ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Συμφωνία για «αυξήσεις» πολύ κάτω από τον πληθωρισμό... με φουλ κρατική επιδότηση της εργοδοσίας

Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του περιβόητου «ιβηρικού μοντέλου» της σοσιαλδημοκρατίας...

Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022

Copyright 2022 The Associated

«Αυξήσεις» πολύ μικρότερες από τον πληθωρισμό και νέες μεγάλες φοροαπαλλαγές για την εργοδοσία, πληρωμένες από τη φορολόγηση του λαού, με τη βούλα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Αντ. Κόστα (φωτ.)
Σε συμφωνία για «αύξηση» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 5,1% το 2023, η οποία στην ουσία αποτελεί μείωση του εργατικού εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα «τρέχει» ήδη με 9,3%, κατέληξαν η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, οι μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις και το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, UGT ...και μάλιστα με κρατικό χρήμα για την εργοδοσία.

Στην τετραετή συμφωνία, που υπογράφηκε έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, γίνεται επίσης λόγος για «συνδυασμένη αύξηση» 20% σε βάθος τεσσάρων χρόνων, μέχρι το 2026, προκειμένου όπως λέγεται να «αντισταθμιστούν» οι επιπτώσεις της εκτίναξης του ετήσιου πληθωρισμού.

Πέρα από την παραπέρα μείωση του πραγματικού εισοδήματος που επιφέρει η εν λόγω απαράδεκτη συμφωνία, μεγάλο μερίδιο της «πίτας» του κρατικού προϋπολογισμού θα καταλήξει ως ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, με την κυβέρνηση να αποφασίζει ως «αντάλλαγμα» για τις μισθολογικές αυξήσεις φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και κίνητρα για ενίσχυση των κεφαλαιακών θέσεών τους.

Δηλαδή, με κρατικό χρήμα των φορολογούμενων θα ενισχυθούν για άλλη μια φορά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για «αυξήσεις» - κοροϊδία που δεν καλύπτουν καν τον πληθωρισμό.

Ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, είπε ότι οι εταιρείες που θα αυξήσουν τους μισθούς, όπως έχει συμφωνηθεί, και θα μειώσουν το «μισθολογικό χάσμα» ανάμεσα στους υψηλότερα και τους χαμηλότερα αμειβόμενους, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση της τάξης του 50% των μισθολογικών αυξήσεων!

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αύξηση του μηνιαίου κατώτατου μισθού στα 760 ευρώ τον Γενάρη του 2023, από 705 που είναι σήμερα, και τη σταδιακή αύξησή του στα 900 ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών. Και σ' αυτήν την περίπτωση οι «αυξήσεις» εξανεμίζονται και με το παραπάνω από τον καλπάζοντα πληθωρισμό...

Ακόμα χαμηλότερες είναι οι «αυξήσεις» μισθών που δρομολογεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση για τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίες προβλέπεται να φτάσουν μόλις στο 3,6% για το 2023.

Ιταλία: Σχέδιο «ευελιξίας» με τετραήμερη 9ωρη εργασία από τράπεζα

Στο μεταξύ, στην Ιταλία, η τράπεζα Intesa Sanpaolo ετοιμάζεται να προτείνει στα ιταλικά συνδικάτα την υιοθέτηση τετραήμερης εργασίας 36 ωρών για τους εργαζόμενους, σύμφωνα με όσα γράφει ο ιταλικός Τύπος.

Η πρόταση μετάβασης από πενθήμερη σε τετραήμερη 9ωρη εργασία δεν θα προβλέπει μισθολογικές αλλαγές (με βάση το σχέδιο η καθημερινή υπερωριακή εργασία «ισοφαρίζεται» με 4 λιγότερες ώρες εργασίας τη βδομάδα) και η πρόταση της εργοδοσίας εντάσσεται σε μια συνολικότερη διαπραγμάτευση, με κύριο αντικείμενο την «ευελιξία» της εργασίας.

Η τράπεζα Intesa Sanpaolo, με 74.000 εργαζόμενους στην Ιταλία και 96.000 παγκοσμίως, εντείνει την παραγωγικότητα της εργασίας, εφόσον και οι νέες τεχνολογίες το επιτρέπουν, ενώ παράλληλα θα εξοικονομεί χρήματα από τη μικρότερη κατανάλωση Ενέργειας.

Οι ακριβείς όροι της προσφοράς της τράπεζας δεν είναι ακόμα γνωστοί, ωστόσο αν τελικά υιοθετηθεί, η τετραήμερη 9ωρη εργασία πιθανώς δεν θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων της τράπεζας αλλά μόνο ένα μέρος των διευθύνσεων και τομέων της, όπου κρίνει συμφέρον ο τραπεζικός όμιλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα κέρδη των μονοπωλίων «πιέζουν» προς τα πάνω τον πληθωρισμό (2023-06-30 00:00:00.0)
Αμείωτη φορολογική επέλαση στον λαό και «να δεις τι σου 'χω για μετά» (2023-05-16 00:00:00.0)
Πιθανοί ανασχεδιασμοί κινήσεων για τα επιτόκια δανεισμού (2023-03-15 00:00:00.0)
«Καλπάζουν» η φοροαφαίμαξη και η ακρίβεια (2022-12-16 00:00:00.0)
Η φρενήρης κούρσα συνεχίστηκε και τον Αύγουστο (2022-09-01 00:00:00.0)
«Ευέλικτη» διαχείριση, με γαλαντομίες στους επιχειρηματικούς ομίλους (2021-12-17 00:00:00.0)