Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 ετοιμάζεται να στείλει στο Κίεβο η Πολωνία

Ενώ η Ρωσία διπλασιάζει την παραγωγή όπλων υψηλής ακρίβειας

Με τη Μόσχα να δίνει εντολή για να διπλασιαστεί η παραγωγή όπλων ακριβείας και τη Βαρσοβία να ετοιμάζεται να στείλει στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 μέσα στον επόμενο μήνα, προστίθενται συνεχώς νέες κινήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για επέκταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Μέσα στις επόμενες 4 - 6 βδομάδες, η Πολωνία ενδέχεται να στείλει σοβιετικής τεχνολογίας MiG-29 στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι «σύμμαχοι» οδεύουν προς συμφωνία για την επόμενη φάση της στρατιωτικής υποστήριξης. Η Πολωνία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει τέτοια αεροσκάφη στην Ουκρανία στο πλαίσιο συνασπισμού χωρών, όπως και η Σλοβακία.

Στο μεταξύ, η σοσιαλδημοκράτισσα Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν, δήλωσε ανοιχτή σε συνομιλίες για το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ουκρανία τα μαχητικά F-18 που θα αντικατασταθούν από τα πιο σύγχρονα F-35. Η Φινλανδία, που διαθέτει στόλο F/A-18 Hornet, έχει παραγγείλει F-35 και όταν τα παλιά Hornet αποσυρθούν, «μπορούμε να συζητήσουμε τη μελλοντική χρήση τους, για την πιθανότητα να παραδοθούν στην Ουκρανία, για την εκπαίδευση που θα χρειαστεί», είπε η Μάριν. Πάντως, η Πολεμική Αεροπορία της Φινλανδίας δεν αναμένεται να έχει θέσει σε υπηρεσία τον νέο στόλο μαχητικών πριν από το 2025.

Στο μεταξύ, δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν στην Ισπανία εκπαίδευση τεσσάρων βδομάδων στα άρματα μάχης «Leopard 2A4». Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να παραδώσει την άνοιξη 6 «Leopard 2A4» στην Ουκρανία - τα οποία είναι λιγότερο εξελιγμένα σε σχέση με τα «Leopard 2A6» - αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλει άλλα 4 αργότερα.

Αλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ - μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Πολωνία και η Πορτογαλία - θα παραδώσουν συνολικά 48 άρματα μάχης «Leopard» στην Ουκρανία.

Ρωσία: Διπλασιασμός όπλων υψηλής ακρίβειας

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σόιγκου, έδωσε εντολή σε έναν εκ των κορυφαίων κατασκευαστών οπλικών συστημάτων στη χώρα να διπλασιάσει την παραγωγή όπλων υψηλής ακρίβειας. Κατά την επίσκεψή του στην «Tactical Missiles Corporation» ανέφερε ότι τα καθήκοντα της πολεμικής βιομηχανίας είναι μεγάλα και σημαντικά.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε πάλι πως δεν μπορεί να γίνει λόγος για ειρηνευτική διαδικασία εάν η Ουκρανία αγνοήσει τις νέες εδαφικές πραγματικότητες και τις τελευταίες εξελίξεις. «Ολα τα αιτήματα της Μόσχας είναι γνωστά. Η de facto κατάσταση και οι νέες πραγματικότητες είναι επίσης γνωστές. Η μετάβαση σε έναν ειρηνικό δρόμο είναι αδύνατη, εάν αγνοηθεί αυτό το σύνολο ζητημάτων», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει δήλωση της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, ότι το Βατικανό θα ήταν το καταλληλότερο μέρος για διαπραγματεύσεις.

Ο δε Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, τόνισε ότι το μέλλον της χώρας εξαρτάται από την έκβαση των μαχών σε στρατηγικής σημασίας περιοχές στο ανατολικό μέτωπο.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στα ανατολικά - είναι πολύ οδυνηρό. Πρέπει να καταστρέψουμε τη στρατιωτική δύναμη του εχθρού. Και θα την καταστρέψουμε», ανέφερε. «Σε Μπιλοχορίφκα και Μαρίνκα, Αβντίφκα και Μπαχμούτ, Βουλεντάρ και Καμιάνκα... και σε άλλες περιοχές, όπου διακυβεύεται το μέλλον μας», επισήμανε.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να έρχονται κατά κύματα κατά μήκος της πρώτης γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν χτες Ουκρανοί στρατιώτες.

Η ρωσική Κρατική Δούμα ψήφισε τροποποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να τιμωρούνται όσοι «προσβάλλουν» τις «εθελοντικές» ομάδες οι οποίες πολεμούν για τη Ρωσία στην Ουκρανία, επεκτείνοντας το ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο που απαγορεύει την άσκηση κριτικής στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η νομοθετική πρωτοβουλία έχει ως στόχο να «προστατεύσει» τους μαχητές που εργάζονται για τη μισθοφορική «Wagner Group», η οποία ηγείται της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας για την κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) της ανατολικής Ουκρανίας.

Από την άλλη, το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας κήρυξε τρομοκρατική οργάνωση, ομόφωνα, χτες, τη «Wagner».

«Υβριδικό πόλεμο» καταγγέλλει η Μολδαβία

Η Μολδαβία δεν αντιμετωπίζει «άμεσο στρατιωτικό κίνδυνο», αλλά «έναν υβριδικό πόλεμο» που διεξάγει η Μόσχα για να ανατρέψει τη φιλοευρωπαϊκή ηγεσία, δήλωσε ο Μολδαβός υπουργός Αμυνας.

«Αν και δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή» στρατιωτική απειλή, η Μολδαβία επηρεάζεται «από την παραπληροφόρηση και τις εντάσεις στην κοινωνία που προκαλεί η Ρωσία», δήλωσε ο Αν. Νοσάτιι, αναφερόμενος και σε «προβοκάτσιες» που οργανώνονται για «να αλλάξουν την πολιτική τάξη».

Η αστυνομία της Μολδαβίας ανακοίνωσε προχτές τη σύλληψη μελών δικτύου που θεωρείται ύποπτο ότι έχει οργανωθεί και κατευθύνεται από τη Ρωσία με στόχο την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας.

Ενίσχυση της ΝΑΤΟικής κινητικότητας στη Βαλτική

Στο μεταξύ, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σταθμεύουν γερμανικά μαχητικά, που αναπτύχθηκαν 27 φορές από τον περασμένο Αύγουστο αφού τέθηκαν σε συναγερμό εξαιτίας πτήσεων «άγνωστων» αεροσκαφών στην περιοχή της Βαλτικής, ανακοινώθηκε από τη γερμανική Πολεμική Αεροπορία.

Στη διάρκεια των αναπτύξεών τους, οι γερμανικές δυνάμεις ταυτοποίησαν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πάνω από τη Βαλτική, δήλωσε εκπρόσωπος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Περισσότεροι από 150 Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν από πέρσι τον Αύγουστο στην Εσθονία, επιτηρώντας τον εναέριο χώρο της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αφού ανέλαβαν, μετά τη Γαλλία, την αποστολή αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ πάνω από την εν λόγω περιοχή.

Βρετανικές και γερμανικές δυνάμεις διεξάγουν από τις 6 Μάρτη κοινές ένοπλες πτήσεις πάνω από τα κράτη της Βαλτικής καθώς και στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική, στο πλαίσιο μιας ΝΑΤΟικής αποστολής με την ονομασία Συναγερμός Ταχείας Αντίδρασης (Quick Reaction Alert).

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής - Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία - δεν διαθέτουν οι ίδιες αεροπορικές δυνάμεις. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί βάσεις στο Αμάρι της Εσθονίας και το Σιαουλιάι της Λιθουανίας για να αστυνομεύει τον εναέριο χώρο πάνω από την περιφέρεια της Βαλτικής.

Βρετανία: Αύξηση των «αμυντικών» δαπανών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, υποσχέθηκε επιπλέον 5 δισ. λίρες στο νέο σχέδιο εξωτερικής στρατηγικής και ασφάλειας, με στόχο την αντιμετώπιση «εχθρικών κρατών» όπως η Ρωσία και η Κίνα. Για πάνω από μια δεκαετία, ο βρετανικός στόχος του 2,5% του ΑΕΠ για «αμυντικές» δαπάνες δεν προσεγγίζεται.

Η βδομάδα ανακοίνωσης του προϋπολογισμού ξεκίνησε με την εν λόγω δέσμευση του Σούνακ και το νέο σχέδιο εξωτερικής στρατηγικής και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (Integrated Review).

Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε διάστημα 2 χρόνων, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο Κορυφής της AUKUS (βλ. σελ. 23).

Η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε ότι τα 3 δισ. των επιπλέον «αμυντικών» δαπανών προορίζονται για την υποστήριξη της συμφωνίας AUKUS, μαζί με την ενίσχυση της βιομηχανικής υποδομής και την εξυπηρέτηση των βρετανικών υποβρυχίων.

Τα εναπομείναντα 1,9 δισ. θα διατεθούν για την αντικατάσταση των όπλων που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία αλλά και για τη βελτίωση των υποδομών πυρομαχικών της Βρετανίας.

Η επικαιροποίηση της νέας στρατηγικής έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές από «εχθρικά κράτη», όπως ο κίνδυνος ασφαλείας που θέτει η Μόσχα, καθώς και η «ολοένα και πιο ανησυχητική» στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική δραστηριότητα της Κίνας, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Γι' αυτό και αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση για την εκμάθηση της μανδαρινικής γλώσσας και της διπλωματικής τεχνογνωσίας στην Κίνα. Η Βρετανία θέλει επίσης να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε ορυκτά ζωτικής σημασίας για τις νέες βιομηχανίες, καθώς το Πεκίνο ελέγχει σχεδόν όλη την παραγωγή των ορυκτών που χρειάζονται για την τεχνολογία και τη δημιουργία όπλων.

Συντηρητικοί βουλευτές υποστήριξαν ότι ο Σούνακ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει ακόμα σκληρότερη γλώσσα. Ο δε υπουργός Αμυνας, Μπεν Γούαλας, χαιρέτισε την ανακοίνωση, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν μήνα ήλπιζε στην ενίσχυση των «αμυντικών» δαπανών κατά 10 δισ., δηλαδή το διπλάσιο ποσό από αυτό που τελικά ανακοινώθηκε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών παράλληλα τόνισε ότι «από τότε που φύγαμε από την εξουσία η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πιάσει τον στόχο του 2,5% του ΑΕΠ για την άμυνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κίνδυνος επέκτασης του πολέμου σε Μολδαβία και Λευκορωσία (2024-10-05 00:00:00.0)
Κλιμάκωση με επίκεντρο την αντιπαράθεση για τις εξαγωγές σιτηρών (2023-07-26 00:00:00.0)
Νέα πακέτα όπλων και πολιτική στήριξη συγκέντρωσε ο Ζελένσκι στην περιοδεία στην Ευρώπη (2023-05-16 00:00:00.0)
Παζαρεύουν την αποστολή 100 «Leopard» στην Ουκρανία (2023-04-25 00:00:00.0)
Προχωρούν οι ΝΑΤΟικές «ζυμώσεις» για την αποστολή σύγχρονων αρμάτων μάχης (2023-01-25 00:00:00.0)
Ολοένα πιο επικίνδυνη η κατάσταση στην Ευρώπη καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας (2022-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ