Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΙΝΑΣ - ΚΑΝΑΔΑ
Στο επίκεντρο και η «κλιματική αλλαγή»

Στο φόντο ευρύτερων αναδιατάξεων σε Ασία - Ειρηνικό

ΠΕΚΙΝΟ.--

Κίνα και Καναδάς συμφώνησαν να προτάξουν στη διμερή τους συνεργασία την «αντιμετώπιση» των «κλιματικών αλλαγών» και την «καθαρή ανάπτυξη», στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Καναδού πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό, στην Κίνα, η οποία ολοκληρώθηκε χτες.

Κατά τη διάρκεια της 2ης σύγκλησης του διμερούς «Ετήσιου Διαλόγου», όπου την Κίνα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, συμφωνήθηκε η σταθεροποίηση συναντήσεων των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταξύ άλλων ο Λι κάλεσε σε περαιτέρω αύξηση των εκατέρωθεν επενδύσεων, αλλά και της συνεργασίας κινεζικών - καναδικών κεφαλαίων για την «κοινή διερεύνηση τρίτων αγορών». Μάλιστα, ξεχώρισε ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρους τομείς τη λεγόμενη «καθαρή τεχνολογία» (συστήματα παραγωγής που χρησιμοποιούν πιο «καθαρές» μορφές Ενέργειας), την αεροναυπηγική, την αεροδιαστημική, την πυρηνική ενέργεια και την επιστήμη που αφορά την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, σημείωσε ότι «Κίνα και Καναδάς, και οι δύο ως σημαντικές χώρες σε Ασία - Ειρηνικό και μεγάλες εμπορικές δυνάμεις παγκοσμίως, πρέπει να στείλουν θετικά σημάδια για τη φιλελευθεροποίηση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων».

Από τη μεριά του, ο Τριντό υπογράμμισε ότι «ο Καναδάς στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και έχει συμβάλει ενεργά στην παγκοσμιοποίησή του (...) Θα ενισχύσει την επικοινωνία και το συντονισμό με την Κίνα για να προχωρήσουν η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο για να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του κόσμου».

Η όποια προσέγγιση Καναδά - Κίνας μπορεί να αξιολογηθεί μόνο ενταγμένη στις ευρύτερες διεργασίες σε Ασία - Ειρηνικό, με πολλές αναδιατάξεις να προχωρούν. Είναι ενδεικτικά η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Διειρηνική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου (ΤΡΡ), οι πολύπλευρες εξελίξεις γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ