Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Νέα μέρα αγωνιστικής δράσης σε όλη τη χώρα | Επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πολλούς κλάδους

Απεργιακή φρουρά στον κλάδο του Μετάλλου
Απεργιακή φρουρά στον κλάδο του Μετάλλου
Την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αυξάνει κι άλλο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, απαιτούν οι εργαζόμενοι της Γαλλίας, συνεχίζοντας τον πολύμηνο αγώνα τους. Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών και τις μεγαλειώδεις απεργιακές διαδηλώσεις της 7ης Μάρτη, έγιναν και χτες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σε πολλούς κλάδους με αποφάσεις κλαδικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων σε Ενέργεια, Χημική Βιομηχανία, Λιμάνια, Μεταφορές, στην αποκομιδή απορριμμάτων, στα δίκτυα αποχέτευσης κ.α.

Νέο αγωνιστικό ραντεβού σε όλη τη χώρα έχει οριστεί για σήμερα Τετάρτη, ανήμερα της συζήτησης του νομοσχεδίου σε μεικτή Επιτροπή Γερουσίας και Εθνοσυνέλευσης, με τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να καλούν σε «μια νέα ισχυρή μέρα απεργίας και διαδήλωσης» για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο, με την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (από τα 62 στα 64 έτη) και την παράλληλη προϋπόθεση συμπλήρωσης 43 χρόνων δουλειάς για κατοχύρωση πλήρους σύνταξης, ουσιαστικά ισοδυναμεί με κατάργηση του δικαιώματος στη σύνταξη για πάρα πολλούς εργαζόμενους, ιδιαίτερα για όσους δουλεύουν σε κλάδους με αυξημένους κινδύνους, επιβαρυντικές συνθήκες εργασίας και απουσία βασικών μέτρων προστασίας, αλλά και για εκατομμύρια εργαζόμενους που δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας και μεγάλη εντατικοποίηση.

Είναι αποκαλυπτικά όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων και στο αποχετευτικό δίκτυο. Οπως εξηγούσε χτες σε ΜΜΕ ένας εργαζόμενος που συμμετέχει στην απεργία του κλάδου, η οποία συνεχίζεται για 9η μέρα στο Παρίσι, «ένας εργάτης στο αποχετευτικό δίκτυο πεθαίνει κατά μέσο όρο 17 χρόνια νωρίτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό...». Ξεσκεπάζοντας δε την υποκρισία της κυβέρνησης (που σήμερα πρωτοστατεί στην επιχείρηση συκοφάντησης των απεργών του κλάδου, μιλά για «πόλεις γεμάτες σκουπίδια» και απειλεί ακόμα και με επίταξή τους) προσθέτει: «Την περίοδο της καραντίνας ήμασταν οι "ήρωες" και σήμερα ο Μακρόν θέλει να μας βάλει να ξεψυχήσουμε ενώ ακόμα δουλεύουμε...».

Συνδικαλιστής του κλάδου αναδείκνυε με τη σειρά του ότι «σήμερα οι εργάτες στους υπονόμους παίρνουν σύνταξη στα 55, γιατί το προσδόκιμο ζωής τους είναι 17 χρόνια χαμηλότερο από αυτό ενός μέσου εργαζόμενου σε καθιστική δουλειά. Για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή απορριμμάτων αυτή η ηλικία είναι τα 57 έτη, γιατί το προσδόκιμό τους είναι 12 χρόνια χαμηλότερο».

Αλλος εργαζόμενος του κλάδου τόνιζε ότι «με τη "μεταρρύθμιση" θα πεθάνουμε ενώ ακόμα δουλεύουμε. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν καταλάβαμε καλά τις αλλαγές και ο Μακρόν μάς περιφρονεί γιατί είμαστε εργάτες, εμείς όμως ξέρουμε καλά τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην υγεία μας».

Απειλές από την κυβέρνηση, με «πλάτες» από εργατοπατέρες

Από τη μεριά της κυβέρνησης, υπουργοί κλιμακώνουν απειλές κατά των απεργών, ακόμα και για επίταξή τους. Ο υπουργός Μεταφορών Κλ. Μπον επέκρινε την απουσία «μέτρων για την αποκομιδή των απορριμμάτων, έστω και μερικών», ενώ ο αρμόδιος για τα Δημόσια Οικονομικά Γκ. Ατάλ μίλησε για «πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας και υγείας» και ζήτησε τη «λήψη μέτρων», εξετάζοντας ακόμα και την επίταξη.

«Βούτυρο στο ψωμί» της επίθεσης στους απεργούς αλείφουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες: Απαντώντας σε ερώτημα για τη συνέχιση της απεργίας στη διαχείριση των απορριμμάτων ο Λορέν Μπερζέρ, επικεφαλής της CFDT (όπου πλειοψηφούν δυνάμεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος), δήλωσε ότι «το συντονιστικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν κάλεσε ποτέ σε τέτοιου είδους δράσεις» (εννοεί τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες σε πολλούς κλάδους) και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η CFDT δεν συμμετέχει σε αυτό το κίνημα στη διαχείριση των απορριμμάτων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ