Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
2023 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ελλειψη πυροσβεστικού προσωπικού και μέσων, ανυπαρξία συντονισμού

Στη Διεύθυνση Δασών συνεχίστηκε η περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση στη Ρόδο

Με επίσκεψη στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου συνεχίστηκε χτες, Τρίτη, η περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Παπαναστάση, στο νησί της Ρόδου. Από τη Δευτέρα το κλιμάκιο βρέθηκε σε περιοχές που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την πυρκαγιά που καίει το νησί εδώ και οχτώ μέρες. Στο πλαίσιο της περιοδείας, χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την διευθύντρια, Καίτη Μπαλατσούκα, και υπαλλήλους της υπηρεσίας.

Σε δήλωσή του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Παπαναστάσης συνόψισε τα σοβαρά ζητήματα που διαπίστωσε το κλιμάκιο του Κόμματος κατά τη διήμερη περιοδεία του, ζητήματα που «σχετίζονται με τη δυσμενέστατη εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Ρόδο, η οποία ακόμη μετά από 8 μέρες μαίνεται κατακαίγοντας δάση, τα ελάχιστα εναπομείναντα δάση της Ρόδου, περιουσίες κατοίκων, ζώα άγρια αλλά και ζώα που εκτρέφονταν στην περιοχή».

«Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία δεν έτυχε, για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με συγκεκριμένους λόγους και αιτίες, οι οποίες φυσικά εδράζονται στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση δύο υπηρεσιών που είναι και οι κόμβοι στην αντιμετώπιση αυτών των φυσικών καταστροφών, όπως είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Δασική Υπηρεσία», υπογράμμισε. Πέρα από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, αναφέρθηκε και στις «ολέθριες επιλογές των κυβερνήσεων» όσον αφορά τη διάσπαση της πρόληψης και της πυρόσβεσης.

Η γύμνια του κρατικού μηχανισμού φαίνεται στις τεράστιες ελλείψεις στο Δασαρχείο

«Οι εικόνες τις οποίες είδαμε μιλάνε πραγματικά από μόνες τους. Σχετίζονται με την παντελή σχεδόν ανυπαρξία συντονισμού, την έλλειψη πυροσβεστικού προσωπικού και μέσων», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Οπως πρόσθεσε, το ελάχιστο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «υπερέβαλε των βιολογικών του δυνατοτήτων μια εβδομάδα τώρα για να σβήσει τη φωτιά», ωστόσο «μέσα στα πολλαπλά μέτωπα» ήταν επόμενο πως το προσωπικό αυτό δεν επαρκούσε για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά.

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας στη Διεύθυνση Δασών
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας στη Διεύθυνση Δασών
Ο Νίκος Παπαναστάσης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή των κατοίκων της Ρόδου τόσο στην πυρόσβεση όσο και στην περίθαλψη των τουριστών που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις ξενοδοχειακές μονάδες στις πυρόπληκτες περιοχές. «Ηταν πραγματικά άνθρωποι οι οποίοι οργανώθηκαν μόνοι τους, πράγμα που δείχνει και την ευαισθησία που υπάρχει στον λαό στην αντιμετώπιση αυτών των φυσικών καταστροφών», σχολίασε χαιρετίζοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ στηλίτευσε τις προσπάθειες χειραγώγησης των πρωτοβουλιών αυτών από πλευράς της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας. «Είναι κάτι που έγινε από την ευαισθησία και την ανθρωπιά των κατοίκων της Ρόδου. Και η πυρόσβεση και η περίθαλψη των τουριστών, οι οποίοι βρέθηκαν χωρίς στέγη, κλίνη και τροφή», ξεκαθάρισε.

Οσον αφορά τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συνάντηση στη Δασική Υπηρεσία, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κρίσιμης σημασίας αυτή υπηρεσία. «Η αγωνία αυτών των ανθρώπων είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη. Βλέπουν μια καταστροφή σε περιοχή που τη γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, κι ίσως να τη γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι δασικοί υπάλληλοι, και βλέπουν να μην μπορούν να συνδράμουν. Γιατί δεν έχουν τα μέσα, τη χρηματοδότηση, αλλά είναι και ανύπαρκτο το προσωπικό», υπογράμμισε. «Κάθε χρόνο ζητούν χρήματα για να κάνουν διάνοιξη πυροσβεστικών ζωνών, να καθαρίσουν δρόμους, να καθαρίσουν από την καύσιμη ύλη το δάσος. Και φυσικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα τους αγνοούν δίνοντάς τους ψίχουλα», επισήμανε. Η κατάσταση αυτή, όπως εξήγησε, «προδιαγράφει και το μέλλον του περιβάλλοντος στη χώρα μας» και αποκαλύπτει πόσο ψευδεπίγραφο είναι το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και της πρόληψης της φωτιάς και της πυρόσβεσης», ανέφερε σχολιάζοντας τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για την ανάθεση του έργου που αφορά το καθάρισμα των δασών σε ιδιώτες.


«Ολα αυτά τα στοιχεία δεν προδιαγράφουν τίποτα καλό για το αύριο του ελληνικού λαού. Και φυσικά το μάρμαρο, όπως πάντα, θα το πληρώσει ο ίδιος ο λαός, τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, γιατί είδαμε για τα μεγάλα ξενοδοχεία, τις ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου, να δίνονται εντολές στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή φροντίδα. Ολα αυτά είναι πάρα πολύ άσχημα και είναι εικόνες που είδαμε εδώ στην περιοχή της Ρόδου», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ