Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελπιδοφόρα νεανική «μαγιά»

Η πρώτη «μαγιά» ήταν πέντε παιδιά. Εφτασαν τα είκοσι. Το μικρότερο είναι μια «Τσιχλίτσα» 7 ετών. Το μεγαλύτερο 24 χρόνων. Τα είκοσι παιδιά (μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και ΚΝίτες) μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Και γιατί και τα ίδια το αξίζουν, αλλά και το δημιούργημά τους - την αξία του την απέδειξαν με την παράστασή τους στο φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αλλά και γιατί όσο θα αυξάνεται η ομάδα τους, τόσο πιο πολύ θα χαίρονται τα ίδια και θα δίνουν χαρά στους μεγάλους φίλους τους. Ο λόγος για το «θεατρικό όμιλο» που δημιούργησε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), ο οποίος τιμώντας τα 30χρονα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ καθώς και τα 120 χρόνια από τη γέννηση και τα 30 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Βάρναλη, παρουσίασε την παράσταση, με τίτλο «Τ' Αετόπουλα ελπίδα και στολίδι της πέτρινης γης μας». Μια παράσταση μουσικο-θεατρικής ανάπλασης του αριστουργηματικού διηγήματος του Βάρναλη «Η Τσίχλα», που διηγείται τη θυσία μιας παιδούλας-Αετόπουλου, για τη λευτεριά της πατρίδας.

Η αναφορά μας στο «θεατρικό όμιλο» της ΠΕΑΦΕ οφείλεται στην όμορφη, συγκινητική, εποικοδομητική εκδήλωση που οργάνωσε το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ (30/10) για να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τα παιδιά της θεατρικής ομάδας για το πολύ καλό αποτέλεσμα της παράστασής τους, για τη γεμάτη κέφι και θέρμη συμβολή τους στην «αναβίωση» της λαμπρής πολιτιστικής δραστηριότητας που ανέπτυξε η ΕΠΟΝ στα χρόνια του αγώνα, στην ύπαιθρο και τις πόλεις, για την καλλιέργεια και ψυχαγωγία του αντιστεκόμενου λαού.

Η εκδήλωση έγινε «γιορτή» του νου και της καρδιάς μεγάλων και μικρών. Στα παιδιά για την αξία και σημασία της πολιτιστικής δραστηριότητάς του μίλησαν με την ακατανίκητα «νεανική» ψυχή τους ο πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, Νίκος Καραντηνός, η γραμματέας της, Ελένη Μωραΐτη, άλλα μέλη της διοίκησης - παλιοί ΕΠΟΝίτες. Μίλησε και μια κοπέλα - εκπρόσωπος του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση μετατράπηκε σε γιορτή με ποιήματα, χορό και τραγούδια της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, μελοποιημένα από έναν ΕΠΟΝίτη τραγούδια του Φώτη Αγγουλέ, αλλά και νόστιμους, σπιτικούς μεζέδες που μαγείρεψαν οι ΕΠΟΝίτισσες «γιαγιάδες», γλυκά, κρασί για τους μεγάλους και αναψυκτικά για τα παιδιά - φίλους της ΠΕΑΦΕ και με κουβεντούλα. Μια γιορτή, όμως, εποικοδομητική, αφού συζητήθηκε και η προσεχής επανάληψη της όμορφης και συγκινητικής παράστασης που παίχτηκε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, σε κάποια άλλη αίθουσα, αλλά και ο πόθος μεγάλων και μικρών για συστηματική συνέχιση και ανάπτυξη της πολιτιστικής προσπάθειας του «ομίλου» της ΠΕΑΦΕ.


Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ