Σάββατο 27 Μάη 2023 - Κυριακή 28 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Τοπικές και περιφερειακές εκλογές την Κυριακή

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Ισπανία, οι οποίες θεωρούνται «προπομπός» για τις εθνικές εκλογές του Δεκέμβρη.

Στις δημοσκοπήσεις το Λαϊκό Κόμμα εμφανίζεται να απορροφά τη δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής συγκυβέρνησης Σοσιαλιστών - Ουνίδας Ποδέμος και να κερδίζει έδαφος σε βασικές περιοχές της χώρας.

Οι 17 περιφερειακές κυβερνήσεις της Ισπανίας, συν δύο αυτόνομες πόλεις, έχουν πολλές εξουσίες και δικό τους προϋπολογισμό όσον αφορά την Εκπαίδευση, την Υγεία, τη στέγαση, την αστυνόμευση κ.ά. Αυτήν την Κυριακή οι εκλογές θα διεξαχθούν σε 12 από αυτές τις περιφέρειες και σε δύο δήμους. Μεταξύ άλλων θα εκλεγούν δήμαρχοι στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα από το δημόσιο ερευνητικό ινστιτούτο CIS έδειξαν ότι το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PSOE είναι μόλις 0,3% μπροστά από το Λαϊκό Κόμμα στις περιφερειακές εκλογές, σε σύγκριση με τη διαφορά 5,14% που είχαν τα δύο κόμματα στις περιφερειακές εκλογές του 2019.

Παρότι οι «αριθμοί» της καπιταλιστικής ανάπτυξης «ευημερούν» στην Ισπανία, με επενδύσεις, μείωση της ανεργίας - αλλά όχι των «ευέλικτων» μορφών - κ.ά., «το PSOE αγωνίζεται να πείσει τους ψηφοφόρους» για «την καλή οικονομική κατάσταση», σχολιάζει ο Τύπος. Από την πλευρά του, το Λαϊκό Κόμμα (PP) συγκεντρώνει ψήφους και από το κόμμα Πολίτες που εξασθενεί.

Η προεκλογική εκστρατεία στιγματίστηκε από επεισόδια απόπειρας νοθείας μέσω επιστολικών ψήφων στις πόλεις Μελίγια και Mojacar, καθώς και από την απόφαση του βασκικού εθνικιστικού κόμματος EH Bildu να συμπεριλάβει υποψηφίους που «έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία», απόφαση που τελικά ανακλήθηκε. Το πολιτικό κόστος εισπράττει και το PSOE, το οποίο βασίζεται στο EH Bildu στη Βουλή για να περνάει νόμους.

Στη Μαδρίτη, η Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούζο επιδιώκει να επανεκλεγεί για τρίτη φορά περιφερειακή πρόεδρος, ανεβάζοντας τους τόνους με ρατσιστικές δηλώσεις και τοποθετήσεις κατά των αμβλώσεων, αλλά και με προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό, Π. Σάντσεθ.

«Ενώ το PSOE χάνει υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο, φαίνεται ότι η Καταλονία είναι πιθανόν το μέρος όπου αναπτύσσεται», σύμφωνα με αναλυτές, προσθέτοντας πως μετά την άτυπη συνεργασία PSOE με τα «αυτονομιστικά κόμματα» της Καταλονίας, στο εθνικό Κοινοβούλιο, το θέμα της απόσχισης έχει εξασθενήσει.

Στη Βαρκελώνη η σημερινή δήμαρχος, Αντα Κολάου, κατεβαίνει με τη στήριξη των Σοσιαλιστών.

Τo Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας (PCTE) κατεβάζει δικούς του υποψηφίους σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στη Μαδρίτη, στην περιφέρεια Καστίλη και Λεόν, στην περιφέρεια Κατάμπρια και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ