Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μεγάλη διαδήλωση κατά του στρατού

Από τη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο στρατό στην Αίγυπτο
Από τη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο στρατό στην Αίγυπτο
ΚΑΪΡΟ.--

Κατακλύστηκε, και πάλι, από κόσμο η πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, από εντελώς διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις κατέληξαν εκεί, από χωριστές συγκεντρώσεις, διαμαρτυρόμενοι καταγγέλλοντας την «προσπάθεια του στρατού να διατηρήσει άμεσα ή έμμεσα την εξουσία της χώρας». Αφορμή για τη χτεσινή αυτή πρώτη κορύφωση της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του στρατού και ιδιαίτερα του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που κρατά τα ηνία της χώρας από τη στιγμή που εκδιώχτηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ, είναι η διαρροή εγγράφου, στο οποίο ο στρατός αυτο-ορίζεται ως «εγγυητής της συνταγματικής νομιμότητας» και θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να εκπονηθεί το νέο σύνταγμα. Στο ίδιο έγγραφο, επίσης, προτείνονται συγκεκριμένα άρθρα τα οποία, ουσιαστικά, θέτουν όρια στον έλεγχο που η πολιτική εξουσία μπορεί να ασκήσει επί του στρατού.

Στη συγκέντρωση κυρίαρχη ήταν η παρουσία της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», και του πολιτικού του σκέλους, του κόμματος Δικαιοσύνης. Μέχρι χτες, η ισλαμιστική οργάνωση, που θεωρείται φαβορί για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές των οποίων ο πρώτος γύρος πραγματοποιείται στις 28 Νοεμβρίου αφού, αξιοποιώντας το εκτενές φιλανθρωπικό της δίκτυο, αποτελεί την πλέον οργανωμένη πολιτική δύναμη, είχε επισταμένα αποφύγει να έρθει σε σύγκρουση με το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Το ίδιο προσπάθησε και στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας συνάντηση με το Συμβούλιο μόλις την Πέμπτη το βράδυ, για το θέμα του συντάγματος, η οποία, όμως, δεν απέφερε καρπούς.

Ενάντια στις προθέσεις του στρατού τοποθετούνται και άλλες δυνάμεις, πράγμα που δείχνει ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί. Ωστόσο, και στην Αίγυπτο, η δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω έλλειψης υποκειμενικού παράγοντα, επαναστατικού κόμματος χαλιναγωγείται από διάφορες αστικές δυνάμεις, που θέλουν να διατηρήσουν το εκμεταλλευτικό σύστημα με κάποιους αστικοδημοκρατικούς εκσυγχρονισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ