Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Κυβερνητική υπόθεση η διαμόρφωση των εκλογικών καταλόγων εξωτερικού

Με το νομοσχέδιο γίνεται «παραχώρηση - και μάλιστα χωρίς καμία προϋπόθεση - του δικαιώματος της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, οι οποίοι συντάσσονται με σκοπό τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, στη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων.

Εως τώρα μια εγγραφή σε αυτούς τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ισχύει για οκτώ χρόνια, ώστε να γίνεται επανέλεγχος σε τακτικό χρόνο. «Με το νομοσχέδιό σας αυτός ο περιορισμός των οκτώ ετών καταργείται και η εγγραφή γίνεται άπαξ και διά παντός. Το ερώτημα είναι γιατί;», είπε.

«Από πάνω, καταργείτε και την Ειδική Διακομματική Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξέταση των όποιων ενστάσεων, για τον έλεγχο συγκεκριμένων αιτήσεων, αλλά και για τον δειγματοληπτικό έλεγχο αιτήσεων που έγιναν δεκτές για τη σύνταξη αυτών των ειδικών εκλογικών καταλόγων. Για ποιο λόγο καταργείτε και αυτή τη Διακομματική Επιτροπή; Εκτός κι αν επιδιώκετε τη διαμόρφωση των ειδικών εκλογικών καταλόγων του εξωτερικού να την κάνει αποκλειστικά η κυβέρνηση, να γίνει αποκλειστικά μια κυβερνητική υπόθεση», πρόσθεσε.

Ο Γ. Δελής ρώτησε την κυβέρνηση γιατί δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία στις πρόσφατες εκλογές για τους ψηφοφόρους που εργάζονταν μακριά από το μέρος που ψηφίζουν, όπως οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό, νέοι οι περισσότεροι σε ηλικία, που δουλεύουν με όρους εξοντωτικούς, καμιά φορά και εξευτελιστικούς. «Τι κάνατε για τις λαϊκές οικογένειες που έπρεπε δυο φορές μέσα σε έναν μήνα να υποστούν τα τεράστια έξοδα μετακίνησης, προκειμένου να πάνε στον τόπο που ψηφίζουν; Τίποτα δεν κάνατε», συνέχισε.

Ως προς το επιχείρημα της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της, ότι ο νόμος του 2019 απέτυχε γιατί έθετε «πολύ αυστηρές προϋποθέσεις» που ήταν αποτρεπτικές για τη συμμετοχή, υπογράμμισε ότι στις τελευταίες εκλογές η κυβέρνηση εσκεμμένα δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε να γίνουν εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ