Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιθανοί ανασχεδιασμοί κινήσεων για τα επιτόκια δανεισμού

Με φόντο τις καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ

Η κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank και η προσπάθεια να αποφευχθεί ένα ντόμινο που θα συμπαρασύρει και άλλες τράπεζες στις ΗΠΑ και αλλού, προβληματίζει τα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τις επόμενες κινήσεις τους σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της πολιτικής της αύξησης των επιτοκίων, για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων φαίνεται πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών, αφού οδήγησαν σε κατακρήμνιση των μακροπρόθεσμων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Ετσι η SVB βρέθηκε να κατέχει ομόλογα πολλών δισεκατομμυρίων με πολύ χαμηλότερη αγοραία αξία σε σύγκριση με την τιμή που είχε διαμορφωθεί κατά την απόκτησή τους.

Παρά τη χτεσινή ανακοίνωση για μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Φλεβάρη στο 6%, από 6,4% τον Γενάρη του 2023, οι αποφάσεις για τη Fed παραμένουν δύσκολες, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της Ενέργειας, έδειξε ότι η τάση των τιμών παραμένει σταθερά ανοδική.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 22 Μάρτη και πλέον είναι αρκετοί οι αναλυτές που προβλέπουν μια σχετική επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων, αναμένοντας αύξηση της τάξης του 0,25% αντί του 0,50%.

Στην ΕΕ, ανώτερα στελέχη της ΕΚΤ επιμένουν ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά μονοπώλια είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε κινδύνους. Η ΕΚΤ συνεδριάζει ξανά αύριο Πέμπτη και σύμφωνα με αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας USB θεωρείται πιθανότερο να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50% αυτήν τη βδομάδα και να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση μεταξύ 0,25% με 0,50% σε επόμενη συνεδρίαση που αναμένεται στις αρχές Μάη.

Μαζικές αναλήψεις από περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, η προσπάθεια εφησυχασμού των καταθετών από τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, φαίνεται πως δεν είχε άμεσο αποτέλεσμα.

Παρά τις δηλώσεις του ότι «οι καταθέσεις σας είναι ασφαλείς», μέσα στο τελευταίο 48ωρο, χιλιάδες μικρομεσαίοι καταθέτες προχωρούσαν σε αναλήψεις από μικρότερες τράπεζες, ιδιαίτερα από τράπεζες για τις οποίες σήμανε «καμπανάκι κινδύνου» με τις τελευταίες εξελίξεις, όπως η First Republic Bank.

Στη συνέχεια, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, κατέθεταν τα κεφάλαιά τους σε μεγαλύτερες τράπεζες, στις οποίες θεωρούν ότι θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Κύματα μαζικών αναλήψεων παρατηρήθηκαν ακόμη και από μεγαλύτερους καταθέτες, με επαγγελματικούς λογαριασμούς άνω των 250.000 δολαρίων. Η τραπεζική ασφάλεια αφορά συνήθως καταθέσεις ως 250.000 δολάρια, ενώ η ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής FDIC ότι όλοι οι πελάτες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank με καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων θα πληρωθούν δεν φρέναρε το κύμα αναλήψεων.

Ακάθεκτες οι μαζικές απολύσεις από μονοπώλια νέων τεχνολογιών

Σε ένα τέτοιο φόντο, στο μεταξύ, συνεχίζονται ακάθεκτες οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων από μεγάλα μονοπώλια των νέων τεχνολογιών.

Χτες, η θυγατρική του ομίλου εταιρειών «Meta Group» του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Facebook, ανακοίνωσε άλλες 10.000 απολύσεις, περίπου τέσσερις μήνες αφότου απέλυσε 11.000 υπαλλήλους.

Η διεύθυνση της «Vodafone Italia» ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα για 1.000 απολύσεις, σε σύνολο περίπου 5.700 εργαζομένων του ομίλου στην Ιταλία.

Πρόσφατα ο αμερικανικός όμιλος πληροφορικής ΙΒΜ αποφάσισε 3.900 απολύσεις. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από το 1% του προσωπικού του.

Η σουηδική πλατφόρμα μουσικής «Spotify» θα μειώσει κατά 6% το εργατικό δυναμικό της (περίπου 600 θέσεις).

Η «Microsoft» θα απολύσει 10.000 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του οικονομικού έτους 2023, ενώ η HP ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 6.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2025.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ