ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Νέα «λαιμητόμος» για την πρόσβαση του λαού σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας

Να αποσυρθεί, απαιτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ | Την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη μπαίνει στην Ολομέλεια

Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022

Γιγαντοπανό ενάντια στο νομοσχέδιο είχαν αναρτηθεί στα νοσοκομεία της Αττικής τις παραμονές της πρόσφατης απεργίας
Το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου - εκτρώματος για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, με τις διατάξεις του μία προς μία να υψώνουν ακόμα πιο αδιαπέραστα τείχη στον λαό σε ό,τι αφορά την πρόσβασή του σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., με στόχο να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την επομένη, 2 Δεκέμβρη.

Ο τίτλος του εκτρωματικού νομοσχεδίου είναι «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Ανάμεσα σε όσα επιχειρεί να κάνει νόμο η κυβέρνηση ξεχωρίζουν η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μέσα από προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης για νοσοκομειακούς γιατρούς. Σε «απλά Ελληνικά», το νομοσχέδιο σπρώχνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναζητήσουν εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και τους ασθενείς να γίνονται πελάτες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Η πρόβλεψη για το καθεστώς μερικής απασχόλησης των γιατρών υπάρχει στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου, όπου παρουσιάζεται ως ...ευκαιρία για αξιοπρεπή μισθό το ότι «οι ιατροί που διορίζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης ασκούν δημόσιο λειτούργημα επί θητεία και διατηρούν το δικαίωμα ετεροαπασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και το δικαίωμα διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου ή οδοντιατρείου». Οι γιατροί αυτοί θα εργάζονται ...τρεις μέρες τη βδομάδα σε επτάωρο συνεχές πρωινό τακτικό ωράριο, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων και στη συνέχεια θα δουλεύουν στο ιδιωτικό ιατρείο!

Τα παραπάνω περιγράφονται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου ως «αριθμητική ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, μέσω της προσέλκυσης ιδιωτών ιατρών» και ως «βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος». Αντί λοιπόν για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, και μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και οι οποίοι αποτελούν το 25% - 30% του συνόλου, η κυβέρνηση επιλέγει τη μερική απασχόληση και την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Για παράδειγμα, ένας χειρουργημένος ή ένας ογκολογικός ασθενής θα έχει τον έτσι κι αλλιώς δυσεύρετο γιατρό του 3 μέρες τη βδομάδα, ο οποίος θα είναι με το ρολόι στο χέρι να τελειώσει το 7ωρο και μετά να πάει στο ιδιωτικό ιατρείο, ενώ οι ασθενείς θα έχουν να επιλέξουν είτε να περιμένουν τουλάχιστον 4 μέρες για να επικοινωνήσουν με τον γιατρό που έχει το ιστορικό τους, είτε να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, νομιμοποιώντας έτσι το «φακελάκι» που τάχα η κυβέρνηση θέλει να πολεμήσει.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι», η κυβέρνηση προβλέπει «μισθολογικές αυξήσεις» - ψίχουλα για τους γιατρούς, την ίδια στιγμή που εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των επιδομάτων που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί (νοσοκομειακής απασχόλησης, βιβλιοθήκης), τον 13ο και τον 14ο μισθό, την ένταξη όλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Παράλληλα διευρύνει τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικές διακομιδές, προβλέποντας ότι «τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύνανται επικουρικά να συνάπτουν συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων αυτοκινήτων του ιδιωτικού τομέα».

Οσο για τις ιδιωτικές κλινικές, παρατείνει την ισχύ των αδειών τους για όσες έχουν λήξει από 1/3/2020 (και φυσικά εξακολουθούν να λειτουργούν) μέχρι και τις 31/12/2023 (άρθρο 44), χωρίς κρατικό έλεγχο και προϋποθέσεις, απαλλάσσοντας φυσικά τους κλινικάρχες και από τα σχετικά τέλη - παράβολα για την ανανέωση των αδειών.

Νομοθετεί τέλος το ξεχείλωμα του ωραρίου για τους εργαζόμενους στις φαρμακαποθήκες, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 53 «ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε φαρμακαποθήκης δύναται να διαμορφώσει το ωράριο λειτουργίας της φαρμακαποθήκης καθ' υπέρβαση των χρονικών ορίων καθώς και κατά την ημέρα του Σαββάτου, συμπεριλαμβανομένης πάντως της Κυριακής, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται η εργατική νομοθεσία»...

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί εδώ και τώρα!

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου - έκτρωμα για την δευτεροβάθμια περίθαλψη απαίτησε το ΚΚΕ κατά την έναρξη της συζήτησής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Την απαίτηση αυτή εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης, μεταφέροντας το πάνδημο αίτημα υγειονομικών, εργαζομένων και των συνδικάτων τους, καθώς και πλήθους μαζικών φορέων από όλη την Ελλάδα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαιρέτισε τους αγώνες που δίνουν οι υγειονομικοί μαζί με άλλους κλάδους εργαζομένων σε όλη τη χώρα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης των εγκληματικών σχεδίων της κυβέρνησης σε βάρος της Υγείας. Οτι «θα αγωνιστούν για να μη γίνουν οι ασθενείς βορά στα κοράκια της Υγείας», ότι «δεν θα τους εγκαταλείψουν, συνεχίζοντας να δίνουν καθημερινά τη μάχη στο πλευρό των ασθενών», όπως έπραξαν και στη διάρκεια της πανδημίας, ότι «δεν θα τους αφήσουν ανυπεράσπιστους την ώρα της αρρώστιας επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Οπως και ότι δεν δέχονται να ενισχύσουν το εισόδημά τους από το υστέρημα των ασθενών, του λαού, που εξαιτίας αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής υποφέρει από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την ανεργία, τους λεηλατημένους μισθούς».

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι υπηρετεί ξεκάθαρα τις ανάγκες των μεγάλων κλινικαρχών και των μεγαθηρίων της ιδιωτικής Υγείας, που μέσα στην πανδημία κερδοσκόπησαν άγρια, αφήνοντας ανθρώπους να πεθάνουν. «Συγχρόνως», πρόσθεσε, «ανοίγετε επικίνδυνους δρόμους στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας».

«Πρόκειται για πιστή εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ», που στο όνομά της πίνουν νερό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η οποία θέλει «τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την ενίσχυση της λειτουργίας τους ως "αυτοτελών", ανταγωνιστικών επιχειρηματικών μονάδων που θα "συνυπάρχουν" με τους ιδιωτικούς ομίλους στην Υγεία - Πρόνοια και θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας τους με την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και στα ασφαλιστικά ταμεία», ανέδειξε ο Γ. Λαμπρούλης.

Και κάλεσε εκ μέρους του ΚΚΕ τους εργαζόμενους να ορθώσουν τείχος απέναντι σε αυτήν την πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, να περάσουν στην αντεπίθεση για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην υγεία, στη ζωή, απαιτώντας αποκλειστικά και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, σύγχρονες και ποιοτικά άριστες υπηρεσίες Υγείας για τον λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάρτε πίσω το έκτρωμα, έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού! (2022-12-03 00:00:00.0)
Βάζετε ταφόπλακα στο δικαίωμα του λαού για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη (2022-12-02 00:00:00.0)
Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη καταδικάζεται το τερατούργημα (2022-12-02 00:00:00.0)
Απορρίπτεται το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη (2022-11-11 00:00:00.0)
Νέα βήματα στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και το ξεχείλωμα του ωραρίου στις φαρμακαποθήκες (2022-10-25 00:00:00.0)
Απόσυρση ζητά η ΝΔ (1997-07-11 00:00:00.0)