ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις για μόρφωση και ζωή με αξιοπρέπεια

Με χημικά έξω από τη Βουλή «απάντησε» η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά τους

Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022

Με μια μαζική απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια και διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, εκπαιδευτικοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή και μαθητών, διατράνωσαν την απαίτησή τους για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, επαρκή χρηματοδότηση της Παιδείας και αυξήσεις στους μισθούς των λειτουργών της. Η «απάντηση» της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα και στις διεκδικήσεις τους ήταν επίθεση εναντίον τους από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από τη Βουλή, που τους χτύπησαν και έκαναν χρήση χημικών.

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, εκπρόσωποι σωματείων εκπαιδευτικών στηλίτευσαν την υποχρηματοδότηση της Παιδείας αλλά και των ίδιων, σε μια περίοδο που επελαύνει η ακρίβεια. Τις οικονομικές διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους και για τα σχολεία παρουσίασε μιλώντας στη συγκέντρωση η πρόεδρος του ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», Θ. Δριμάλα. «Εμείς που πασχίζουμε να δώσουμε το όπλο της γνώσης στα παιδιά στις λαϊκές γειτονιές όλης της Ελλάδας αντιμετωπιζόμαστε ως εργαζόμενοι β' κατηγορίας, 12 χρόνια μισθολογικά καθηλωμένοι», επεσήμανε ο Α. Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση επενδύει στον φόβο και την καταστολή αντί να επενδύσει στη γνώση.

Την πείρα από τις κατακτήσεις της ΕΛΜΕ Πειραιά, που κατάφερε να παρθούν πίσω οι συνδικαλιστικές διώξεις σε διευθυντές σχολείων που συμμετείχαν στην απεργία - αποχή την οποία είχε κηρύξει το σωματείο τους, μετέφερε στη συγκέντρωση ο πρόεδρός της Η. Πατίδης. Με όσες απολύσεις και να προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν, οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια δεν φιμώνονται, δήλωσε εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων» η Δ. Τσαγκάρη.


Την οργή των μαθητών για τη δολοφονία του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη και τον θάνατο του 11χρονου Βασίλη στις Σέρρες μετέφερε στη συγκέντρωση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας η Φ. Γραμματικόγιαννη. Και κάλεσε σε συνέχιση και δυνάμωμα του αγώνα για μόρφωση και ζωή, που δεν γίνεται να υπολογίζονται ως κόστος, τόνισε.

Ακολούθησε μια δυναμική πορεία που φτάνοντας στο Σύνταγμα, σε μια συμβολική κίνηση «κύκλωσε» το υπουργείο Οικονομικών, περνώντας από τις οδούς Μητροπόλεως, Νίκης και βγαίνοντας πάλι στο Σύνταγμα, για να καταλήξει στη συνέχεια έξω από τη Βουλή, όπου και δέχτηκε την επίθεση των ΜΑΤ. Οι εκπαιδευτικοί με αποφασιστικότητα παρέμειναν εκεί και κατήγγειλαν την κρατική βία και καταστολή, ενώ καθώς από το σημείο πέρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, απαίτησαν και πέτυχαν τελικά να δεχτεί η ηγεσία του υπουργείου συνάντηση με αντιπροσωπεία τους, κάτι που αρχικά είχε αρνηθεί.

Την αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών δέχτηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Α. Βεσυρόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι δαπάνες για την Παιδεία είναι αυξημένες. Οι εκπαιδευτικοί ωστόσο έθεσαν την ουσία, ότι το θέμα είναι πού κατευθύνονται αυτές οι δαπάνες, την ώρα π.χ. που τα σχολεία είναι «σαπάκια» και φτάσαμε στο σημείο οι ίδιοι και οι μαθητές να «παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα» σε κάποια από αυτά. Ο υφυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των οικονομικών τους διεκδικήσεων και την εμπεριστατωμένη εικόνα που μετέφεραν από τα σχολεία, και είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στον υπουργό Οικονομικών και στον πρωθυπουργό.

Στη Θεσσαλονίκη


Με δυναμική πορεία, που ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διαδήλωσαν εκπαιδευτικοί και φοιτητές και στη Θεσσαλονίκη χθες, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, οι Σύλλογοι Νηπιαγωγών και Δασκάλων της Θεσσαλονίκης, της Παιανίας, των Γιαννιτσών και της Χαλκιδικής, ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ) Θεσσαλονίκης και Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ.

«Δεν αντέχουμε άλλο έναν προϋπολογισμό πείνας, φτώχειας και ένδειας για σχολεία μας», σημείωσε χαρακτηριστικά στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου η Δ. Τραγάκη, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. «Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές και να λήξει η ομηρία των νεοδιόριστων», ζήτησε η Α. Tσαγρή, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η Μ. Κυριακίδου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Γεωλογίας του ΑΠΘ, τόνισε ότι «η πολιτική που χτυπά τους εκπαιδευτικούς είναι η ίδια που διαχρονικά τσακίζει τις σπουδές και την εκπαίδευσή μας».

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα στις Σέρρες, στη Βέροια και στην Ξάνθη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας» (2024-01-23 00:00:00.0)
Απαίτησαν μόρφωση, υγεία και σταθερή δουλειά σε όλα τα σχολεία! (2020-09-18 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια (2020-05-07 00:00:00.0)
Πανελλαδική μέρα δράσης η Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη (2018-09-27 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις κόντρα σε διαθεσιμότητα - απολύσεις (2014-01-28 00:00:00.0)
Οργάνωση του αγώνα από την πρώτη μέρα (2011-09-11 00:00:00.0)