε δίπλα στην ΚΝΕ, με πίστη στο λαό και στο ΚΚΕ, στο μέτωπο που θα συγκρουστεί με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια».

Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλάμβανε απαγγελίες χαρακτηριστικών αφηγημάτων που έδειχναν την ομορφιά μα και τη σκληρότητα του αγώνα της ΕΠΟΝίτικης γενιάς. Πρώτο το απόσπασμα από το βιβλίο της αγωνίστριας ηθοποιού, Ολυμπίας Παπαδούκα «Το θέατρο της Αθήνας», για τον πολυγραφάκο, για τρικ στο θέατρο «ΡΕΧ». Ακολούθησε αυτό του Μίμη Σταυρολέμη για το θαρραλέο αετόπουλο που έβαλε αυτοσχέδια βόμβα σε γερμανικό καμιόνι και ο «Χάρης» του Μανώλη Αναγνωστάκη. Και η βραδιά έκλεισε με τραγούδια του αγώνα από το συγκρότημα της ΚΝΕ και χορό από τα νιάτα που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτή την όμορφη εκδήλωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο το μνημόσυνο του Νίκου Καραντηνού (2008-08-02 00:00:00.0)
Οπλο για τότε και για σήμερα (2007-12-11 00:00:00.0)
Παρουσίαση της «Νέας Γενιάς» (2007-12-07 00:00:00.0)
ΕΠΟΝ διδάσκει και διαπαιδαγωγεί (2005-03-01 00:00:00.0)
Ελπιδοφόρα νεανική «μαγιά» (2004-11-05 00:00:00.0)
Στη μνήμη του (1997-03-22 00:00:00.0)