ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντείνονται οι προεκλογικές διεργασίες στα μπλοκ του κεφαλαίου
Τρίτη 31 Γενάρη 2023

AP

Από τη χτεσινή παρουσίαση του «Μνημονίου Συναντίληψης» των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης
Εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν στις 14 Μάη, σε μια περίοδο που η Αγκυρα οξύνει τα παζάρια εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ, αλλά και με Ρωσία - Κίνα, για λογαριασμό της αστικής τάξης της.

Χτες η «Εθνική Συμμαχία» των 6 κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης (γνωστή και ως «τραπέζι των 6»), στην οποία συμμετέχει και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το σοσιαλδημοκρατικό - κεμαλικό CHP, έδωσε στη δημοσιότητα άξονες του προγράμματός της, αν και ακόμα δεν έχει καταληχθεί κοινός υποψήφιος για την προεδρία της χώρας.

Στο λεγόμενο «Μνημόνιο Συναντίληψης Κοινών Πολιτικών της Εθνικής Συμμαχίας», όπως ανακοινώθηκε μετά από σύσκεψη των επικεφαλής των 6 κομμάτων που συμμετέχουν στη «Συμμαχία», στο κεφάλαιο για την «Εξωτερική Πολιτική» αναφέρεται μεταξύ άλλων ως βασικός στόχος «η πλήρης ένταξη στην ΕΕ». Για το ΝΑΤΟ τονίζεται πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό όσον αφορά την αποτροπή και τη συμβολή του στην εθνική μας ασφάλεια», ωστόσο, σηματοδοτώντας τη συνέχιση των παζαριών ανεξάρτητα από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, επισημαίνεται ότι «θα συνεχίσουμε τις συνεισφορές μας στο ΝΑΤΟ με βάση τη λογική και λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα».

Την ίδια στιγμή προτάσσεται η διατήρηση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ «σε θεσμική βάση, με συνεννόηση μεταξύ ίσων», με «σχέση συμμαχίας που να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη», αλλά και η διατήρηση των σχέσεων «με τη Ρωσική Ομοσπονδία, στη βάση της κατανόησης μεταξύ ίσων και ενισχύοντας έναν ισορροπημένο και εποικοδομητικό διάλογο σε θεσμικό επίπεδο».

Ετοιμότητα για «διευθετήσεις» για τα συμφέροντα των τουρκικών μονοπωλίων

Γίνεται επίσης αναφορά στο «Διεθνές Δίκαιο» και στις «οικουμενικές αξίες», και διακηρύσσεται ότι «θα σεβόμαστε αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας, δεν θα εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές τους υποθέσεις και θα τηρούμε τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών, μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου ως βάση της πολιτικής μας». Η παραπάνω τοποθέτηση γίνεται ενώ η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις και στηρίζει παραστρατιωτικές οργανώσεις σε πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα προωθεί «εξομάλυνση» σχέσεων ανάλογα με τα συμφέροντα του τουρκικού κεφαλαίου (π.χ. με το Ισραήλ και τη συριακή κυβέρνηση).

Στο ίδιο πλαίσιο, διαμηνύεται ότι «θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας και τις χώρες άμεσης γειτνίασης και θα οδηγήσουμε τη συνεργασία στο πιο προηγμένο επίπεδο», αλλά και ότι «θα ηγηθούμε σε πολυμερείς πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη γειτονική γεωγραφία της Τουρκίας».

Επισημαίνεται ότι «θα αποτρέψουμε την απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων, μέσω πολλαπλών διαπραγματευτικών διαδικασιών, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων των υδρογονανθράκων».

Αναφέρεται ακόμα ότι «η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε ως στόχους την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων».

Ειδικά για τα Ελληνοτουρκικά σημειώνεται ότι «το Αιγαίο θα πρέπει να θεωρείται περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας», με την επισήμανση βέβαια ότι «δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας στο Αιγαίο». Αντίστοιχα, αναφέρεται ότι «θα επιλύσουμε άλυτα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την ευθυδικία, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι στην «Εθνική Συμμαχία» συμμετέχουν εκτός από το CHP το κόμμα ΙΥΙ (το ίδρυσαν δυνάμεις που αποχώρησαν από το ακροδεξιό ΜΗΡ), μικρότερα κόμματα πρώην συνεργατών του Ερντογάν κ.ά.

Την περασμένη βδομάδα ο Σ. Ντεμιρτάς, φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού HDP (το οποίο έχει δημιουργήσει άλλη πολυκομματική συνεργασία με μικρότερα κόμματα), τάχθηκε υπέρ μιας διαπραγμάτευσης για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την «Εθνική Συμμαχία».

Ολα αυτά ενώ σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Cumhuriyet» το 72% των νέων θέλουν να αλλάξει ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας και το 65% στηρίζουν δυνάμεις διαφορετικές από το κυβερνών ΑΚΡ και τους συμμάχους του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα φάση σε έντονες διεργασίες εντός κι εκτός συνόρων (2023-06-02 00:00:00.0)
Την Κυριακή ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών (2023-05-27 00:00:00.0)
Διεθνές μπαράζ για το πόσο «σημαντικός εταίρος» είναι η Αγκυρα (2023-05-11 00:00:00.0)
«Με όλα τα μέσα» για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις στο Αιγαίο (2022-09-29 00:00:00.0)
Νίκη του συνασπισμού του Ερντογάν (2018-06-26 00:00:00.0)
Η ένταση δεν έχει εκτονωθεί (2017-12-07 00:00:00.0)