Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέος γύρος παζαριών για «εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου

«

Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μία win-win κατάσταση ώστε να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρώπης», δήλωσε ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, απεσταλμένος της ΕΕ για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, σχετικά με το γαλλογερμανικό σχέδιο που προωθείται για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Ο Λάιτσακ συνέχισε και χτες τις επαφές του στην περιοχή, ενόψει της νέας συνάντησης που θα γίνει το Σάββατο ανάμεσα στους ηγέτες Σερβίας - Κοσόβου στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε συνέντευξή του στην RTS επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή πρόταση έγινε για να οδηγήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, και όχι για να ταπεινώσει κάποια πλευρά επιδιώκοντας τη συνθηκολόγησή της.

Πάντως, ενδεικτικές των πιέσεων για την ευρωατλαντική στροφή της Σερβίας είναι και οι δηλώσεις που έκανε προχτές ο Σέρβος υπουργός Οικονομίας Ράντε Μπάστα, ότι «η χώρα μας πληρώνει ήδη υψηλό τίμημα για τη μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, και αυτό καταντά ανυπόφορο». Στις δηλώσεις του Μπάστα αντέδρασαν διάφορα στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης Βούτσιτς, όπως ο ΥΠΕΞ Ιβιτσα Ντάσιτς, που είπε ότι το δικό του κόμμα (το Σοσιαλιστικό - συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό) δεν συμφωνεί, για να προσθέσει ότι προτεραιότητά του είναι «το εθνικό συμφέρον της χώρας». Το Κίνημα των Σοσιαλιστών (που επίσης συμμετέχει στην κυβέρνηση) του επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών και ένθερμου υποστηρικτή της Μόσχας, Αλεξάνταρ Βούλιν, ζήτησε την παραίτηση του Μπάστα.

Από τη μεριά της Ρωσίας, πάντως, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα μίλησε για «πίεση άνευ προηγουμένου» που δέχεται το Βελιγράδι ώστε να υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Μια περίεργη στάση: Η Αμερική ασκεί πίεση στη Σερβία και ο Σέρβος υπουργός ζητεί να αναληφθεί δράση κατά της Ρωσίας», σχολίασε.

Σημειωτέον, η δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσόβου (KFOR) έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή μεγάλης άσκησης αύριο και μεθαύριο, με κινητοποίηση του συνόλου του δυναμικού της, και σε περιοχές με σερβική παρουσία.

Βοσνία: Νέες δηλώσεις για «απομάκρυνση» της «Σερβικής Δημοκρατίας»

«Λάδι στη φωτιά» των αντιθέσεων που σιγοβράζουν σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια ρίχνει και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που ανακαλεί νόμο ο οποίος καθόριζε ως αρμόδιες για τη ρύθμιση ζητημάτων δημόσιας ακίνητης περιουσίας τις αρχές της κάθε οντότητας, και όχι συνολικά τις ενιαίες ομοσπονδιακές αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ηγεσίας των Σερβοβόσνιων (θυμίζουμε η Βοσνία - Ερζεγοβίνη αποτελείται από την οντότητα της Ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και τη «Σερβική Δημοκρατία» - RS), με τον Πρόεδρο της RS, Μίλοραντ Ντόντικ, να καταφεύγει σε νέες δηλώσεις περί πιθανών αποσχίσεων. «Αν προσπαθήσετε να μας πάρετε περιουσίες, θα διαχωρίσουμε τη RS (σ.σ. από την υπόλοιπη Βοσνία - Ερζεγοβίνη). Αν προκύψει το ερώτημα τύπου "πάρτε ό,τι σας δίνουμε ή φύγετε", τότε θα πάρουμε ό,τι μας εξυπηρετεί», είπε ο Ντόντικ.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλεί νόμος που προωθεί η Μπάνια Λούκα (σ.σ. πρωτεύουσα της «Σερβικής Δημοκρατίας») με στόχο την αντιμετώπιση «ξένων πρακτόρων» με τους οποίους συνδέει διάφορες ΜΚΟ. Ο Ντόντικ υπερασπίστηκε τη σχετική προσπάθεια, αναφέροντας ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις προωθούν και οι ΗΠΑ, ενώ η αμερικάνικη πρεσβεία αντέδρασε κάνοντας λόγο για «καταπιεστικούς, αντιδημοκρατικούς νόμους που, αν εγκριθούν, θα υπονομεύσουν σοβαρά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όσων ζουν στη "Σερβική Δημοκρατία"».

Την ίδια στιγμή ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επέκρινε τις δηλώσεις Ντόντικ δηλώνοντας πως «οι ΗΠΑ είναι περήφανες που στηρίζουν τον λαό της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, καθώς οικοδομεί το μέλλον της ευρωατλαντικής κοινότητας των εθνών» και χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες» και «επικίνδυνες» τις «αποσχιστικές δηλώσεις».

Τέλος, την ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται αναδεικνύουν και δηλώσεις που έκανε ο ανώτατος μουφτής των μουσουλμάνων της Βοσνίας, Χουσεΐν Καβάζοβιτς, λέγοντας πως «η Βοσνία - Ερζεγοβίνη πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της στα θεσμικά όργανα» και πως «αν αυτά "πέσουν", πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τη χώρα με τα όπλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ