Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα καθίζηση του νομίσματος

Δραματικές πιέσεις στον πολύπαθο λαό του Λιβάνου ασκεί η νέα καθίζηση του νομίσματος της χώρας, στο πλαίσιο της σοβαρής οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται από το 2019.

Χτες, για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας, η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου - λίρας Λιβάνου έφτασε 1 προς 100.000. Τον Γενάρη η ισοτιμία ήταν ένα δολάριο προς 60.000 λίρες...

Ετσι, ένα ψωμί 800 γραμμαρίων πωλούνταν χτες προς 35.000 λίρες και 3,8 λίτρα βενζίνης προς... 18.000.000 λίρες.

Παράλληλα, οι καταθέτες εξακολουθούν να μην έχουν πλέον πρόσβαση στις οικονομίες τους που βρίσκονται εγκλωβισμένες στις τράπεζες, καθώς έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων.

Οι δε τραπεζίτες αποφάσισαν χτες να κρατήσουν για άλλες τρεις μέρες κλειστά τα καταστήματα των τραπεζών, διαμαρτυρόμενοι για ορισμένα μέτρα με τα οποία η υπηρεσιακή κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την εντεινόμενη λαϊκή αγανάκτηση.

Η Ενωση Λιβανέζικων Τραπεζών καταγγέλλει την ενεργοποίηση κανονισμού που θα επιτρέπει στους οφειλέτες να πληρώνουν δάνεια σε ξένο νόμισμα με την παλιά (και άνευ αντικρίσματος ως προς τη σημερινή πραγματικότητα) ισοτιμία του ενός δολαρίου προς 1.507 λιβανέζικες λίρες, η οποία ίσχυε στην αρχή της κρίσης το 2019.

Οι τραπεζίτες διαμαρτύρονται επίσης για τα «αυθαίρετα», όπως τα χαρακτηρίζουν, δικαστικά μέτρα εις βάρος των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία ελήφθησαν αφού καταθέτες προσέφυγαν δικαστικά για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους. Μετά την κατάθεση προσφυγών από καταθέτες, ορισμένοι δικαστές προσπάθησαν να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία διευθυντών τραπεζών ή μελών του Διοικητικού τους Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μάρτη τα σούπερ μάρκετ στον Λίβανο άρχισαν να αναγράφουν τις τιμές των προϊόντων σε αμερικανικά δολάρια, έπειτα από απόφαση των αρχών, λόγω της γρήγορης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.

Προηγουμένως τα σούπερ μάρκετ είχαν σταματήσει να αναγράφουν τις τιμές των τροφίμων για τον ίδιο λόγο. Σε μια χώρα που εισάγει το 90% των προϊόντων, τα εστιατόρια και τα καταστήματα έχουν αρχίσει εδώ και μήνες να αναφέρουν τις τιμές σε δολάρια.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ο πληθωρισμός στον Λίβανο (που είναι ο υψηλότερος παγκοσμίως) έφτασε το 332% από τον Γενάρη του 2021 ως τον Ιούλη του 2022.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ