Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΑΣΕΑΝ
Αποστολή της Κλίντον στη Μιανμάρ...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΜΠΑΛΙ.--

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα να στείλει την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) τον ερχόμενο μήνα επισκίασε τις εργασίες διάσκεψης αξιωματούχων του Συνδέσμου Χωρών Νοτιανατολικής Ασίας (ASEAN) και της διάσκεψης κορυφής χωρών της Ανατολικής Ασίας, που πραγματοποιείται σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η επίσκεψη της Κλίντον στη Μιανμάρ, που θα είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή μετά από μισό αιώνα, ελήφθη έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Ομπάμα με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης, Αούνγκ Σαν Σου Κι, και έπειτα από τη διαπίστωση του Αμερικανού προέδρου πως «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος» από τον περασμένο Μάρτη, οπότε ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η πολιτική κυβέρνηση του προέδρου Τέιν Σέιν. Εντούτοις, ο ίδιος προειδοποίησε με νέες κυρώσεις και απομόνωση σε περίπτωση που αποτύχουν οι αρχές της Μιανμάρ «στο αληθινό άνοιγμα της κοινωνίας και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων». Η επίσκεψη της Κλίντον θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει μεταξύ άλλων το έδαφος για την πιθανότητα δραστηριοποίησης των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων σε μία χώρα, γνωστή για τις ισχυρές συμμαχικές και οικονομικές σχέσεις με την Κίνα...

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση κορυφής ηγετών από το ASEAN και τις χώρες του Οργανισμού Ανατολικής Ασίας, στον οποίον συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα, η Ινδία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ