Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φθηνό ρωσικό αέριο με προβάδισμα στις ιδιωτικοποιήσεις

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Οικονομίτσεσκιε ιζβέστια» («Οικονομικά νέα»), η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στους όρους για τη μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου που θα πουληθεί στην Ουκρανία. Αναμένεται πως η υπογραφή των νέων συμφωνιών θα γίνουν μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη. Στο επίπεδο των κυβερνήσεων των δύο χωρών, των εταιρειών «Ναφτογκάζ» της Ουκρανίας και της ρωσικής «Γκαζπρόμ», ξεκίνησε η προετοιμασία για το συντονισμό των τεχνικών λεπτομερειών.

Οι καινούριοι όροι της συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα έχουν ως εξής: Η τιμή του φυσικού αερίου θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 220-230 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα (το εύρος των τιμών στις διαβουλεύσεις ξεκινούσε από τα 150 κι έφτανε τα 270 δολάρια), ενώ η πληρωμή του θα μπορεί να γίνεται σε ρωσικά ρούβλια και με την εξασφάλιση ρωσικού δανεισμού. Ως αντάλλαγμα οι νέες συμφωνίες προβλέπουν πως για τους Ρώσους επενδυτές θα παρέχεται ιδιαίτερη μεταχείριση, δηλαδή θα τους δίνεται ένα προβάδισμα στη συμμετοχή των ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Οπως έχει γίνει γνωστό, η ουκρανική κυβέρνηση του Νικολάι Αζάροφ σκοπεύει να πραγματοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως είναι οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και οι περιφερειακές εταιρείες παροχής φυσικού αερίου. Επιπλέον, η ρωσική τράπεζα «Γκαζπρομμπάνκ» θα δώσει στην ουκρανική εταιρεία «Ναφτογκάζ» δάνειο 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στα ρωσικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός για τον έλεγχο του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου. Με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό του διεξάγονται σκληρά παζάρια, όπου συγκρούονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων της χώρας - προμηθευτή φυσικού αερίου (Ρωσία), της χώρας - μεταφορέα (Ουκρανία) και των χωρών - καταναλωτών φυσικού αερίου (ΕΕ).


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ