Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μετά το συνέδριο του SPD οι διερευνητικές συνομιλίες

Διχασμένοι οι σοσιαλδημοκράτες για τη συμμετοχή σε «μεγάλο συνασπισμό» ή ανοχή σε κυβέρνηση μειοψηφίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεκινά σήμερα το συνέδριο (7 - 9 Δεκέμβρη) του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), που θα αποφασίσει αν θα δοθεί το «πράσινο φως» στην ηγεσία του κόμματος για έναρξη συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU). Θυμίζουμε ότι η ανακοίνωση της ηγεσίας του κόμματος - η οποία θα τεθεί για έγκριση στο συνέδριο - έκανε λόγο για συνομιλίες «με ανοιχτό αποτέλεσμα», δηλαδή είτε για συμμετοχή του SPD σε μεγάλο συνασπισμό, είτε για ανοχή σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι πολέμιοι ενός μεγάλου συνασπισμού θεωρούν πως η συμμετοχή του SPD σε ένα ακόμη κυβερνητικό σχήμα «θέτει σε κίνδυνο την ίδια του την ύπαρξη» και θα επιδεινώσει την ήδη σημαντική φθορά του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση (SPON) που δημοσιεύει το «Spiegel», μόλις το 27,9% των υποστηρικτών του SPD τάσσεται υπέρ ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού και το 56,5% κατά. Από την άλλη, υπέρ του μεγάλου συνασπισμού εμφανίζεται το 61,6% των υποστηρικτών της CDU/CSU.

Η «συντηρητική» πτέρυγα του SPD σε ανακοίνωσή της καλεί σε ετοιμότητα για ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης και να μην πέσει το κόμμα σε ένα «ρομάντζο αντιπολίτευσης». «Στην πραγματικότητα, κανείς στο SPD δεν θέλει ένα μεγάλο συνασπισμό. Αλλά η σημερινή κατάσταση δεν αφορά συναισθήματα, αλλά την ευθύνη που πρέπει να αναλάβουμε, και αυτό σημαίνει να συζητήσουμε, τουλάχιστον, με την CDU/CSU», είπε ο Γιοχάνες Καρς, στέλεχος της «συντηρητικής» πτέρυγας του SPD. Αλλά και ο εκπρόσωπος της «αριστερής» πτέρυγας του SPD, Ματίας Μιρς, δεν θέλει «πρόωρη απόρριψη ενός συνασπισμού με την Ενωση», παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις. Ο αποκλεισμός ενός μεγάλου συνασπισμού στο συνέδριο του κόμματος «θα ήταν λάθος», πρόσθεσε.

Επίσης, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που έχει διατελέσει πρόεδρος του SPD, στηρίζει έμμεσα, μέσω δηλώσεων στελεχών του «κύκλου του», έναν μεγάλο συνασπισμό και τη συνέχεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ.

«Μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σταθερή από έναν απρόθυμο συνασπισμό», πιστεύει η πρωθυπουργός της Ρηνανίας - Παλατινάτου, επίσης από το SPD, Μαλού Ντράιερ.

Εάν το συνέδριο του κόμματος εγκρίνει τις συνομιλίες με την CDU/CSU, ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Αντρέα Νάλες, θα συναντηθούν με την Αγκελα Μέρκελ και τον Χορστ Ζεεχόφερ, πιθανά την επόμενη βδομάδα.

Με το «βλέμμα» στην ΕΕ

«Ενας μεγάλος συνασπισμός ήταν εξαρχής το επιθυμητό σχήμα για τον Εμανουέλ Μακρόν», δηλώνει στη «Deutsche Welle» η Κλερ Ντεμεσμάι, ειδική για θέματα Γαλλίας στη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Μ. Σουλτς, προκειμένου ο τελευταίος να στηρίξει τις προτεινόμενες «μεταρρυθμίσεις» σε ΕΕ και Ευρωζώνη, όχι μόνο στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, αλλά και εντός μιας ευρύτερης συμμαχίας, όπως αποκάλυψε ο Σουλτς στην κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Εξάλλου, ο Μ. Σουλτς έχει ξεκαθαρίσει πως θα ζητήσει ανταλλάγματα για συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών σε κυβέρνηση: «Μια θετική απάντηση στον Εμανουέλ Μακρόν θα αποτελέσει βασικό στοιχείο σε κάθε διαπραγμάτευση με το SPD».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για την «επόμενη μέρα» (2018-02-15 00:00:00.0)
Κόντρες με αφορμή τη διαδοχή στην ηγεσία του SPD (2018-02-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συζητήσεις στο SPD ενόψει του συνεδρίου του (2018-01-19 00:00:00.0)
Σοσιαλδημοκρατικά προσχήματα για τη νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση (2018-01-17 00:00:00.0)
«Βαθιά μεταρρύθμιση» της ΕΕ θέτουν ως προϋπόθεση οι Σοσιαλδημοκράτες (2017-12-02 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για σχηματισμό κυβέρνησης (2017-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ