Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Γαλλία - Ρωσία ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης

Στην τελική ευθεία το ενδεχόμενο αποστολής Αράβων παρατηρητών

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαφωνίες σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ συνεχίζονται, με πυρετώδεις ρυθμούς, και οι διαβουλεύσεις στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου. Οπως διαρρεόταν από την έδρα του Συνδέσμου, η συριακή ηγεσία, γραπτώς, δέχτηκε την πρόταση για αποστολή παρατηρητών λίγες ώρες πριν εκπνεύσει, σήμερα, το τελεσίγραφο που είχε τεθεί με την απειλή επιβολής κυρώσεων. Κατά τις ίδιες πηγές, η συριακή ηγεσία έθεσε μόνο ορισμένες «αρχές» στη βάση των οποίων θα μπορεί να λειτουργεί η αποστολή αυτή του Συνδέσμου, «έτσι ώστε να μη θίγεται η εθνική κυριαρχία και η αξιοπρέπεια της χώρας».

Την ίδια ώρα, ανέβαιναν οι τόνοι από ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις. Χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, από την Αγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, επέμεινε στην υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού. Ο Αλέν Ζιπέ χαρακτήρισε τη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας «αδιανόητη» επιτιθέμενος σε όσα μέλη του διαφωνούν, δηλαδή τις Ρωσία και Κίνα, καλώντας τες «να συνειδητοποιήσουν επιτέλους την κατάσταση». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και στρατιωτικής επέμβασης, υποστηρίζοντας απλώς ότι θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ και να μη γίνουν μονομερείς κινήσεις. Κάλεσε, όμως, προφανώς για τα μάτια του κόσμου, τη συριακή αντιπολίτευση να μην καταφύγει στα όπλα.

Στο πλευρό του Ζιπέ, ο Αχμάντ Νταβούτογλου επανέλαβε, εκ νέου, την ανοιχτή υποστήριξη της τουρκικής ηγεσίας στο αντικαθεστωτικό «Εθνικό Συμβούλιο», που στήθηκε μετά πολλών κόπων και παρεμβάσεων σε τουρκικό έδαφος και όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Τόνισε ότι η Αγκυρα αντιμετωπίζει το Συμβούλιο «ως πολιτικό κόμμα» και εκτίμησε ότι ο κίνδυνος «εμφυλίου δεν είναι μακριά».

Αντίθετη με τις θέσεις αυτές παραμένει η Μόσχα, όπου χτες βρέθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, να ζήτησε αυτοσυγκράτηση και από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τασσόμενος ενάντια στην υιοθέτηση καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της Συρίας. Το σχόλιο του Πούτιν σχετίζεται με την καταδικαστική απόφαση που κατέθεσαν και πέτυχαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, πριν από ένα 24ωρο, με σκοπό να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εντός Συρίας, χτες, αντικαθεστωτικές πηγές μιλούσαν για διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις, για 11 νεκρούς, 26 τραυματίες και τουλάχιστον 50 συλληφθέντες. Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε μόνο ότι 3 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στη Χάμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ