Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Συντριβή αμερικανικού drone μετά από εμπλοκή με ρωσικά μαχητικά

Την ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνει η τεράστια όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα με τη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, ήρθε να επιβεβαιώσει η χτεσινή συντριβή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα, μετά από εμπλοκή με ρωσικά μαχητικά.

Η αμερικανική πλευρά απέδωσε τη συντριβή του drone ΜQ-9 Reaper σε κατάρριψή του από ρωσικά αεροσκάφη Su-27, ενώ η Μόσχα την αποδίδει σε απώλεια ελέγχου του drone λόγω των ελιγμών του κατά τη διαδικασία αναχαίτισης.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Π. Ράιντερ, ανέφερε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη πετούσαν κοντά στο drone για περίπου 30 - 40 λεπτά, προτού ένα από αυτά να το χτυπήσει πέφτοντας πάνω του, οδηγώντας στη συντριβή του σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα. Νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι τα ρωσικά μαχητικά άδειαζαν καύσιμα πάνω του. Το συμβάν καταδικάστηκε ως επισφαλές και «αντιεπαγγελματικό» από τον στρατό των ΗΠΑ.

«Αμερικανικά και συμμαχικά drones θα συνεχίσουν να επιχειρούν στον διεθνή εναέριο χώρο και καλούμε τους Ρώσους να συμπεριφέρονται με επαγγελματισμό», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και στη συνέχεια ο Αμερικανός στρατηγός, Κρ. Καβόλι, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR), ενημέρωσε τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Αργότερα χτες βράδυ, κλήθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, για να του κοινοποιηθεί η «έντονη διαμαρτυρία» των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, ανέφερε πως υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα και άλλες παρόμοιες αναχαιτίσεις, ωστόσο αυτή ήταν αξιοσημείωτη επειδή ήταν «μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού «Reaper».

Η εκδοχή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή με το MQ-9, ενώ υποστήριξε ότι το αμερικανικό UAV παραβίασε ζώνη προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων.

«Το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου τρέχοντος έτους στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, στην περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας, από τα μέσα ελέγχου εναέριου χώρου των αεροδιαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας καταγράφηκε η πτήση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου MQ-9 με κατεύθυνση τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο.

Υποστήριξε δε ότι «η πτήση πραγματοποιούνταν με απενεργοποιημένους αναμεταδότες και κατά παράβαση των ορίων ζώνης προσωρινού καθεστώτος απαγόρευσης χρήσης εναέριου χώρου, το οποίο έχει οριστεί για τους σκοπούς διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. του πολέμου στην Ουκρανία) και έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιευθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Κατά τη ρωσική πλευρά, «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λόγω απότομου ελιγμού του, περιέπεσε σε ανεξέλεγκτη πτήση με απώλεια ύψους και κατέπεσε στην υδάτινη επιφάνεια».

«Τα ρωσικά μαχητικά δεν χρησιμοποίησαν τα οπλικά τους συστήματα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν αισίως στην αεροπορική τους βάση», καταλήγει το ρωσικό υπουργείο.

Με ελληνική εμπλοκή;

Το drone «Reaper», κατασκευής της αμερικανικής εταιρείας «General Atomics», με κόστος ανά μονάδα τα 14 εκατ. δολάρια, είναι τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος τύπου MALE (μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής), εξοπλισμένο με υπερσύγχρονους εποχούμενους αισθητήρες για την εκτέλεση επιχειρήσεων επιτήρησης σε ταχύτητα πλεύσης 335 km/h. Με άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, έχει διάρκεια πτήσης 24 ωρών.

Στο μεταξύ, η κατάρριψη του Μη Επανδρωμένου έχει και την ...ελληνική πτυχή της. Θυμίζουμε, εδώ και μήνες έχουν μετασταθμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα 8 UAV ακριβώς αυτού του τύπου, MQ-9 Reaper, της USAFE, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους (από την 717 Expeditionary Attack Squadron), επιχειρώντας μεταξύ άλλων σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία.

Πρόσφατα μάλιστα, ένα από τα οκτώ σηκώθηκε για να συμμετάσχει στην μεγάλη «Διακλαδική Συμμαχική Δράση» με την επωνυμία «NEPTUNE STRIKE 23-1», μια πραγματική πρόβα πολεμικής σύρραξης που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, όπου συμμετείχαν ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις καθώς και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces - SOF) του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του Στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO - STRIKFORNATO).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ