Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση με επίκεντρο την αντιπαράθεση για τις εξαγωγές σιτηρών

Από χτεσινή ρωσική επίθεση σε ουκρανικές αποθήκες κοντά στα ρουμανικά σύνορα
Από χτεσινή ρωσική επίθεση σε ουκρανικές αποθήκες κοντά στα ρουμανικά σύνορα
Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται με επίκεντρο τη Μαύρη Θάλασσα, μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη σχετική συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα έχουν δηλώσει πως κάθε πλοίο - και τα εμπορικά - που πλέει στη Μαύρη Θάλασσα θα θεωρείται εν δυνάμει μεταφορέας στρατιωτικού υλικού και «νόμιμος» στόχος.

Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ξεκαθαρίζει ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επιθέσεις «στην κατεχόμενη από τους Ρωσίας Κριμαία» και στη γέφυρα Κερτς που συνδέει τη χερσόνησο με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.

Ουκρανικά drones και ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Μαύρη Θάλασσα

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι ένα από τα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας κατέστρεψε δύο ουκρανικά drones που επιχείρησαν να του επιτεθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ρωσικό περιπολικό σκάφος «Sergei Kotov» επιτηρούσε τη ναυσιπλοΐα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας κατά την ώρα της απόπειρας επίθεσης εναντίον του.

Ο Ρουμάνος Πρόεδρος, Κλ. Γιοχάνις, κατήγγειλε «τους μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα» μετά τον βομβαρδισμό από τη Ρωσία λιμενικών υποδομών στον Δούναβη, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας με τη Μολδαβία.

Νωρίτερα, ένας Ρουμάνος διέδωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που δείχνουν μια έκρηξη ακριβώς από την απέναντι πλευρά ενός ποταμού, ενώ το ουκρανικό λιμάνι Ρένι στον Δούναβη φαινόταν να έχει πληγεί.

Στην Οδησσό οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για μια επίθεση διάρκειας 4 ωρών από ρωσικά drones εναντίον λιμενικών υποδομών, σε ακόμη μια ρωσική επίθεση στην πόλη - λιμάνι, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά. Η ουκρανική πόλη - λιμάνι Ρένι, απέναντι από τη Ρουμανία, συνορεύει επίσης με τη Μολδαβία.

Οπως τόνισε ο Γιοχάνις, αυτή η κλιμάκωση επηρεάζει επίσης τη διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών μέσω του Δούναβη.

Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ένα μεγάλο μέρος των ουκρανικών σιτηρών μεταφέρονται μέσω του Δούναβη και του ρουμανικού λιμανιού της Κωστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι απέκλεισαν και χτες την επιστροφή της Μόσχας στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά μέσω Μαύρης Θάλασσας, η οποία επιτεύχθηκε πέρυσι τον Ιούλη με τη διαμεσολάβηση ΟΗΕ και Τουρκίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο «εργάζεται στενά με την Τουρκία για την αποκατάσταση της συμφωνίας για τα σιτηρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Επίσης, η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στην περιφέρεια του Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες, για έκτη φορά μέσα στον Ιούλη, μετά και την προχτεσινή επίθεση με ουκρανικά drones στο κέντρο της Μόσχας.

Σενάρια για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σενάρια που εμπλέκουν τον ελληνικό λαό στους επικίνδυνους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς ΝΑΤΟ - Ρωσίας με αφορμή και τα ουκρανικά σιτηρά κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες και φούντωσαν μετά την προχτεσινή συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Ν. Ντένκοφ, με τον Ελληνα ομόλογό του, Κυρ. Μητσοτάκη, στην Αθήνα.

Οπως δήλωσε ο Ντένκοφ, επιστρέφοντας από την Αθήνα, συζητείται η επιλογή μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών με τρένο μέσω Βουλγαρίας στα ελληνικά λιμάνια. Πρόσθεσε πως αυτήν τη στιγμή αναχωρούν πλοία με ουκρανικά σιτηρά από το λιμάνι της Βάρνας, καθώς οι σιδηροδρομικοί διάδρομοι προς την Καβάλα (σιδηροδρομική Εγνατία) δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί, αλλά θα γίνει δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση και το θέμα το συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον Ντένκοφ, υπάρχει επίσης η ευκαιρία να αυξηθεί σημαντικά η ικανότητα μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών μέσω του σιδηροδρομικού συστήματος της Βουλγαρίας.

Στον βορειοελλαδίτικο Τύπο υπάρχουν ρεπορτάζ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε μέρος ενός επισιτιστικού διαδρόμου προς Βουλγαρία και Ρουμανία, για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, κάτι που θα όξυνε την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση και με την Τουρκία, η οποία μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως τέτοιος κόμβος.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κ. Χατζημιχαήλ, αναφέρουν τα ρεπορτάζ, έχει επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας νέων χερσαίων διαδρόμων προς το λιμάνι, σε σχέση με την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία έχει μπει στο «στόχαστρο» της Ρωσίας μετά την απόφαση της νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να δοθούν στην Ουκρανία περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR σοβιετικής κατασκευής. Η νέα κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική στρατηγική σε σύγκριση με προηγούμενες που απέφευγαν να βοηθήσουν ενεργά το Κίεβο.

Η Λιθουανία προτείνει εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Βαλτικής

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Λιθουανίας κάλεσε την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω των Βαλτικών Χωρών, ως «μια βιώσιμη εναλλακτική και αξιόπιστη λύση». Γίνεται λόγος για υποδομές που συνδυαστικά έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν 25 εκατ. τόνους σιτηρών ετησίως. Με τη διεθνή συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας εξήχθησαν μέσα σε έναν χρόνο 33 εκατ. τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες αυτού του «εναλλακτικού διαδρόμου», οι Λιθουανοί υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να περιοριστούν στο ελάχιστο οι διοικητικές διαδικασίες στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα και στο εξής να εφαρμόζονται στα λιμάνια της Βαλτικής.

Την περασμένη βδομάδα, πέντε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης - Πολωνία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία - ζήτησαν από την ΕΕ να τους επιτρέψει να παρατείνουν και μετά τις 15 Σεπτέμβρη τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, προκειμένου να προστατεύσουν τους δικούς τους παραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ