Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους ως «κουκιά»

INTIME NEWS

Ενα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα προκύπτει στην κυβέρνηση από το περίφημο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια, και αυτό είναι το πώς θα εξηγήσει στον ελληνικό λαό, ακόμα και σε ψηφοφόρους της ΝΔ, πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που δεν έχουν κανέναν δεσμό με τη χώρα να επηρεάζουν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, χωρίς να έχουν καμία επίπτωση.

Απέναντι στην κριτική και τα ερωτήματα του ΚΚΕ, η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης απάντησε με λαθροχειρίες, διαστρέβλωση, μισές αλήθειες και σύγκριση ανόμοιων καταστάσεων, σημείωσε ο Γ. Γκιόκας.

Αναφέρθηκε στην παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Γ. Τασιούλα, ο οποίος μίλησε για την ψήφο των αποδήμων το 1862(!) όταν ακόμα το ελληνικό κράτος ήταν υπό διαμόρφωση, αλλά απέφυγε να εξηγήσει γιατί αργότερα καταργήθηκε η ψήφος τους. Επίσης ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ το 1978. Ο Γ. Γκιόκας εξήγησε ότι η ιστορία δεν είναι παράθεση γεγονότων, αλλά να εξηγείς τα γεγονότα και το πλαίσιο στο οποίο λάμβαναν χώρα. Δηλαδή, την περίοδο που κατατέθηκε αυτή η πρόταση υπήρχαν καραβιές μεταναστών και η διαδικασία μετανάστευσης ήταν σε εξέλιξη. Τότε οι μετανάστες ήταν όλοι πρώτης, το πολύ δεύτερης γενιάς, υπογράμμισε ο Γ. Γκιόκας και οι δεσμοί τους με την Ελλάδα ήταν αυταπόδεικτοι.

Βέβαια, η ΝΔ απέρριψε την πρόταση το 1978 και σήμερα φέρνει ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ανθρώπους χωρίς κανέναν δεσμό γιατί τους αντιμετωπίζει ως «κουκιά». Το ίδιο και τότε, «γιατί δεν ήθελε ψηφοφόρους με γνώση και δεσμούς, και τώρα σας βολεύει αυτή η κατάσταση».

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός «άδειασε» όλη την υπόλοιπη ΝΔ με την επί λέξει παραδοχή του ότι το νομοσχέδιο επεκτείνει το εκλογικό σώμα.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα έχουν κριτήρια, επιχείρημα στο οποίο επίσης η κυβέρνηση δεν απάντησε ουσιαστικά.

Τέλος, επισήμανε ότι τα παραπάνω θα αναδείξει το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό και στους αποδήμους, που η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ