Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Μεθοδεύσεις για νέα αύξηση εβραϊκών εποικισμών

Η ισραηλινή κυβέρνηση εντείνει τις κινήσεις για περαιτέρω αύξηση των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, με τις ψήφους 40 βουλευτών έναντι 17 κατά, κυρώθηκε επί της αρχής στο Κοινοβούλιο (Κνέσετ) νομοσχέδιο που επιδιώκει την επιστροφή των εποίκων στους τέσσερις εποικισμούς Χομές, Γκανίμ, Καντίμ και Σα-Νουρ, που εκκενώθηκαν το 2005 βάσει του «νόμου Αποδέσμευσης». Βάσει του νόμου αυτού οι Ισραηλινοί έποικοι απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και κάποιες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν χωρίς την άδεια του ισραηλινού στρατού. Εκτοτε έποικοι έχουν επιστρέψει στα χωριά, όμως απομακρύνονται και πάλι.

Παράλληλα με τις κινήσεις κλιμάκωσης του χρόνιου εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης, εντείνονται και οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο Ισραήλ γύρω από το νομοσχέδιο για την περιβόητη «δικαστική μεταρρύθμιση».

Η Κνέσετ ενέκρινε επί της αρχής το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο του σχετικού νομοσχεδίου. Το άρθρο υιοθετήθηκε λίγο πριν τα ξημερώματα χτες Τρίτη με 61 ψήφους υπέρ, έναντι 52 κατά. Αναμένεται επίσης πλην απροόπτου η ψήφισή του επί των άρθρων και επί του συνόλου, από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το άρθρο δίνει τη δυνατότητα στην Κνέσετ να ακυρώνει αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών σε σύνολο 120. Λίγο νωρίτερα, το Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει επίσης επί της αρχής άλλο νομοσχέδιο που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να κριθεί ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός.

Ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση πραγματοποιούνται συνεχείς διαδηλώσεις επί 11 βδομάδες, με τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου έχει ταχθεί και ο Πρόεδρος της χώρας, Ισ. Χέρτσογκ, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις σε εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Απελευθέρωση υπέργηρου Παλαιστίνιου κρατουμένου

Σε αυτό το φόντο βγήκε το περασμένο 48ωρο από τις ισραηλινές φυλακές Ασκελόν ο μεγαλύτερος σε ηλικία Παλαιστίνιος κρατούμενος.

Πρόκειται για τον 83χρονο Φουάντ Σουμπάκι, που είναι ανώτερο στέλεχος της «Φατάχ» και εξέτισε 17 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία για «λαθρεμπόριο όπλων», μετά τη σύλληψή του το 2002 στο φόντο της δεύτερης Ιντιφάντα (Εξέγερση).

Σήμερα στις ισραηλινές φυλακές υπάρχουν 4.780 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων 29 γυναικών, 160 παιδιών, ενώ 915 έχουν φυλακιστεί με τη μέθοδο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης», η οποία επιτρέπει τη φυλάκισή τους δίχως κατηγορίες και μπορεί να ανανεώνεται ανά εξάμηνο, για όσο καιρό θέλουν οι κατοχικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ