Σάββατο 27 Μάη 2023 - Κυριακή 28 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Την Κυριακή ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών

Με τον διαγκωνισμό για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα του τουρκικού κεφαλαίου εντός και εκτός συνόρων να είναι αυτό που βρίσκεται στην πραγματικότητα πίσω από τους ιδιαίτερα οξείς τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης, την Κυριακή διεξάγεται ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Δημοσκόπηση της «KONDA Research», το διάστημα 20 - 21 Μάη, εμφάνιζε τον νυν Πρόεδρο, υποψήφιο της «Λαϊκής Συμμαχίας» (όπου πρωτοστατούν το ισλαμικό ΑΚΡ και το εθνικιστικό ΜΗΡ), Ρ. Τ. Ερντογάν, να προπορεύεται με 52,7%, έναντι 47,3% που συγκέντρωνε ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Κ. Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο στηρίζει η «Εθνική Συμμαχία» (όπου εκτός από το CHP, συμμετέχουν το φιλελεύθερο ΙΥΙ, άλλα μικρότερα κόμματα που δημιουργήθηκαν από διάσπαση του ΑΚΡ κ.ά.).

Στον α' γύρο ο Ερντογάν πήρε 49,5% και ο Κιλιτσντάρογλου 44,89%.

Στις ισορροπίες της επόμενης μέρας επιδρά και ο συσχετισμός στη νέα Βουλή, όπου η «Λαϊκή Συμμαχία» εξασφάλισε πλειοψηφία, με 49,46% και 322 από τις 600 έδρες, ενώ η αντιπολιτευόμενη «Εθνική Συμμαχία» πήρε 213 έδρες, με ποσοστό 35,02%.

Στις αρχές της βδομάδας που πέρασε, διαλύθηκε ο συνασπισμός εθνικιστικών δυνάμεων ΑΤΑ που στον α' γύρο είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Σινάν Ογάν, ο οποίος έλαβε ποσοστό 5,2%. Ο ίδιος ο Ογάν ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Ερντογάν στον β΄ γύρο, ενώ άλλες συνιστώσες θα στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου.

Την ίδια στιγμή, φιλοκουρδικές δυνάμεις, με πρώτο το «Πράσινο Αριστερό Κόμμα» (YSP, που αποτέλεσε εκλογικό σχήμα του HDP), επανέλαβαν ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου, παρά την ακόμα πιο ανοιχτή σύμπραξη του επικεφαλής του CHP με εθνικιστικές δυνάμεις ενόψει του β΄ γύρου. Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές ο συνασπισμός «Συμμαχίας Εργασίας και Ελευθερίας», με κορμό τα YSP - HDP, πήρε 10,54% και 65 έδρες.

Την Πέμπτη, μιλώντας στο CNN Turk, ο Ρ. Τ. Ερντογάν κάλεσε σε υπερψήφισή του ώστε «όλοι μαζί να συσπειρωθούμε γύρω από τον "Αιώνα της Τουρκίας" και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για μια σπουδαία και ισχυρή Τουρκία». Εκρινε δε σκόπιμο να τονίσει ότι «δεν είναι παράξενο που οι δυτικοί λένε "να φύγει ο Ερντογάν". Διότι ο Ερντογάν είναι εγχώριος και εθνικός. Δεν μας χωνεύουν επειδή ξεριζώσαμε την τρομοκρατία (...) Δεν μας θέλουν επειδή πληρώσαμε το χρέος μας και βγάλαμε το ΔΝΤ έξω από την Τουρκία».

Από τη δική του πλευρά, ο Κ. Κιλιτσντάρογλου διεκδίκησε για λογαριασμό του περγαμηνές προσφοράς στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», μηνύοντας μάλιστα τον Ερντογάν και ως «πλαστογράφο», για βίντεο που κυκλοφόρησε εμφανίζοντας τον επικεφαλής του CHP ότι συνδέεται με το ΡΚΚ. Το στρατόπεδο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την υποστήριξη του Κιλιτσντάρογλου από το HDP για να τον εμφανίσει ως συνεργαζόμενο με τους «τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα, όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα ξεκαθαρίζουν ότι θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με την Αγκυρα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «προσβλέπει να συνεργαστεί με τον νικητή» των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, «όποιος κι αν είναι».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για εμάς».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να συνεχιστεί, να διευρυνθεί και να βαθύνει η συνεργασία μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ