Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δημοσκοπικό προβάδισμα για την αντιπολίτευση

Προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις καταγράφει η συμμαχία των κυριότερων κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης («τραπέζι των 6») στην Τουρκία, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στις 14 Μάη.

Ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Κ. Κιλιτσντάρογλου, κοινός υποψήφιος των «6» για τις προεδρικές εκλογές, εμφανίζεται να προηγείται με μεγάλη διαφορά του νυν Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, όταν οι ερωτώμενοι καλούνται να αποφασίσουν μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το τι θα κάνει το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP - με ποσοστά γύρω στο 10% - το οποίο παζαρεύει ανταλλάγματα προκειμένου να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου και να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο.

Δημοσκόπηση της εταιρείας «Aksoy Research» στις 8 Μάρτη εμφανίζει τον Κιλιτσντάρογλου να συγκεντρώνει 55,6%, έναντι 44,4% του Ερντογάν. Ακόμα, στις βουλευτικές εκλογές εμφανίζει το μπλοκ της αντιπολίτευσης να εξασφαλίζει 44,1% των ψήφων και το HDP το 10,3%, ενώ το κυβερνών κόμμα AKP μαζί με το εθνικιστικό MHP εξασφαλίζουν το 38,2% των ψήφων.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που έγινε 6 και 7 Μαρτίου, η «Alf Research» εμφανίζει τον Κιλιτσντάρογλου να συγκεντρώνει 55,1% και τον Ερντογάν 44,9%. Για τις βουλευτικές εκλογές, το CHP εμφανίζεται να συγκεντρώνει 31,8% των ψήφων, ενώ το AKP περιορίζεται στο 31%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η «Εθνική Συμμαχία» («Τραπέζι των 6») εξασφαλίζει το 43,5% των ψήφων, ενώ το HDP το 11,3%. Η δε «Λαϊκή Συμμαχία» (AKP μαζί με MHP) εξασφαλίζουν το 37,5%.

Τέλος, δημοσκόπηση της «Piar Research» εμφανίζει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα για τον Κιλιτσντάρογλου, με 57,1%, έναντι 42,9% του Ερντογάν. Για τις βουλευτικές, το CHP εμφανίζεται να παίρνει 32,3%, το AKP 30,8% και το HDP 11,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ