Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Η ένταση δεν έχει εκτονωθεί

Ενώ το παζάρι περιπλέκεται

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Το βαρύ κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ παραμένει, αποτέλεσμα βαθύτερων αντιθέσεων αλλά και ευρύτερων ανταγωνισμών για τη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επέκρινε ξανά τη στήριξη που η Ουάσιγκτον προσφέρει σε οργανώσεις Κούρδων (YPG / PYD, τις οποίες η Αγκυρα βαφτίζει «τρομοκρατικές»): «Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε αυτήν τη χώρα σύμμαχο (τις ΗΠΑ), που "σέβεται τις ευαισθησίες" μας, όταν λέει διάφορα λόγια, αλλά προδίδει την Τουρκία αγνοώντας την εθνική μας ασφάλεια όσον αφορά το τι γίνεται στο πεδίο των μαχών;».

Πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν, από την 8η ετήσια συνδιάσκεψη της «δεξαμενής σκέψης» «Middle East Institute's» (MEI - Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής), στην Τουρκία, χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας και ανθεκτικές» τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις οργανώσεις των Κούρδων είναι «προσωρινές, θέμα συναλλαγής και τακτικής». Ο Κοέν είπε ακόμα ότι «ο λόγος που διατηρούμε σχέσεις με την YPG είναι ότι νιώθουμε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στη Συρία. Χρειαζόμασταν στο έδαφος έναν εταίρο για να βγάλουμε το "Ισλαμικό Κράτος" από τη Ράκα και η δύναμη που σήμερα είναι ικανή να το κάνει αυτό ήταν η YPG». Υποστήριξε ακόμα ότι «οι σχέσεις μας με την YPG στη Συρία θα αλλάξουν, κατά την περίοδο μετάβασης από τον πόλεμο στη φάση της σταθερότητας (...) Είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς πώς αυτό θα συμβεί και πότε, αλλά θα αλλάξει έγκαιρα...».

  • Η Εισαγγελία της Αγκυρας ξεκίνησε χτες έρευνα σε βάρος του προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, με την κατηγορία της «εξύβρισης του Προέδρου» της χώρας. Η μήνυση έγινε μετά από δηλώσεις του Κιλιντσάρογλου ότι ο Ερντογάν το 2013 «κουκούλωσε» την υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται και ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ που συνελήφθη αργότερα στις ΗΠΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ