ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αντιθέσεις και παζάρια που οδηγούν στην ένταση της ενεργειακής φτώχειας
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022

Με κεντρικά σημεία στην ατζέντα Ουκρανικό, Ενέργεια, οικονομικά θέματα και εξωτερικές σχέσεις, ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο φόντο εξελίξεων όπως η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στο Ουκρανικό και η εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, με τα αστικά επιτελεία να αναζητούν τρόπους διαχείρισης, καθώς εντείνονται οι προβλέψεις για επικείμενη εκδήλωση νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Στο Ουκρανικό, οι συζητήσεις των 27 ηγετών επικεντρώνουν στη «συνέχιση της στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία» με νέες παρτίδες όπλων και πυρομαχικών. Επίσης συζητείται και το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν, επειδή, όπως υποστηρίζουν, η Τεχεράνη προμηθεύει με μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη Ρωσία.

Στο Ενεργειακό εστιάζουν στην «κατάσταση» των τιμών της Ενέργειας και της ασφάλειας του εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων «μέτρων βελτιστοποίησης της αγοράς και της προόδου όσον αφορά τη μείωση της ζήτησης», ενώ στα παζάρια είναι «τυχόν περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν».

Ως βάση συζήτησης μπαίνει πρόταση της Κομισιόν, που περιλαμβάνει την «προοπτική» κοινής αγοράς φυσικού αερίου, «μηχανισμό αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών - μελών, «συνεχείς προσπάθειες» για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και έναν μηχανισμό παρέμβασης για τον περιορισμό των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF. Σύμφωνα με Ευρωενωσιακό αξιωματούχο, υπάρχει «ευρεία συναίνεση» μεταξύ των κρατών - μελών για τους τρεις πρώτους άξονες της πρότασης της Επιτροπής, όμως συνεχίζουν να υφίστανται «διαφορές» σχετικά με τον περιορισμό στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς συγκρούονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Ενέργειας, κάτι που εκφράζεται από τους πολιτικούς τους αντιπροσώπους στη Σύνοδο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ότι «δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία ούτε για την Ευρώπη (σ.σ. η Γερμανία) να απομονώνεται». Ο Μακρόν και ο καγκελάριος Ο. Σολτς επρόκειτο να συνομιλήσουν πριν την έναρξη της Συνόδου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με τους τρόπους μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Σολτς από την πλευρά του αντέτεινε ότι «τα εργαλεία πρέπει να συζητηθούν εντατικά διότι πρέπει να λειτουργήσουν», προσθέτοντας ότι «η σωστή συζήτηση είναι να βρούμε πώς θα κατεβάσουμε τις τιμές και θα έχουμε αρκετές προμήθειες για όλους στην Ευρώπη». Και πρότεινε να υπάρξει συνεργασία «με άλλους καταναλωτές όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, με άλλους φίλους στο G7 που είναι προμηθευτές και πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο για παράδειγμα, για να κατεβάσουμε τις τιμές».

Από κοντά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε: «Δεν είμαστε κατά» του πλαφόν. «Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί». Σε μια προσπάθεια, δε, συγκερασμού αντιθέσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής έλεγε: «Εχουμε εργαλεία, έχουμε μέτρα για να μειώσουμε τις τιμές, να μειώσουμε την κατανάλωση και για να διασφαλίσουμε όσο περισσότερο γίνεται την ασφάλεια των προμηθειών». Σε κάθε περίπτωση, οι 27 θα δώσουν στη Σύνοδο μόνο την «πολιτική κατεύθυνση». Τα επιμέρους «τεχνικά» ζητήματα θα συζητηθούν (κλωτσώντας το τενεκεδάκι ακόμα πιο πέρα) στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την επόμενη βδομάδα και στα μέσα Νοεμβρίου.

Σε μια παρεμφερή ενότητα συζήτησης και «υπό το πρίσμα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την οικονομική κατάσταση», όπως αναφέρεται επισήμως. Τέλος, συζητώντας τις «σχέσεις ΕΕ - Ασίας» διεξάγουν «στρατηγική συζήτηση» για την Κίνα.

Θωράκιση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης»

Προσερχόμενος χτες στη Σύνοδο, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «κρίσιμο, διότι έχει έρθει πια η ώρα να πάρουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες», το «υψηλό κόστος Ενέργειας, το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις, με πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού».

Στην πραγματικότητα, η νέα δέσμη μέτρων της Κομισιόν προϋποθέτει ο λαός να παγώσει στο όνομα της «μείωσης της μη βασικής κατανάλωσης» για εξασφάλιση επάρκειας στους μεγαλοβιομηχάνους. Θωρακίζονται περαιτέρω οι μηχανισμοί της «πράσινης μετάβασης» και της απελευθέρωσης, που είναι οι αιτίες της εκτίναξης των τιμών Ενέργειας και καυσίμων. Παρέχονται νέα κίνητρα στους ομίλους, ώστε να τζογάρουν εκ του ασφαλούς στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας και προωθούνται κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου με τιμές ανταγωνισμού με την Κίνα και την Ινδία, κατά τα «καλά και συμφέροντα» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και όχι του λαού.

Ο Μητσοτάκης επέμεινε ότι η ελληνική κυβέρνηση «στηρίζει την ελληνική κοινωνία και κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» και συγκράτησε τάχα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε «αποδεκτά επίπεδα». Πρόκειται για αισχρή προπαγάνδα, καθώς για τον λαό συνεχίζονται οι απρόσιτες τιμές, την ίδια ώρα που πληρώνει από την τσέπη του τις κρατικές επιδοτήσεις, για να μη διαταραχτεί η εισπραξιμότητα των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας. Ηδη, τα νοικοκυριά εδώ και έναν χρόνο έχουν φορτωθεί με χρέη από ανεξόφλητους υπέρογκους λογαριασμούς, μιας και οι αυξήσεις από τον Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι και τώρα έχουν βυθίσει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια. Και είναι τουλάχιστον φαιδρός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, που κάνει λόγο για σημαντικές ελαφρύνσεις, επειδή αναμένεται τα τιμολόγια να είναι χαμηλότερα κατά περίπου 15% με 20% σε σχέση με τον Οκτώβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξυνση των αντιπαραθέσεων για τα κέρδη των ομίλων με τους λαούς στο περιθώριο (2022-10-07 00:00:00.0)
Με αντιθέσεις στο θέμα της Ενέργειας και επιπτώσεις που «καίνε» τα λαϊκά νοικοκυριά (2021-10-22 00:00:00.0)
Ενδοαστικές αλληλοκατηγορίες και πιέσεις για την άνοδο των τιμών (2021-10-08 00:00:00.0)
Γενικότερες επιδιώξεις και οξύτατες αντιθέσεις με αφορμή την Ενέργεια (2016-11-26 00:00:00.0)
Φθηνό ρωσικό αέριο με προβάδισμα στις ιδιωτικοποιήσεις (2011-11-19 00:00:00.0)
Οι φυσικοί πόροι στα χέρια των μονοπωλίων σε βάρος των λαών (2009-01-11 00:00:00.0)